Sambåndet

Tirsdag 20. august 2019
RSS
FLYKTNINGER: Misjonssambandet kartlegger nå hvilke leirsteder som kan være aktuelle for å huse flyktninger. Bildet er fra NLMs Laberget leirsted i Skog. Illustrasjonsfoto: NLM

NLM åpner leirsteder for flyktninger

Norsk Luthersk Misjonssamband tilbyr seg å innkvartere flyktninger på flere av leirstedene sine.

Av Bjarte Østebø, KPK . Publisert 8. september 2015.

– Vi ønsker å hjelpe mennesker i nød. Derfor gir vi nå beskjed til norske myndigheter om at vi kan tilby overnattingsplasser på noen av våre leirsteder, sier generalsekretær Øyvind Åsland.

De siste månedene har flyktninger og asylsøkere strømmet til Europa i hopetall. Også Norge merker pågangen av langt flere flyktninger og asylsøkere. Nå ønsker NLM å bidra for å møte behovet for midlertidig innkvartering.

Henvendelse fra UDI

– NLM driver allerede et asylmottak på Ormseter utenfor Hamar som har fått et spørsmål fra UDI om det kan tilby flere plasser. Det vil vi nå svare positivt på. Vi har mulighet til å åpne flere av våre leirsteder for flyktninger og asylsøkere, sier Øyvind Åsland.

UDI opplyser på sine nettsider at de jobber aktivt for å møte det akutte behovet for overnattingsplasser for asylsøkere. Den siste tiden har de inngått flere avtaler med campingplasser og hoteller om midlertidig overnatting, i påvente av anbudskonkurranser for ordinære asylmottak.

– Behovet er stort, det er fortsatt mange som kommer. Samtidig som vi jobber med den langsiktige planleggingen, får vi nå også på plass flere midlertidige avtaler, sier presserådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI til KPK.

Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag og ikke kjenner til dialogen med NLM.

De midlertidige innkvarteringstilbudene må ha minst 50 overnattingsplasser og må av logistikkhensyn ligge i Østlands-området.

– Dette skyldes at vi ønsker at det skal ligge i nærheten av Politiets utlendingsenhet i Oslo, som kan koordinere en del praktiske ting, opplyser Bergwitz-Larsen.

Besøkte området

NLM Norge var i forrige uke på stabstur til Budapest, som de siste dagene har vært preget av flyktningekaos.

– Det gjør selvfølgelig inntrykk å vite at man er så tett på dramaet som utspiller seg. Ambivalensen som man kjenner på ved å være så nær, samtidig som mange ting virker normalt, er noe vi sitter igjen med etter turen, sier personalleder Kari Margrethe Solvang til KPK.

Til sammen har Misjonssambandet over 30 leirsteder. I disse dager kartlegges det hvor mange av disse som kan være aktuelle for å huse flyktninger.

– Det er store variasjoner mellom leirstedene når det gjelder aktivitetsnivå. Vi tror det er mulig å bidra med overnatting til flyktninger uten at konsekvensen blir at vi må avlyse leirer eller samlinger.

Handler om å hjelpe

Generalsekretæren understreker at dette ikke er et forsøk på å flagge standpunkt i den politiske debatten rundt flyktningene.

– For oss handler dette om å hjelpe mennesker i nød. Vi vil vise kristen nestekjærlighet overfor de som trenger tak over hodet. Så overlater vi til norske myndigheter å undersøke beskyttelsesbehovet for den enkelte, sier Øyvind Åsland. KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

KVS-Lyngdal og Bildøy Bibelskole må «ut på bygda» for å få plass til alle elevene, og KVS-Bygland passerte 60 elever – med erfaringsbasert håp om flere.

KOMMENTAR Biskop Atle Sommerfeldt må lære seg forskjellen på å bli støtt og å bli utstøtt.

Muslimske og kristne minoritetsungdommar godtar at leiinga i religiøs samanheng er mannsdominert, sjølv om dei forventar likestilling heime og i offentlegheita elles.

NMS-misjonær Tor Helge Brandsæter hjelpte ei thailandsk kyrkje å satsa på berekraftig jordbruk. Det skaper ei interesse som gjer det lettare å nå inn òg med evangeliet.

KOMMENTAR 21-åringen fra Bærum som er siktet for terror og drap, begynte å lese i Bibelen, meldes det. Skulle det gi grunn til bekymring?

Copyright © Sambåndet 2019