Sambåndet

Torsdag 17. oktober 2019
RSS

Israel-bråk i ImF

   UENIGHET: – Debatten rundt artikkelen fra forrige Sambåndet har vist at vi trenger å øve oss å ha ulikt standpunkt, men likevel fungere i samme fellesskap, sier Egill J. Danielsen. (FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV) Av Torgeir Hauge – Vi vil gjerne modellere uenighet. Det er viktig at vi øver oss på å være uenige, og likevel […]

Skrevet av admin den 23. juni 2010.

 

  
UENIGHET: – Debatten rundt artikkelen fra forrige Sambåndet har vist at vi trenger å øve oss å ha ulikt standpunkt, men likevel fungere i samme fellesskap, sier Egill J. Danielsen.
(FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV)

Av Torgeir Hauge

– Vi vil gjerne modellere uenighet. Det er viktig at vi øver oss på å være uenige, og likevel stå i samme fellesskap, sier redaksjonsleder Egill J. Danielsen.
Med artikkelen ”Tippekamp og Israel” i forrige Sambåndet ville journalist Vilhelm Viksøy signalisere at det bør være greit for israelsvenner å rette kritikk mot landet når Israel gjør ukloke handlinger. Viksøy illustrerte dette med blant annet den israelske bordingen av skipet Mavi Marmara i vår. Dette har skapt den største leserstormen rundt Sambåndet på over ti år.

Støttebrev
– Vi har mottatt veldig mange epost-meldinger. Noen er svært kritiske til Sambåndets artikkel, mens andre er varmt støttende. Det er omtrent like mange av hver kategori, opplyser Egill J. Danielsen som legger til:
– Artikkelen var veloverveid, planlagt og uttrykk for et grunnsyn som redaksjonen står samlet om. Likevel kan den ha inneholdt uheldige formuleringer. Men det endrer ikke hovedessensen som er at det er ok å kritisere Israel når det er nødvendig.

– Sambåndet svikter
Budskapene til redaksjonen har blant annet inneholdt beskyldninger om å løpe terroristorganisasjonen Hamas sitt ærend, og at Viksøys artikkel blir omtalt som like ille som det nazistene gjorde mot jødene under krigen.
– Det finnes en tydelig uenighet dypt inn i indremisjonen om hvordan man skal tenke rundt sitt israelsvennskap. Dette må vi lære oss å leve med, og det er mitt råd til alle, inklusive meg selv, at man ikke deltar impulsivt i en så følsom debatt. Å sove en natt på sitt budskap kan gjøre at man modererer spisse formuleringer og unngår destruktiv ordkrig, understreker Danielsen.

– Uheldig eksempel
Generalsekretær og ansvarlig redaktør i Sambåndet, Erik Furnes, gir redaksjonen full støtte for artikkelens hovedbudskap, men mener eksempelet med bordingen av Mavi Marmara gjør at mange lesere henger seg opp i dette, i stedet for hovedbudskapet:
– Reaksjonene viser hvor vanskelig det er å få frem nyanser i dette temaet. Poenget vårt er at Israels venner skal slippe å forsvare alle handlingene som utøves av Israels sekulære myndigheter og forsvar, uten at dette rokker ved vår grunnleggende støtte til landet. Jeg forstår godt at det kan kjennes beklemmende og trangt å skulle være enig i alt Israel gjør. Vi trenger en levende, kritisk og sunn debatt om dette, sier Furnes.

Les her: Generalsekretær Erik Furnes svarer på kritikken i denne kronikken.

Les det opprinnelige, omdiskuterte innlegget i Sambåndet her.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

De leter etter en mann, men ingen supermann. Han skal være en skoleleder, men trenger ikke være tidligere skolemann. Og så må han trives med ungdommen.

Bildøy bibelskole har sikret inntekter som kommer fra utleie av tjenesteboliger til eksterne leietakere.

Torsdag sydde Rebekka Slettebø den fineste brudekjolen og vant med det Symesterskapet på NRK. Der har hun også fortalt om sin kristne tro.

Status for Lederkonferansen 2019 er 440 påmeldte, mens 156 foreløpig har meldt seg som utsendinger til generalforsamlingen. Både arrangements- og markedsansvarlig og generalsekretær i ImF har forventning om enda flere.

Med boken «Det gryr av dag» har Kjell Furnes levert argumenter mot det han kaller erstatningsteologi.

Copyright © Sambåndet 2019