Sambåndet

Tirsdag 14. august 2018
RSS

Kystradioen skrus av

 KYSTRADIOENS DAGER ER TALTE:Kystradioens radiobølger ebber ut og årene legges inn etter at Medietilsynet ikke har valgt å fornye nærradioens konsesjon. – En trist dag på jobben, sier Vigleik Brekke. (FOTO:SAMBÅNDET/ARKIV) Av Øystein Lid – Dette er utrolig trist. Kystradioen er den siste nærradioen i Bergen som drives med 100 prosent lokal tilhørighet, egenproduserte nyheter […]

Av admin. Publisert 17. mars 2009.
  
KYSTRADIOENS DAGER ER TALTE:
Kystradioens radiobølger ebber ut og årene legges inn etter at Medietilsynet ikke har valgt å fornye nærradioens konsesjon. – En trist dag på jobben, sier Vigleik Brekke. (FOTO:SAMBÅNDET/ARKIV)

Av Øystein Lid

– Dette er utrolig trist. Kystradioen er den siste nærradioen i Bergen som drives med 100 prosent lokal tilhørighet, egenproduserte nyheter av ekstremt høy kvalitet og med ildsjelsholdninger som man ikke har opplevd siden nærradioens glansdager på 80-tallet, sier en frustrert lytter i en kommentar på bt.no, etter at  den endelige konsesjonstildelingen fra Medietilsynet forelå mandag 16. mars. Dermed blir det som skulle bli Kystradioens 25 års-jubileum, etter alt å dømme også året der den kristne radiostasjonen tas av lufta.
– Når det etter hvert går opp for meg at vi faktisk ikke får lov å sende mer, blir jeg satt ut, sier en skuffet Vigleik Brekke til Sambåndet.

Pengemakt
Konsesjonsrunden har vært preget av at en rekke kommersielle og ikke-lokale aktører har kommet på banen med vakre løfter om å levere store mengder lokalt stoff. Internasjonale radiokonsern som 21st Century, Radio Metro, og NRJ har vunnet over Kystradioen, som er den siste bergensbaserte nærradioen.
– Vi innser at dette har vært en kamp mot sterke internasjonale aktører som har en helt annen økonomisk ryggrad enn det vi har, sier Brekke om tapet.

Høy standard
På bt.no har en rekke frustrerte lyttere uttrykt sin frustrasjon over Kystradioens tap.
– Kystradioen har holdt høy journalistisk standard til tross for at de er en liten, lokal aktør. Dyktige journalister og ildsjeler har lagt ned uhorvelig mye tid i å bygge opp Kystradioen til det den er i dag. Likevel velger Medietilsynet å gi konsesjonen til store internasjonale konsern som kun tenker profitt, skriver en leser som kaller seg Marianne.
– Hva tenker du når du hører det Marianne har å si, Vigleik Brekke?
– Jeg har vært inne på BT sine nettsider, og syns det ligger mange flotte kommentarer. De viser at folk setter pris på tilbudet som vi har. Så hvis lytterne hadde fått bestemme kan det godt hende at resultatet hadde blitt annerledes.
– En annen Kystradio-lytter kommenterer at vinnerne som har lovet 10 timer lokalstoff om dagen, umulig kan være ærlige, og at Kystradioen blir straffet for sin ærlighet. Tror du han har rett?
– Vi har ikke grunn til å tro det. Etter en tid vil det bli kontrollert om radiokanalene overholder det de har lovet i konsesjonen. Da er jeg er veldig spent på hva som vil skje. Men jeg vil ikke beskylde noen for å ha en politisk agenda med dette.

Redningsaksjon?
– Mange har tydeligvis et stort engasjement for Kystradioen. Fins det ingen mulighet for at dette engasjementet kan omsettes til en eller annen form for redningsaksjon?
– Hvis vi foreksempel hadde drevet en avis kunne det ha vært mulig. Da hadde det ikke vært ytre stengsel for fortsatt drift. Men vi trenger en formell rett til å komme på lufta. Det er den vi nå har mistet, forklarer Vigleik Brekke.

Selv om det fortsatt er en liten mulighet for å sende inn anke på avgjørelsen, er det ikke sikkert at Kystradioen velger å benytte seg av denne muligheten, etter den ressurskrevende konsesjonskampen. Den endelige beslutning vedrørende mulig anke-sak skal fattes av Kystradioens styre i løpet av uken.

 

 

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Forkynneren John Piper skrev to nye vers til den kjente sangen «Stor er din trofasthet» for å være komfortabel med at den skulle synges etter hans tale.

Kristne foreninger mottar hvert år 1,7 millioner kroner fra Grasrotandelen til Norsk Tipping. Hadde pengene vært gitt direkte i kollekten, ville summen vært 35 millioner kroner.

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, mener Dagbladet har brakt til torgs en antisemittisk karikaturtegning.

Er du interessert i Bibelens historie i blant annet Norge, er Nordisk bibelmuseum i Oslo stedet å oppsøke.

Odd Dubland samanliknar livsgjerninga til Hans Nielsen Hauge i Norge med ord Paulus brukte om Israels kong David.

Copyright © Sambåndet 2018