Sambåndet

Mandag 19. mars 2018
RSS

Bildøy på NRK

Avkristningen av Norge var tema i onsdagens Spekter på NRK2. Bildøy Bibelskole var blant forsvarerne for et fortsatt kristent land.

Av Vilhelm Viksøy. Publisert 3. februar 2011.

PÅ TV: Bjarte Haugen og Eivind Frøystad var to av elevene som deltok i NRK-programmet Spekter.

Fakta

Bildøy på NRK

  • I programet Spekter, onsdag 2. februar
  • Tema: Avkristniningen av Norge
  • Se programmet på NRKs nett-tv her
  • Kan også sees i reprise følgende dager:
    • NRK1, torsdag 3.2.2011 kl. 23.15
    • NRK2, lørdag 5.2.2011 kl. 15.45
    • NRK2, søndag 6.2.2011 kl. 23.30

– Norge har vært et kristent land i mer enn tusen år, men nå kan det se ut som vi er i ferd med å bli avkristnet i en rasende fart. Er vi i ferd med å miste noe av vår kristne identitet, spurte programleder Kjell Erik Møgster Moen i sin innledning til aktualitetsprogrammet Spekter på NRK 2 onsdag kveld.

I de neste 45 minuttene ble tema belyst blant annet gjennom ungdommer på nattklubb i Trondheim, Carl I. Hagen og Jens Brun Pedersen i studiodebatt og historisk tilbakeblikk på kristendommens posisjon i skolen.

Og midt i dette fikk elever ved Bildøy Bibelskole være med.

Forsvarsadvokater
– Hvis det er slik at Norge er i ferd med å bli avkristnet, er det i alle fall noen som ikke har tenkt å gi seg uten kamp, sa programleder Møgster Moen, før de neste fem minuttene ble viet til Bildøy Bibelskole.

– De troende er nok mest redd for avkristningen de mener skjer i den enkelte av oss. Vi skal møte noen av dem som tar avkristningen av landet tungt, sa reporter Torbjørn Morvik og presenterer oss for to av elevene ved KRIK-linjen, Elisa Helgøy Malde og Simon Lødemel. Begge to mener at de kristne har vært for passive i møte med avkristningen, i følge reporter Morvik.

Ut av boblen
– Jeg tror det er litt viktig at vi kristne kommer ut av bedehuset og ut av vekk fra de kristne boblene våre og går ut til folk der de er, sa Elisa engasjert. Hun får støtte av medstudent Lødemel.

– Innerst inne så har alle en lengsel etter noe mer, men de prøver kanskje fylle den med masse forskjellig andre ting. De føler kanskje de har greid å fylle det tomrommet, men innerst inne så er det tomrommet der fortsatt, var noe av hans budskap fra sidelinjen i den store idrettshallen.

Digital talerstol
Størst eksponering fikk derimot Eivind Frøystad og Bjarte Haugen fra Film&TV-linjen. Via XpressYourself-studioet til Bildoy.tv fikk de fortalt NRK-seerne om tanken bak linjen og vist noe av innholdet.

– Vi vil nå folk på en annen måte enn å bare stå på en talerstol. Dette er på en måte en digital talerstol. Vi når ut til veldig mange flere, sa Eivind.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Påskemusikalen «Lys, lys levende» trekker linjene mellom Jesus og det første påskelammet.

I Pakistan har Anjum Naz Sandhu (62) i to år hatt en dødsdom for blasfemi hengende over seg. Denne uken ble han frikjent i høyesterett.

Konfirmanter fra ImF Straume har vært på tur til Kenya, og noen av dem vil gjerne reise tilbake.

Det kan være sunt å kjenne på moralsk skam, og denne positive siden av skam kommer ikke fram i NRK-serien med samme navn, mener fagfolk.

Vik bedehusforening har vedtatt å opprette forsamling i 2019.

Copyright © Sambåndet 2018