Jøder og palestinere – ett i Kristus

Palestinske, jødiske og norske kristne satte hverandre stevne i Rogaland, ikke uten personlig risiko.

– Jeg kan komme til å bli kalt for forræder hjemme, fortalte Haya, presentert som arabisk israeler, i Bryne kyrkje søndag kveld.

Ti messianske jøder, ti kristne palestinere og ti kristne norske ungdommer var samlet på leierstedet Vaulali i Ryfylke fra 9. til 16. august. Det som samlet dem rent praktisk, var konferanse om konflikt og forsoningsarbeid i regi av prosjektet Bridge Builders (se faktaboks). Kvelden før avreisen besøkte de en fullsatt Bryne kyrkje på Jæren.

Ulik bakgrunn

To av ungdommene fra Midtøsten fortalte om sin bakgrunn for å delta i prosjektet.

– Før jeg kom til Bridge Builders, hadde jeg ikke forutsetning for å se konflikten hjemme med Jesu øyne. Nå har jeg lært å bli en ekte «patriot». Jeg har lært å tilgi og å være et Guds barn. Vi har bygd en sterk grunnvoll på Jesus. Til tross for ulik bakgrunn, er vi ett i Kristus, ett legeme i Kristus, sa Haya. Hun slo dermed an gjennomgangstonen for kvelden, om enheten i Kristus.

Dana er 24 år gammel jøde fra Haifa. I likeht med Haya opplevde også hun at reaksjoner hjemme var en risiko med å delta.

– Men det var verdt risikoen. Vi har lært å være søsken i Jesus, og Bridge Builders er et levende bevis på forsoningen i Jesus, sa Dana.

– Hvordan påvirket krigshandlingene som har vært, samlingen deres, spurte sambåndet.no henne:

– Det gjorde det faktisk lettere å prate, for det ble så virkelig, svarte 24-åringen.

– Praktisert enhet

Angelica fra Jerusalem var med som deltaker på Bridge Builders i 2009, mens hun fremdeles var soldat i den israelske hæren. I år var hun en av lederne på Vaulali.

– Folk har ulik bakgrunn og kommer fra ulike kirkesamfunn. I dag har vi besøkt lutherske kirker, og mye kan være annerledes fra det vi er vant til. Vi ser av og til etter forskjeller, men Gud kaller oss til forsoning, til å være ett i Kristus. Denne uka har vi sett hvordan folk har praktisert denne enheten, sa hun.

Hun siterte en av deltakerne på konferansen: – Det var en som sa at «jeg er glad for å ha lært andre å kjenne, å ta del i deres smerte, slik at jeg kan be for dem».

– Nå det begynner

Håvard Maurstad er prosjektleder for Bridge Builders. Han viste til at det er nå det begynner for ungdommene fra Midtøsten.

– Når de nå reiser tilbake, skal de fortsette å ha en relasjon til hverandre, og det er nå de bratte oppoverbakkene kommer. Men de har lært å lytte til hverandre og ha et åpent hjerte. Jeg tror de reiser hjem met et håp, sa Maurstad.

Andre del av Bridge Builders består av en studietur til Israel og det palestinske området, og et ørkentreff i Wadi Rum i Jordan påsken 2015.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.