Sambåndet

Lørdag 22. juli 2017
RSS

Blir dette nye Vestbok?

 MODERNE: Slik har arkitektene foreslått at Vestbok-bygget skal se ut i fremtiden.ILLUSTRASJON: ARKITEKTSELSKAPET ARTEC   Av Egill J. Danielsen Styreleder i Vetrlidsalmenning 1 AS, Haakon Georg Moe, forklarer at dagens bygg nærmest er kondemnabelt og må rehabiliteres grundig om det skal stå oppreist i fremtiden. Så krevende vil det være at det blir mye billigere […]

Av admin. Publisert 21. desember 2006.
  
MODERNE: Slik har arkitektene foreslått at Vestbok-bygget skal se ut i fremtiden.
ILLUSTRASJON: ARKITEKTSELSKAPET ARTEC

 

Av Egill J. Danielsen

Styreleder i Vetrlidsalmenning 1 AS, Haakon Georg Moe, forklarer at dagens bygg nærmest er kondemnabelt og må rehabiliteres grundig om det skal stå oppreist i fremtiden. Så krevende vil det være at det blir mye billigere å rive og bygge helt nytt.

– Vi trodde først at det var et murhus med helstein. Planen var å rive alt det innvendige og beholde den historiske fasaden. Men så viste det seg at bygget er et trehus med en elleve centimeter tykk teglsteinsbelegning utenpå, sier Moe, og forklarer videre:

– Naglene som holder teglsteinene på plass er i ferd med å ruste bort. En rehabilitering vil kreve at fasaden rives og bygges opp på nytt. Det blir for dyrt, sier Moe som til daglig er økonomi- og administrasjonsleder i Indremisjonsforbundet.

Veldig annerledes
Styret i eiendomsselskapet har engasjert arkitektfirmaet Artec til å tegne et forslag på hvordan et nybygg kan bli.

– Vi vil prøve å gi mer igjen til byen enn det vi tar fra den. Så vi har lagt ned mye tid i utformingen av skissen, fordi vi synes det er et spennende oppdrag, sier arkitekt Henrik J. Halvorsen i Artec.

For å delfiniansiere nybygget, har eiendomsselskapet Vetrlidalmenning 1 AS tenkt at det skal være leiligheter på toppen som skal selges. Lenger ned en etasje med kontorer, og så butikker i de tre laveste etasjene.

Haakon Georg Moe opplyser at det er sendt ut varsel til naboene, om at det søkes om rivingstillatelse. Samtidig er ledelsen i Bergen kommune orientert. Moe er klar over at det kan bli heftig debatt om planene.

– Vi vet at det er dristig, men byantikvaren har signalisert de ikke ønsker en kopi av det gamle, dersom bygget ikke kan bevares.

Gammel arkitektur
Dagens bygg fra 1870-tallet er tegnet av arkitekt Von der Lippe. Det er utformet for å stå sammen med to andre bygg i området; Kjøttbasaren og Tasken som står inntil Hanseatisk Museum. Moe regner derfor med mye drakamp før saken blir avklart.

– Prosessen vil kunne ta fra tre til fem år, sier han.

Det som i alle fall er klart er at Vestbok får et lengre eksilopphold i andre lokaler, enten det blir riving eller fullstendig nedplukking og oppsetting av det gamle bygget.

Vetrlidsalmenning 1 huser tre eiere. Bok og Media Vestbok er den største, med en andel på 50 prosent. I tillegg finnes det en malerbutikk og et bakeriutsalg som har 25 prosent hver. Alle eierne stiller seg bak forslaget om nybygg.

 

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

– Vi må enten bygge eller legge ned campingen etter hvert, sier ImF-leder Erik Furnes.

Dimitri Cubrevic var en av mange kristne ungdommer som forlot området i Latvia der KVS-Bygland er engasjert, på jakt etter et bedre liv. Men han valgte å vende tilbake.

Tarald Ueland er en veteran på Lyngdal Bibelcamp, og i år har han og kona Laila ansvar for programposten Kveldsåpent den første uka.

Ivar Stensland (27) skal jobbe med både forsamlingsarbeid og barne- og ungdomsarbeid og prøve å integrere begge deler.

Etter alt å dømme vil det komme krav om at avstanden mellom «spikerteltene» på campingplasser må økes, men det skjer tidligst fra nyttår.

Copyright © Sambåndet 2017