Sambåndet

Fredag 22. september 2017
RSS

– Forandrer liv

– Bibelen forandrer mennesker liv. Det begeistrer meg, sier kineseren Jiang Yuchun (45) som er Det Norske Bibelselskaps gjest i forbindelse med Bibeldagen 2011.

Av Ole Andreas Husøy, KPK. Publisert 17. februar 2011.

KINA-BIBEL: Jiang Yuchun med to kinesiske bibelutgaver foran seg. Foto: Ole Andreas Husøy

Bibeldagen markeres over hele landet kommende helg. Denne uken skal Jiang Yuchun delta på en rekke møter og arrangementer her i landet.

Om forventningene til møtet med norske kristne og norske menigheter sier han:
– Jeg håper at norske kristne i enda større grad vil be for de kristne i Kina og bidra enda mer til bibelspredning i mitt land.

Siden guttedagene
Selv har Jiang Yuchun hatt et spesielt forhold til Bibelen siden han var skolegutt. Faren var blant de relativt få som hadde en bibel, men han kunne knapt lese. Mens Jiang gjorde lekser, satt faren og prøvde å lese i Bibelen. Men han måtte stadig ha hjelp av sønnen til å forstå hva mange tegn betydde.

– Jeg visste heller ikke alltid hva tegnene betydde, og det var ikke bestandig jeg fant det ut gjennom ordboka jeg hadde. Vi lærte nemlig forenklede tegn i skolen, forklarer Jiang.

I dag kan faren lese alle tegnene i sin gamle bibel. Men han har problem med å lese avisene med moderne tegn.

Etter at han var ferdig med sin teologiske utdannelse i 1988, hadde Jiang Yuchun ansvaret for bibeldistribusjonen i en av provinsene i Kina. Senere arbeidet han i flere år i Kinas kristne råd.

Jiang er i dag kjent for sin lille, men svært viktige kristne bokhandel i Nanjing. I dag holder han ingen formelle kirkelige posisjoner, noe som gjør det mulig for ham å holde nær kontakt med alle kirkelige miljø i Kina.

Stor forskjell på by og land
– Hvor stor del av de kristne i Kina har i dag sin egen bibel?
– I byene har praktisk talt alle kristne en bibel, og noen har flere enn én. Men på landsbygda, der folk er fattigere, er det kanskje bare en fjerdedel som har sin egen bibel. Det har også noe å si at det fortsatt er en stor prosent av landsbygdsbefolkningen som er analfabeter. Derfor arrangerer vi lesekurs. Mange lærer seg å lese ved å lese Bibelen. På landsbygda er det ikke uvanlig at folk skaffer seg bibel i bytte mot egg.

– Hva med ikke-kristnes interesse for Bibelen?
– Den er økende. Ikke minst blant unge som studerer ved universitetene. Mange fatter også interesse for Bibelen fordi den er en bestselger i mange land. Det skaper nysgjerrighet. Vi arbeider for at flere ikke-kristne skal bli kjent med Bibelen, samtidig som vi har som mål at alle kristne skal ha sin egen bibel, sier han.

Det er vanskelig å anslå hvor mange kristne det i dag er i Kina. Myndighetene opererer med et tall på 23 millioner. Noen sier det kan være nærmere 100 millioner. Og noen mener kanskje tallet er så høyt som 130 millioner. KPK

Det er forskjell på hvordan Gud kommuniserer «i fordums tid» og i «disse siste dager».

Sloveneren Primoz Roglic klatret i går inn til tempo-sølv i sykkel-VM. Oppladningen hadde han på ImF Midthordland sitt leirsted, Fjell-ly.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og forfatter og forkynner Asle Hetlebakke er blant gjestene når Molde folkehøgskole denne uken skal feire 100-årsjubileum.

Bygda Hellevik i Fjaler kommune har vært uten skole siden 2006. Nå blir det kanskje skole i bygda igjen.

Arild Ove Halås i Nordmøre og Romsdal Indremisjon blir ny medarbeider i Sunnmøre Indremisjon fra høsten 2018.

Copyright © Sambåndet 2017