Sambåndet

Lørdag 17. mars 2018
RSS
– Kjønnene er så forskjellige at det blir feil å kalle det for likestilling. Jeg tror at vi kan rette opp skjevheter ved å løfte frem ordet utfylling ved siden av ordet likestilling, mener Einar Helgaas. FOTO: Kristin. W. Jørgensen, KPK

Skal inspirere om mannens identitet

– På dette seminaret skal vi ikke bry oss med matchende lys og servietter, spøker Einar Helgaas.

Av Kristin Winther Jørgensen, KPK. Publisert 17. januar 2011.

Fakta

MANNSseminar

  • Et seminar for, av og med menn i Bergen seks kvelder fra januar til juni
  • Einar Helgaas og Leif Tore Solberg står bak initiativet
  • Seminaret er tverrkirkelig og er til for menn mellom 18 og 100 år
  • Temaene på kurskveldene er alt fra kulturanalyse av vår tid til mannens livsreise, karakter og relasjonsbygging
  • Se mer på mannsseminar.no

Helgaas og teamet bak MANNSseminar planlegger nå de siste detaljer før det i midten av måneden er klart for et skikkelig maskulint seminar som strekker seg fra vintermånedene helt til sommeren. Her skal menn bevisstgjøres på sin maskuline identitet og andre relevante temaer knyttet til menn. Og damene? De får holde seg hjemme!

Undertittelen til seminaret er Med fokus på mannsidentitet i en” kjønnsnøytral” tid.

Einar Helgaas utdyper:
– Vi skal blant annet gjøre en kulturanalyse. Hva beveger seg i norsk kultur? Hvordan er tidsånden? Og hvordan kan menn finne sin identitet i en tid som er ”kjønnsnøytral”? Dette er spørsmål vi kommer til å belyse. Vi mener det trengs en aktualisering av at Gud skapte oss til mann og kvinne. I samfunnet råder en tenkning  om at menn og kvinner skal være mest mulig like, men det skaper mye forvirring. For det er til dels store forskjeller på menn og kvinner, mener Helgaas. Han synes ikke man skal viske ut forskjellene mellom kjønnene.
– Da mister vi menn vår kraft og identitet. Menn skal få bruke sitt initiativ og sine krefter på en god måte både i relasjoner og i samfunnet.

Ti tema
Det er tydelig at Einar Helgaas har et stort engasjement for denne tematikken. Så er det også noe han har jobbet med i ti år.

– Og de siste åtte-ni årene har jeg lest meg opp på denne tematikken. I flere år har jeg hatt lyst til å gjøre noe mer med det. Så spurte jeg Leif Tore Solberg om å bli med og lage et seminar om det. På sin side hadde også han jobbet med denne tematikken i flere år, og han tente umiddelbart på ideen. Vi to har nå holdt på i et halvt års tid å planlegge seminaret, samt at vi har fått med oss en gruppe i tillegg som er med og arrangerer, forteller Helgaas.

Seks samlinger er planlagt og ti tema skal belyses. I tillegg til kulturanalyse, skal mennene blant annet innom kjønnsforskjeller, kjønnsidentitet, mannens livsreise, mot og karakter, livet med Gud, seksualitet og relasjoner.

– Når det gjelder relasjoner, er det noe damer ofte er flinkere på enn menn. Og som menn kan det være lett å overlate relasjonene til damene. Men her kan vi utfylle hverandre som partnere, mener Helgaas.

Jesus, det største mannsidealet
Helgaas forteller at undervisningen på kurskveldene vil ha Bibelen som klart grunnlag.

– I  Bibelen finnes det steder en kan lese mer konkret om Guds veier for mannen, blant annet når David sier til Salomo: ”Vis at du er en mann.” Og i Efeserbrevet kapittel fem kan vi lese om mannens rolle i hjemmet. Jesus er det største forbildet vi kan ha. Han var den perfekte mann. Det er noe vi vil strekke oss etter på seminaret; å bli mer lik Jesus.

Appetittvekker
Nå er han spent på kurskveldene som venter.

– Jeg håper dette kan være en appetittvekker for å få menn til å gå i mannsfellesskap regelmessig. Det er viktig å møte andre menn for å dele liv og be sammen, og så lenge det er rom for dette, kan det være viktig for en mann å gjøre andre ting for eget liv enn jobb og familie, sier Helgaas.

Og om du nå lurer på hvilke dager kurset går på, så er svaret selvsagt; mandager. KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Påskemusikalen «Lys, lys levende» trekker linjene mellom Jesus og det første påskelammet.

I Pakistan har Anjum Naz Sandhu (62) i to år hatt en dødsdom for blasfemi hengende over seg. Denne uken ble han frikjent i høyesterett.

Konfirmanter fra ImF Straume har vært på tur til Kenya, og noen av dem vil gjerne reise tilbake.

Det kan være sunt å kjenne på moralsk skam, og denne positive siden av skam kommer ikke fram i NRK-serien med samme navn, mener fagfolk.

Vik bedehusforening har vedtatt å opprette forsamling i 2019.

Copyright © Sambåndet 2018