Sambåndet

Fredag 22. september 2017
RSS

Horoskoper – underholdning eller skadelige råd?

 INGEN SAMMENHENG: Ingen forskning kan vise sammenheng mellom fødselsdag og personlighet, men VG forsvarer horoskopene sine som god underholdning. (ILL:KPK) Av Torbjørn Greipsland, KPK – Vi ser på horoskopet som en del av tilbudet til leserne og stoler på at de kan bedømme selv hvordan de ser på det, og velge hva de vil lese. […]

Av admin. Publisert 3. september 2007.
  
INGEN SAMMENHENG: Ingen forskning kan vise sammenheng mellom fødselsdag og personlighet, men VG forsvarer horoskopene sine som god underholdning. (ILL:KPK)

Av Torbjørn Greipsland, KPK

– Vi ser på horoskopet som en del av tilbudet til leserne og stoler på at de kan bedømme selv hvordan de ser på det, og velge hva de vil lese. Dette hører med blant tilbudene våre på sidene vi kaller ”Kaffepausen”, som består av en blanding av fakta og fiction, først og fremst med et klart underholdningsaspekt.
Det svarer redaktør Nina Gram i VG. Hun ville ikke svare muntlig på spørsmålene, men bare på mail.
KPK  forela henne at horoskopene baserer seg på sammenheng mellom fødselsdag og personlighet og hva som vil skje vedkommende i livet. Ingen har påvist noen slik sammenheng, og vi spurte hvorfor VG daglig presenterer et horoskop uten forbehold.

Tror på astrologi
Undersøkelser viser at en av fem nordmenn svarer at de tror på astrologi. – Astrologi er direkte skadelig når det tas alvorlig, og jeg forstår ikke at seriøse aviser kjører livssynet frem på denne måten, uttalte førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Menighetsfakultet, Arild Romarheim i forbindelsene med at aviser som VG, Aftenposten og Fædrelandsvennen intervjuet astrologer om fremtiden til prinsesse Ingrid Alexandra.
– Astrofysikken avviser astrologien. At stjernene påvirker menneskers skjebne er helt uten sannhetsgehalt, ifølge Romarheim.

Tar ikke stilling
Til Nina Gram skrev vi at siden så mange tar astrologi på alvor, betyr det uten tvil at en god del av leserne tar det VG skriver på alvor.
– Er det ikke VGs oppgave å opplyse og ikke villede leserne? Eller har dere undersøkelser som viser sammenheng mellom fødselstidspunkt og livssituasjon? Ikke noe i presentasjonen tyder på at dette skal forstås som spøk.
– Jeg tar ikke stilling til om leserne tror på horoskopet eller ikke, men det er selvsagt viktig for oss at tonen i horoskopet er riktig, og det synes vi Bård Tvedt løser på en utmerket måte, er alt Gram vil svare på det.

– I horoskopet for 30. august står under fiskene ”Blir det maktkamp og diskusjoner denne dagen, er det all grunn til å bryte tausheten og si din hjertens mening”, ifølge horoskopforfatter Bård Tveit. Hvilken grunn har dere for å bringe et slikt råd som like godt kan bli til hjelp som til skade?
 – Jeg har  stor tro på at leserne våre bedømmer horoskopet for det det er. Jeg kan ikke uten videre finne rådet om å si sin hjertens mening som så dårlig. Selvsagt er det viktig at horoskopforfatteren i en så generell spalte også kommer med generelle råd, og det er slik jeg også oppfatter dette svaret, skriver redaktør Nina Gram. KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Det er forskjell på hvordan Gud kommuniserer «i fordums tid» og i «disse siste dager».

Sloveneren Primoz Roglic klatret i går inn til tempo-sølv i sykkel-VM. Oppladningen hadde han på ImF Midthordland sitt leirsted, Fjell-ly.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og forfatter og forkynner Asle Hetlebakke er blant gjestene når Molde folkehøgskole denne uken skal feire 100-årsjubileum.

Bygda Hellevik i Fjaler kommune har vært uten skole siden 2006. Nå blir det kanskje skole i bygda igjen.

Arild Ove Halås i Nordmøre og Romsdal Indremisjon blir ny medarbeider i Sunnmøre Indremisjon fra høsten 2018.

Copyright © Sambåndet 2017