Sambåndet

Fredag 23. mars 2018
RSS

Valgbesøk på Danielsen

 GJESTEFORELESER: USAs ambassadør Benson K. Withney engasjerte studentene ved Danielsen videregående skole i Bergen. (FOTO:VILHELM VIKSØY) Av Vilhelm Viksøy – Er Sarah Palin skikket til å styre landet dersom noe skulle skje McCain? – Hva ville president Bush vært kjent for uten 11.september?– Hvilke vippestater vil avgjøre valget? Spørsmålene fra elevene var mange og vanskelige da USAs ambassadør […]

Av admin. Publisert 31. oktober 2008.
  
GJESTEFORELESER: USAs ambassadør Benson K. Withney engasjerte studentene ved Danielsen videregående skole i Bergen.
(FOTO:VILHELM VIKSØY)

Av Vilhelm Viksøy

– Er Sarah Palin skikket til å styre landet dersom noe skulle skje McCain? 
– Hva ville president Bush vært kjent for uten 11.september?
– Hvilke vippestater vil avgjøre valget?

Spørsmålene fra elevene var mange og vanskelige da USAs ambassadør Benson K. Withney besøkte skolen siste dag i oktober, kun få dager før valglokalene stenger for amerikanerne. Tema for besøket var naturlig nok valget i USA og de utvalgte elevene som fikk være med, fulgte lydhørt med på foredraget før de selv fikk stille spørsmål.

Historisk valg.
Tre ting gjør denne valgkampen historisk, mente Whitney.

– For det første vil vi enten få vår første svarte president eller så får vi en kvinne som visepresident. Begge deler er historisk. For det andre, ikke noen valgkamp har hatt mer penger i omløp. Over en milliard dollar har vært brukt i løpet av valgkampene. Det er veldig mye. Obama alene har til nå brukt 620 millioner dollar, mer enn dobbelt så mye som Bush for fire år siden da han fikk enormt kritikk for sin pengebruk, sa Whitney. Det tredje han trekker fram er medias rolle, og da særlig nye medier som internett.

Lang valgkamp
Et moment som skiller den amerikanske valgkampen fra den norske, er lengden og omfanget.
To år har gått siden 8 demokrater og 7 republikanere stod på startstreken. Det er slitsomt, men lengden har sine fordeler, mente ambassadøren.
Obama ville for eksempel aldri blitt presidentkandidat uten 20 måneders valgkamp, Han var en ukjent senator og alle regnet Hillary Clinton som en sikker kandidat for Demokratene. En kort valgprosess favoriserer de som er kjent fra før, i USA rekker man å bli kjent i løpet av valgkampperioden, forklarte han.

Saken fortsetter under bildet
  

Den andre fordelen er at kandidatene blir herdet i prosessen. 18 timers arbeidsdag, 7 dager i uken, presset på kandidatene er enormt.
– Man sier ofte at å være president i USA er verdens hardeste jobb. Da er det å være presidentkandidat den nest hardeste. Klarer man ikke dette kjøret, er man heller ikke skikket til å bli president.

Dødt løp
Bare få dager før valget er ingenting avgjort, mente Withney. Selv om Obama leder på meningsmålingene, kan mye skje. De siste dagene er de tøffeste, og da dukker også feilene opp, feil som kan avgjøre for hjemmesitterne og de usikre velgerne.

– Det eneste jeg kan garantere er at vi har en ny president i januar, sa han, til fornøyde studenter. En av dem var Elisabeth Bauge (18). Tredjeklassingen som var førstemann ut i spørsmålsrunden lærte mye nytt i løpet av formiddagen. Hvem hun heier på vet hun ikke, men som førstegangsvelger i Norge til høsten, er hun glad for å være norsk, ikke amerikansk.
– Jeg er glad vi kan velge blant litt flere parti og ikke bare må velge en av to personer, sier hun

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Mens studentene på Bildøy Bibelskole er på tur, benytter fire mannfolk anledningen til å jobbe dugnad på skolen.

Resultatet av aksjon for å få økte inntekter viser at det er behov en slik innsats, mener arrangements- og markedsansvarlig Kenneth Foss i ImF.

Påskemusikalen «Lys, lys levende» trekker linjene mellom Jesus og det første påskelammet.

I Pakistan har Anjum Naz Sandhu (62) i to år hatt en dødsdom for blasfemi hengende over seg. Denne uken ble han frikjent i høyesterett.

Konfirmanter fra ImF Straume har vært på tur til Kenya, og noen av dem vil gjerne reise tilbake.

Copyright © Sambåndet 2018