Sambåndet

Mandag 19. mars 2018
RSS
Garness på juleturne
JULESTEMNING: Garness synger julesanger hver dag frem til jul. Nå turnerer de i Norge. BEGGE FOTO: Garness

Juleturnerer på egen hånd

De har vært på juleturneer før, med Oslo Gospel Choir. Men i år er det aller første juleturné for Garness. To søstre i en bil skal halve Norge rundt før rundt før julen ringes inn.

Av Kristin Winther Jørgensen, KPK. Publisert 21. desember 2010.
Garness på juleturne

Fakta

Garness

  • Tvillingsøstrene Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad
  • Har sunget siden de var små, og har spilt inn flere plater
  • Gav ut juleplaten Barnet i krybben i fjor. Den fikk de mye ros for, blant annet i flere store, norske aviser
  • Er i år på sin aller første juleturné som Garness
  • Spiller og synger på til sammen 17 steder rundt omkring i Sør-Norge før jul

Etter sju år med juleturneer med landets mest kjente gospelkor, reiser nå søstrene Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad på egen juleturné. Borte er dirigent Tore W. Aas, et titalls korsangere, fullt band og turnébuss. Nå er det søstrene med god hjelp fra to musikere og en lydmann som kjører land og strand rundt og synger julen inn sammen med det norske folk.

Det er noe eget å reise alene, er søstrene enige om. De gjør alt selv; skriver regnskap, holder budsjetter, booker konserter og ikke minst; holder konserter.

– Nå begynner vi helt på scratch, så det er mye mer arbeid. Men opplevelsen blir mer intim og nær enn når vi er et helt kor. Nå får vi også møte folk etter konsertene, og det setter vi stor pris på. Vi er så takknemlige for at folk kommer på akkurat våre konserter, sier søstrene.

Julesanger i 40 grader pluss
Det er hektiske tider for Garness. I høst har de turnert med Sigvart Dagslands bryllups-og begravelsesorkester, og nå har de nettopp kommet hjem fra en tur til Dar Es Salaam i Tanzania, der de har sunget julesanger på oppdrag for Den norske ambassaden.

– Der hadde vi konsert med et kjent gospelkor i Tanzania, og sang O helga natt på swahili, norsk og engelsk.

Det å synge julesanger i 40 plussgrader, var veldig spesielt, kan de to søstrene fortelle. Nå står store deler av Sør-Norge på turnélista, og 17 små og store steder får førjulsbesøk av Garness.
– Dette er årets travleste tid. Men vi ville ikke hatt det annerledes! Selv om vi aldri får tid til julebakst og å pynte og stelle til jul, så digger vi å ha det sånn. Og julestemning får vi, vi spiser pepperkaker, mandariner og marsipan, og så hører vi på julemusikk i bilen.

Finne egen stil
Garness har gitt ut to plater. Først var det The Good or Better Side of Things I 2008, så kom Barnet i Krybben i fjor. 26-åringene er i ferd med å finne sin egen stil, mener de selv.

– Spesielt med juleplata har vi funnet vårt uttrykk. Vi er blitt mindre polerte, bruker gammeldagse mikrofoner og har funnet hva som kler våre stemmer. Vi faller mer og mer til ro og finner vår stil. Og så liker vi å høre på musikk fra tidligere tider, som ikke er så spiss og komprimert i lydbildet som mye musikk er nå, sier Hildegunn.

De to forteller at de stadig er på jakt etter nye utfordringer og nye samarbeid som kan føre dem på nye musikalske steder.
– Det er dynamisk og spennende å finne vår vei. Samtidig må vi være åpen for nye inntrykk og ikke låse oss fast, sier søstrene.

Mer enn koselig
På årets juleturné er det fjorårets juleplate publikum får høre.
– Det er alt fra skjøre voggeviser til gnistrende arrangementer der vi bruker alle instrumentene vi har. Det er en stor dynamikk på konsertene, mener de to. På mange av julesangene kler de kjente og kjære sanger opp i andre arrangement.

– I tillegg til plata, har vi også med noen ekstra sanger, forteller de.

Begge synes det er spesielt fint å dele julebudskapet når de er på turné.
– Julen er jo et av kjernepunktene i troen, det er der det hele startet med Gud som ble menneske. Dette kan bli stort for oss hvert eneste år når vi trenger inn i historien og ser dybdene. Julen er mer enn koselig, sier Hildegunn og legger til:

– Evangeliet handler om frelsen, om det store hjertet Gud har gitt oss. Evangeliet er også for de fattige og utslåtte, for de som trenger det. Det var jo gjeterne som fikk budskapet om Jesu fødsel først, det var jo ikke de som stod øverst på rangstigen.

En annen dimensjon
Søstrene er glade i julemusikk, og mener musikken kan uttrykke noe som ord ikke kan.
– Man kan bli utrolig følelsesmessig berørt av musikk. Det er en annen, uforklarlig dimensjon i musikken som ord ikke har. Men så er også mennesker forskjellige, og folk blir berørt av ulike ting, sier Hildegunn.
– Når vi ser at noen tørker tårer i salen etter en sang, vet vi at musikken betyr noe for folk, sier Ingelin.

De mener en god julesang bør ha noe som fenger, som ikke er for platt og enkelt, men har melodilinjer som klinger godt i ørene. Repetisjoner og gjenkjennelse er også viktige ingredienser, mener de to. De har sine favorittjulesanger, røper de.

Jeg synger julekvad. Tekst og melodi der er kjempefine. Og så en til; Mitt hjerte alltid vanker.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Påskemusikalen «Lys, lys levende» trekker linjene mellom Jesus og det første påskelammet.

I Pakistan har Anjum Naz Sandhu (62) i to år hatt en dødsdom for blasfemi hengende over seg. Denne uken ble han frikjent i høyesterett.

Konfirmanter fra ImF Straume har vært på tur til Kenya, og noen av dem vil gjerne reise tilbake.

Det kan være sunt å kjenne på moralsk skam, og denne positive siden av skam kommer ikke fram i NRK-serien med samme navn, mener fagfolk.

Vik bedehusforening har vedtatt å opprette forsamling i 2019.

Copyright © Sambåndet 2018