Håp om brann-løsning

En reguleringsplan kan være med og avklare kravet til større avstand mellom campingenhetene i Lyngdal. Et krav om åtte meters avstand er ikke i tråd med internasjonale retningslinjer.

– Jeg vil i nærmeste framtid ta kontakt med Lyngdal kommune, sier drifts- og brannvernleder Bjarne Kjetilstad ved Lyngdal Bibelcamp (LBC) til Sambåndet.

Les siste nytt fra sambåndet.no om denne saken

Åtte meter

Sambåndet brakte i oktobernummeret i fjor nyheten om at blant andre LBC har fått et krav mot seg om å komme med sikkerhetstiltak som tilsvarer en avstand på åtte meter mellom de faststående campingvognene med termotelt/Isocamp. Brannvesenet Sør IKS viste til at Kommunaldepartementet har tolket slike enheter som «byggverk», og at det da skal være minimum åtte meters avstand etter plan- og bygningsloven. Ved LBC er det i dag tre meter mellom hver av de 50 fastliggerne, i henhold til norsk norm. LBC har frist til 1. januar neste år med å ordne opp i saken.

Siste utvikling er at Brannvesenet har bedt aktuelle kommuner om å ta tak i saken. Plansjef Stein Erik Watne i Lyngdal kommune vedgår overfor lokalavisen Lister at det å skulle gjennomføre plan- og bygningslovens avstandskrav ville vært «et veldig stort inngrep for hele bransjen»:

Reguleringsplan

-Utgangspunktet mitt er at vi kanskje kan løse dette ved å lage reguleringsplan for området som innbefatter varsling, slukkeutstyr, brønner for vann og arealer som fungerer som brannceller, sier Watne.

Kravet fra Brannvesenet Sør er også rettet mot 18 andre campingplasser i ni ulike kommuner på Agder. I Lyngdal er det ifølge Lister registrert 350 vogner med Isocamp og i Farsund 59.

Internasjonale retningslinjer

Norsk Bobil  og Caravan Club (NBCC), med nær 25.000 medlemsfamilier, viser til at det i 2009 ble utarbeidet internasjonale retningslinjer for brannsikkerhet på campingplasser, som ledd i et arbeid for en EU-/EØS-standard. Disse retningslinjene bygger blant annet på finsk og dansk lovverk og legger til grunn en fire meters minimumsavstand. Videre slås det fast at bobiler og campingvogner med telt eller termotelt ikke er «jordfestede konstruksjoner» og dermed ikke skal regnes som faste installasjoner i plan- og bygningslovens forstand.

Veileder

NBCCs medlemsblad melder at organisasjonen har fått til en avtale med aktuelle statlige myndigheter om en veileder for avstand mellom campingenheter . Her tas det utgangspunkt i at det finnes sertifiseringskrav for brannsikkerhet for både permanente og flyttbare byggverk (EI 30). I tråd med denne ser en for seg tre ulike løsninger:

– Trevegger: bruk av gipsplater.

– Prefabrikerte termoteltmoduler: produsenten legger inn brannsikkert isolasjonsmateriale og bruker vinduer og dører som oppfyller EI 30-standarden.

– Sette opp en skillevegg som holder EI 30-standard.

Anbefalt avstand er fire meter, men den norske normen på tre meter opprettholdes i veilederen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.