Bok og Media, Vestbok

Store omlegginger i Vestbok

Butikken i Norheimsund legges ned, og Vestbok i Bergen må omstille seg i møte med nye tider.

– Styret i Vestbok har satt et krav om at vi skal drive i balanse. Vi har prøvd i det lengste å holde liv i alle tre butikkene, men nå er det ingen vei utenom nedleggelse, sier Torgeir Hauge, styreleder i Vestbok.

Oppsigelser
1. juli er det derfor slutt i Norheimsund og to ansatte mister jobben.
– Det er fryktelig tungt å måtte si opp ansatte. Det er også en av grunnene til at vi har ventet lengst mulig før vi gikk til dette skrittet, sier Hauge.

Bakgrunnen for nedleggelsen i Norheimsund er todelt.

– Vi kan ikke se hvordan vi skal greie å få et økonomisk oppsving og drive denne butikken i balanse. Den andre grunnen er avstanden til sentrum. Alle tre butikkene har en felles daglig leder. En ting er å greie dette i gode tider, men med tre butikker som alle trenger en tilstedeværende leder, blir avstanden for lang.

Selger hus
Huset der bokhandelen ligger blir nå solgt, uten at Vestbok blir rik av den grunn.
– Dette er det eneste huset vi selv eier, og sånn sett er det kanskje dumt å selge. Men huset er allerede grundig belånt, så salget vil i hovedsak dekke inn gjelden. I tillegg er huset gammelt og vil kreve en del vedlikehold dersom vi beholder det, og det finnes det ikke økonomiske midler til per i dag.

Når nå Vestbok slankes fra tre til to butikker, ser Hauge lysere på framtiden.
– Dette er ikke første steg mot slutten. Nå kan vi styrke arbeidet med sentrum og Frekhaug og vi har stor tro på at vi nå skal greie å nå målet om et lite overskudd.

Nytt i sentrum
Men også i sentrum blir det endringer. ImF som i dag eier bygget der Vestbok ligger, ønsker å selge. Dermed må Vestbok jakte nye lokaler – og kanskje nye strukturer.
– Foreløpig er vi helt i startgropen og har så vidt begynt på en tankevandring, sier Catharina Wego Livden, daglig leder i Vestbok.

Hun ser omleggingene som nå tvinger seg fram som en mulighet, mer enn en begrensning.
– Det bør og skal være marked for en kristen bokhandel i Norges nest største by. Den viktigste jobben vår nå blir derfor å se hvordan vi på best mulig måte kan videreføre bokhandelen inn i en ny tid samtidig som vi tar vare på vårt misjonsoppdrag, sier hun.

 – Endringer vil komme
Mange forhold spiller inn, ikke minst økonomiske, men Livden har stor tro på at Vestbok skal være en del av bybildet også i årene som kommer. Men to ting er sikkert:
– Vi skal videreføre bokhandelen sin oppgave med å formidle kristen musikk og litteratur, men rammene rundt kommer helt sikkert til å endres. Hvordan det til slutt blir, må vi bare vente i spenning for å se, sier hun entusiastisk.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.