En 50-åring som satser stort

Lyngmo Ungdomssenter har nylig feiret 50-årsjubileum og har store planer om utbygging til 15 millioner kr.

Helgen 13.–14. juni feiret Lyngmo Ungdomssenter i Hafslo sitt 50-årsjubileum. Styrer på Lyngmo, Kjetil Stautland er meget fornøyd med feiringen.

− Det var en kjempehelg med aktiviteter for unger og familier. I løpet av helgen var det innom godt over 500 personer. Jubileumet er en mulighet til å se både frem og tilbake, mimre om det som har vært og se mulighetene fremover, sier han til sambåndet.no.

Tilbakeblikk
Hans forsøk på å gjøre opp en foreløpig status for leirstedet, som eies av Sogn og Fjordane Indremisjon og Norsk Luthersk Misjonssamband, begynner med å gå tilbake i tid.

− Det begynte i 1965 da fem karer reiste til Fortun for å se på noen brakker som stod igjen etter kraftutbyggingen der. Dersom de fikk en grei pris, ville de vurdere om brakkene kunne brukes til leirsted. Sigurd Fretland var sentral her. På jubileumsfesten var han med og fortalte om hvordan det hele gikk til når brakkene ble flyttet fra Fortun til Hafslo, sier Stautland og fortsetter:

– Frem til 1989 var det i hovedsak påske- og sommerleirer. Da begynte man med oppussing og utvidelse, og man tilsatte en styrer. Det ble mer drift, flere leirer og andre arrangementer. I 2004 ble det ny utvidelse, og man fikk store familierom og 80 nye sengeplasser. Vi opplevde et oppsving i driften siden vi kunne tilby mer plass og bedre standard, forteller Stautland.

Utbyggingsplaner
Når det gjelder fremtiden, så er det store planer for Lyngmo. Det er planer om nytt internat og ny aktivitetssal. Det gamle internatet, som er siste gjenværende del av brakkene fra Fortun, skal rives i august, og det nye er planlagt ferdig i mai 2016. Utbyggingen er på 15 millioner kroner. Så langt har de fått inn 2 millioner i private gaver.

− Vi må gå i tro på at Gud ønsker å bruke stedet. Samtidig må vi ha ordnede forhold og kontroll på økonomien, er Stautlands kommentar til utbyggingsplanene.

− Vi har bruk for større plass for egne leirer og store arrangementer som NLMs bibelcamp, og vi opplever at kristenfolket støtter opp om leirstedet. Når vi inkluderer leirledere i dugnadsregningen vår, kommer vi til mellom fire og fem årsverk med dugnad på leirstedet, noe vi som styrer Lyngmo, er dypt takknemlige for! Det er egne barne- og ungdomsarbeidere som organiserer leirarbeid utfra Lyngmo, forklarer han.

Fremtiden
− Hva tenker du om fremtiden for Lyngmo?

− Økonomien er OK. Vi kan ivareta dagens drift og aktivitet. Jeg håper at vi har leirarbeid i alle aldersgrupper. Det ønsker vi å prioritere, slik at folk kan få del i de gode opplevelsene, Guds ord, det sosiale fellesskapet og det flotte naturområdet her. Målet er primært å utvide Lyngmo og eierorganisasjonenes arrangementer for å få mer utleie i ledige perioder. Som supplement tar vi imot andre organisasjoner til leirer og møter, og vi har også noen selskap i løpet av året.

Stautland er ikke i tvil om at Lyngmo har betydd mye for mange mennesker.

− Stedet har vært viktig for mange som har vært på leirer. Vi har vitnesbyrd om at det har vært en viktig del av valget deres om å bli kristne og for å bli bevart som kristne. Det har vært et sted for fellesskap og utrustning. Det har også vært sterkt å høre vitnesbyrd fra de som var med i 1965, om hva stedet og arrangementene her har betydd for dem, sier han.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.