NLM debatterte bibelsyn

Rådsmøtet i NLM har formulert en grundig uttalelse om bibelsynet i NLM: – Oppfordrer til ydmykhet i møte med Guds ord.

I helgen 10.–12. oktober har NLMs rådsmøte gått av stabelen på Fjellhaug skoler i Oslo. 64 stemmeberettigede representanter fra hele landet kom sammen for å diskutere NLMs bibelsyn. Rådsmøtet har sammen formulert en uttalelse på vegne av organisasjonen.

I uttalelsen finner vi et eget punkt som oppfordrer til ydmykhet:

«Vi fastholder at Bibelen er Guds tale til oss. Det er ikke det samme som å mene at vår tolkning og forståelse av Bibelens ulike tekster alltid er korrekt. Her vil vi oppfordre til ydmykhet, står det i punkt nummer to. Punkt én er at Bibelen er og blir Guds avsluttede åpenbaring.»

Selvkritisk refleksjon
– I første rekke handler dette om vår egen organisasjon, og det er viktig at vi har en trygghet i bibelsynet. Det er ikke det at vi umiddelbart tenker at det er noe feil i forkynnelsen i NLM nå som gjør at vi tar det opp, sier Øystein Engås, leder for NLM Norge.

Engås peker også på at noe av grunnen til å ta opp bibelsynet er å reflektere og være selvkritisk og ydmyk med tanke på NLMs egen måte å formulere seg på. Det er han ikke alene om.

– Gjennom innsikt i andres argumenter vil vi kunne hente positive ting fra andre og se hva det er vi kanskje mangler noe av i vårt syn. I tillegg kan vi stå sikrere i vårt eget syn, sier Sør-Vestlandsrepresentant Egil Svela i en av kaffepausene utenfor auditoriet.

Nyansene
– En nyanse er eksempelvis om man tenker at Bibelen er ufeilbarlig til minste detalj, eller om det finnes feil som er av den art at det ikke angår hovedbudskapet, sier NLM Norge-lederen.

Internt i NLM tenker han at ytterpunktene ikke er så fryktelig langt fra hverandre. Gjennom uttalelsen fremgår det klart at NLM mener Bibelen er Guds inspirerte ord, at den samtidig er både Guds og menneskers ord, og at den er øverste autoritet.

Enkelte temaer som Bibelen tar opp, vil uansett være åpne for tolkning også med dette bibelsynet. Om den er ufeilbarlig eller om det finnes mulighet for å forkaste en tolkning til fordel for hovedbudskapet er fremdeles litt uklart.

Sikre på samlivsetikk
I et intervju med Dagen sa Espen Ottosen at mange er usikre på hvordan man skal møte utviklingen i Den norske kirke, og at det er noe av grunnen til at bibelsynsdebatten blir tatt opp på rådsmøtet.

Nå kan de mange kanskje være litt sikrere. I uttalelsen står det nemlig at å hevde at kristne kan tenke annerledes enn Bibelen om frelse, misjonens nødvendighet, fortapelsens realitet og samlivsetiske spørsmål er uforenlig med bibeltroskap.

Rådsmøtet presiserer at man i tolkningen må se Bibelen som enhetlig og ta hensyn til de forskjellige sjangrene som Bibelen presenterer i både GT og NT. KPK

Her kan du lese uttalelsen i sin helhet (nlm.no/utsyn)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.