Pusser opp sykler til flyktningene

En guttegjeng på Danielsen Ungdomsskole Sotra kombinerer praktisk læring med å gjøre noe godt for andre. Samtidig har de det gøy.

− Vi fikser gamle ting. I forbindelse med skolens 15-årsjubileum kontaktet skolen kommunen og spurte hva vi kunne gjøre for flyktningene. Kommunen sa at de trenger sykler til flyktningene. Vi skal pusse opp syklene, forklarer lærer i valgfaget Design og redesign på Danielsen Ungdomsskole Sotra, Håkon Leigland, overfor sambåndet.no.

Les mer om jubileet: Danielsen Sotra feirer bursdag

Valgfag
Design og redesign er et valgfag for 8.-10. klasse 1 ½ time i uken, og det er en ren guttegruppe. Nå har de fått inn 25-30 sykler som de skal mekke på og levere til flyktningene.

− Noen er fullt brukbare, andre må det gjøres noe mer med, og noen er kanskje ikke brukbare i det hele tatt, forteller Leigland.

De har laget til et telt som de har lånt av Sotra Sportsklubb, og sykkelmekaniker Fredrik Varpe fra G-Sport skal undervise i hvordan pusse opp sykler.

− Det er veldig greit å komme hit, og det er lærerikt med et slikt prosjekt. Jeg har undervist før for bedrifter og skoler. Noen bedrifter har utlånssykler og de ønsker å holde syklene ved like selv, sier Varpe.

IMG_1449

Klasseromsundervisning i sykkeloppussing. Foto: Brit Rønningen

Klasseromsundervisning
Først er det litt klasseromsundervisning. Varpe tar frem en av syklene som står i klasserommet, for å demonstrere hva han snakker om.

− Det er viktig med riktig verktøy og utstyr. Sykkelen må være på stell. Det er farlig å sykle på noe som ikke er på stell, begynner han.

For at sykkelen skal være på stell og vare lenge, er regelmessig vedlikehold viktig, som vil si å vaske og olje sykkelen og rense kjeden. En sykkel som blir brukt daglig, kan trenge olje og rens hver fjortende dag ifølge Varpe. Han anbefaler å bruke teflonspray på gir og bremser og kjedeolje med litt vaselin på kjeden.

− Kan man bytte kjedet hvis det er for mye rust? spør Leigland

− Vi kan bytte to-tre kjeder maks pr drivverk. Hvis kjedet er veldig rustent og må byttes, må det justeres, svarer Varpe og går over til å snakke om hjulet, bremsene og girene og hvordan man skal sjekke og se over at de fungerer. Sykkelen må også sjekkes for overflaterust.

− Hva med gir, kan man bytte et, eller må man bytte hele pakken? er det en gutt som vil vite.

− Girene er ett stykke. Vi må ha spesialutstyr for å ta det av. Vi må kjøpe hele pakken, svarer Varpe.

IMG_1459

Roland Fredriksen og Thorgal Blanco pusser opp sykkel. Foto Brit Rønningen

Praksis
Det er på tide med praksis. Syklene skal jo faktisk pusses opp.

− Tre og tre finner en sykkel, beordrer Leigland, og femten gutter og fem sykler er på vei ut i skolegården. Guttene går raskt til oppgaven, og snart har syklene deres fulle oppmerksomhet. Varpe deler ut stativ til syklene og viser verktøy som de skal bruke.

− Skiftenøkkel er fy, fy når det gjelder å skru på sykkel. Vi bruker fastnøkkel, så slipper vi å skru på nytt hele tiden, forklarer han.

Guttene mekker og skrur. Hodene er nær sagt i sykkelen. Noen ganger trenger de hjelp fra Varpe.

Bra å hjelpe flyktningene
− Det er veldig bra at vi hjelper flyktningene. Vi lærer å pusse på sykkel. Jeg har ikke gjort det før. Jeg synes det virker litt vanskelig, sier 9. klassing Thorgal Blanco.

En annen av guttene, 9. klassingen Roland Fredriksen, har skrudd litt før, men ikke på sykkel.

− Jeg skrur på bil, forteller han.

Også han liker prosjektet.

− Jeg synes det er veldig fint gjort. Det er bra å støtte samfunnet. Så er det en utrolig fin og gøy aktivitet å gjøre, sier han.

IMG_1469

Timen avsluttes med å gi syklene en skikkelig vask. Foto: Brit Rønningen

Timen avsluttes med å gi syklene en skikkelig vask.

− Det er veldig gøy. Hvor lenge skal vi holde på med dette? spør en av guttene.

− Vi vil jobbe med det utover høsten. Vi holder på til alle syklene er pusset opp, svarer lærer Leigland.

Sykkelmekanikeren er fornøyd med elevenes innsats.

− De får det til og skjønner hva det går i. De følger med, konkluderer han.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.