Sambåndet

Fredag 29. mai 2020
RSS

– Det er ikke nøytralitet å ikke snakke om Gud

 NØYTRALITET: – Kutter man ut for eksempel bordbønn, vil det vil det gi barna inntrykk av at Gud ikke er viktig, eller at Gud ikke finnes, sier Signe Sandsmark. Av Torbjørn Greipsland Det sier leder for skole- og barnehageavdelingen i Norsk Luthersk Misjonssamband, Signe Sandsmark. Hun har doktorgrad på begrepet nøytralitet, og er sterkt opptatt […]

Skrevet av admin den 11. juli 2007.
  
NØYTRALITET: – Kutter man ut for eksempel bordbønn, vil det vil det gi barna inntrykk av at Gud ikke er viktig, eller at Gud ikke finnes, sier Signe Sandsmark.

Av Torbjørn Greipsland

Det sier leder for skole- og barnehageavdelingen i Norsk Luthersk Misjonssamband, Signe Sandsmark. Hun har doktorgrad på begrepet nøytralitet, og er sterkt opptatt av at man ikke kaster folk blår i øynene ved å hevde at skolen blir nøytral om man tar bort det som peker på Gud.

– Blir det en slags kulturkollisjon for barn som er vant til å be bordbønn om de møter en skole uten bordbønn?
– Ja. Selv om barna er fleksible, vil de da oppleve en situasjon som ikke gir støtte til deres tro. Og da kan vi minne om at over 80 prosent at det norske folk fortsatt lover å gi barna sine en kristen opplæring når de bringer barna til kristen dåp.

Barna lærer av oss
Sandsmark sier alle mennesker har et livssyn som de er mer eller mindre bevisst.
– Det livssynet lever vi ut sammen med barna. De lærer av hvordan vi oppfører oss. Har foreldrene et kristent livssyn, eller annet religiøst livssyn, får elevene med seg et verdensbilde der Gud er. Kutter man ut for eksempel bordbønn, vil det virke i motsatt retning, det vil si barna får inntrykk av at Gud ikke er viktig, eller får inntrykk av at Gud ikke finnes,
et ateistisk livssyn, eller man ikke kan vite om Gud finnes, et agnostisk livssyn, sier Sandsmark.

Læreren kan ikke avgjøre
Hun mener det ikke kan tilligge den enkelte lærer å avgjøre om man kan ha bordbønn i skolen. Det vil pålegge dem et unødig press. Spørsmålet om
skolens formålsparagraf skal avgjøres av Stortinget. I debatten på forhånd kan det være nyttig å ha et konkret tema som bordbønn å knytte de forskjellige forslagene til, så blir det lettere å se hva de innebærer. KPK.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Kristen idrettskontakt (Krik) vil rette forventninger til noen ansatte med tanke på samlivsform. Hvilke stillinger det gjelder, er ennå ikke utfyllende avklart.

Koronakrisen gjør at sommerdriften for internatskoler faller helt eller delvis bort. Skolene kan tape flere millioner kroner i inntekter som følge av det.

Nesten halvparten av dem som mottar feriepenger, vil i år hovedsakelig bruke dem til sparing, viser en undersøkelse. Tove Lea Reime holder fram boligbytte som en rimelig ferieform.

(Korona) Etter å ha vært to måneder koronastengt har Bergens Indremisjon fortsatt ikke noen planer om å permittere ansatte.

Leirstedet Visthus har ingen ansatte, men et driftsstyre som sørger for den daglige driften.

Copyright © Sambåndet 2020