Sambåndet

Fredag 22. september 2017
RSS

Statsstøtten endelig sikret

 SEIEREN ER VÅR:Statsstøtten for 2009 er endelig sikret. – Det er utrolig godt at det endelig er på plass, sier kakesjef Kenneth Foss, klar til å feire med kolleger. FOTO:VILHELM VIKSØY Av Vilhelm Viksøy – Dette er en seier for toleransen, en seier for fornuften og en seier for religionsfriheten. Hvis vedtaket fra fordelingsutvalget hadde […]

Av admin. Publisert 17. mars 2009.
  
SEIEREN ER VÅR:Statsstøtten for 2009 er endelig sikret. – Det er utrolig godt at det endelig er på plass, sier kakesjef Kenneth Foss, klar til å feire med kolleger. FOTO:VILHELM VIKSØY

Av Vilhelm Viksøy

– Dette er en seier for toleransen, en seier for fornuften og en seier for religionsfriheten. Hvis vedtaket fra fordelingsutvalget hadde blitt stående, ville det bare vært de organisasjonene som til en hver tid mener det politisk korrekte, som hadde fått mulighet til å få statsstøtte, sier en glad daglig leder for ImF-UNG, Kenneth Foss.

Lang prosess
Saken startet 11. desember i fjor da det såkalte fordelingsutvalget anbefalte å nekte Frelsesarmeens barn og unge (FAbU) statsstøtte. Årsaken var at de stilte krav i sine vedtekt-er til etisk livsførsel, blant annet i forhold til personer som levde i homofil praksis.

I første omgang gjaldt dette bare FAbU, siden de var den enste organisasjonen som hadde disse kravene nedfelt i selve vedtektene sine, men det ble raskt klart at hele 14 organisasjoner, deriblant ImF-UNG stod i fare for å rammes av pengekutt av samme grunn. Et grundig og systematisk lobby-arbeid bar for få uker siden frukt, barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt overprøvde fordelingsutvalgets beslutning: Prinsippet om religionsfriheten skulle telle mer enn andre prinsipp. Statstøtten var sikret.
– Jeg føler vi har fått en bekreft-else på at det nytter, og spesielt når vi står sammen. Vi representerer jo nesten 150.000 barn og unge i Norges land, og det er ganske mange. Det ville fått vanvittige konsekvenser om vedtaket hadde blitt stående, sier Foss.

Katastrofe
For ImF-UNG ville det vært økonomisk krise. Statsstøtten som i fjor var på 1,2 millioner, er hovedinntektskilden for ImF-UNG. Prognosen for i år er på 1,9 millioner
– Og da sier seg jo selv at et stopp i utbetalingen ville vært dramatisk. Veldig dramatisk.
Økningen i støtten på over en halv million gir mange nye muligheter for ImF-UNG. Hva det konkret skal brukes til, er for tidlig å si.
– Vi har en del ønsker og planer, men planleggingen har naturlig nok vært satt på vent siden desember. Så dette må vi jobbe litt mer med.

Saken fortsetter under bildet
 

Kenneth Foss serverer kake til økonomisekretær Edit Molland. FOTO: VILHELM VIKSØY

Viktig seier 
Men selv om det å sikre pengestøtten var svært viktig, er Foss minst like glad for det prinsipielle som ligger i vedtaket fra barne- og likestillingsministeren.
– Vi ønsker å ha en åpen organisasjon på den måten at hvem som helst kan engasjere seg hos oss. Men når det kommer til det at vi skal velge tillitsvalgte og ansette folk, ønsker vi folk som deler verdigrunnlaget vårt og at det er sammenheng mellom liv og lære. Dette gjelder i homofilisaken, men også i andre saker. Og det at vi har denne muligheten til å stille krav, det er det statsråden nå har gitt oss rett til. Selv om det skulle være krav hun og regjeringen ikke er enige i. Det er en seier, sier Foss.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Det er forskjell på hvordan Gud kommuniserer «i fordums tid» og i «disse siste dager».

Sloveneren Primoz Roglic klatret i går inn til tempo-sølv i sykkel-VM. Oppladningen hadde han på ImF Midthordland sitt leirsted, Fjell-ly.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og forfatter og forkynner Asle Hetlebakke er blant gjestene når Molde folkehøgskole denne uken skal feire 100-årsjubileum.

Bygda Hellevik i Fjaler kommune har vært uten skole siden 2006. Nå blir det kanskje skole i bygda igjen.

Arild Ove Halås i Nordmøre og Romsdal Indremisjon blir ny medarbeider i Sunnmøre Indremisjon fra høsten 2018.

Copyright © Sambåndet 2017