Sambåndet

Søndag 18. august 2019
RSS
Slik ser leirstedet Ognatun ut i dag.

Ognatun vurderer ny utvidelse

Flere av leirstedene i ImF satser på økt utleie. Ognatun planlegger nytt internat med hotellstandard.

Av Brit Rønningen og Petter Olsen. Publisert 9. juni 2015.

Odd Narve Grude leder styret for Ognatun.

− Vi venter vi på forslaget og tegningene fra arkitekten, sier formann i styret for Ognatun, Odd Narve Grude, til Sambåndet.

På årsmøtet i ImF Rogaland 17. april ble det vedtatt at styret skal legge fram forslag til nytt internat/hotellbygg på årsmøtet i 2016. Ognatun er nylig utvidet med nybygg med matsal og kjøkken, vedtatt i 2011 og innviet i august 2012.

Økt aktivitet.
− Jeg luftet en interessant tanke på årsmøtet. Hvis 50 stykker gir 20 000 kr hvert år i fem år, er vi langt på vei selvfinansiert, fortsetter Grude.

− Hvorfor nybygg på Ognatun?

− De rommene vi har, er leirstedrom, men nå vil vi løfte standarden og ha større plass, slik at det blir et leirsted med hotellstandard.

Ognatun hadde litt over 1 million kroner i inntekter fra utleie til eksterne i 2014. Grude forteller om økt aktivitet på Ognatun og et behov for utvidelse.

− Vi har cirka 700 barn og unge på leir hvert år. I tillegg har vi andre arrangement. Ognatun blir også i stor grad leid ut til konferanser, bryllup og andre tilstelninger. Vi er glad for god relasjonsbygging. Det har vært en positiv opplevelse, og vi har fått gode tilbakemeldinger på fasilitetene og maten, sier han.

Regnskapet for Ognatun i 2014 viser imidlertid 215.000 i underskudd, og den totale omsetningen gikk ned med 13 prosent fra 2013. Selskap og catering hadde lavere aktivitet. Ifølge årsmeldingen peker aktiviteten inn i 2015 oppover, og Grude tror ikke underskuddet skal bli noe stort problem.

− Vi har ikke så mye gjeld, og vi har avskrivning på 700 000 kroner. I tillegg kan vi hente 1,25 millioner kroner i kommunale midler og tippemidler, forklarer han.

Frænabu og Visthus.
Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI) har to leirsteder, Frænabu og Visthus, som de gjerne ser blir mer utleid. I fjor hadde leirstedene henholdsvis ca. 900.000 og 200.000 kroner i inntekter fra eksterne leietakere. I høst fikk Frænabu godkjenning som leirskole, og begge leirstedene fikk for ikke lenge siden ny hjemmeside for å nå lengre ut.

− Det er litt for tidlig å si om det er blitt økt utleie. Vi har ikke kommet ordentlig i gang sånn som vi hadde håpet. Nå har vi akkurat fått ansatt en ansvarlig kokk på Visthus. Det gir nye muligheter når det gjelder utleie. Det kommer kanskje en del på leirskole til neste år, sier kretsleder Arild Ove Halås i NRI.

I 2014 gikk Frænabu i minus pga. ekstra stilling til å lage opplegg for leirskole og turoperatørvirksomhet.

Fjell-ly.
Også Midthordland Indremisjon har satset på økt utleie av sitt leirsted Fjell-ly. Eksterne leieinntekter var i fjor på nesten 1,4 millioner kroner.

− Det går litt i bølgedaler. Trenden de siste årene er at det har gått oppover, sier daglig leder Solveig Holth om utleien.

Hun har følgende forklaring på at det går oppover:

− Vi er litt mer synlige på søkemotorer på nettet, og så er det jungeltelegrafen. Veldig mange kommer tilbake, eller kommer fordi andre har fortalt dem om stedet.

Økonomisk går Fjell-ly i pluss, men leirstedet er avhengig av gaver for å få det til.

− Sluttresultatet viser at cirka 1/3 av sentralinntekten er gaver. Uten gavene hadde vi gått i minus, forteller Holth.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Muslimske og kristne minoritetsungdommar godtar at leiinga i religiøs samanheng er mannsdominert, sjølv om dei forventar likestilling heime og i offentlegheita elles.

NMS-misjonær Tor Helge Brandsæter hjelpte ei thailandsk kyrkje å satsa på berekraftig jordbruk. Det skaper ei interesse som gjer det lettare å nå inn òg med evangeliet.

KOMMENTAR 21-åringen fra Bærum som er siktet for terror og drap, begynte å lese i Bibelen, meldes det. Skulle det gi grunn til bekymring?

Vipps og Facebook bidrar til å hanke inn stadig større pengebeløp til frivilligheten, men den som trodde giroblanketten var døden nær, må tenke om igjen.

Hvis du begynner å snakke med Birgitte Sveen om Helgatun fjellpensjonat, begynner hun å reklamere for stedet.

Copyright © Sambåndet 2019