Avslutter sak mot NLM

NLM har rett til å stille særlige krav til lærerne i NLMs internatskoler, siden en slik lærer har en forbildefunksjon og også holder andakter.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har avsluttet saken de reiste i forbindelse med Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) verdidokument.

Etter en langvarig debatt i sommer om homofilisyn ved ansettelser knyttet til NLMs verdidokument, ba LDO om en redegjørelse fra NLM om bruken av verdidokumentet i ansettelsesprosesser.

Debatten skapte også flere oppslag i aviser som Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad.

Les også: ImF stilte seg solidarisk

Et vedlegg

NLM besvarte henvendelsen etter få uker, og i slutten av september konkluderte LDO og svarte slik, ifølge bladet Utsyn:

«Ombudet takker for tilbakemeldingene og avslutter med dette saken».

Om bruken av verdidokumentet i ansettelsesprosesser svarte NLM at arbeidstakerne ikke skriver under, men får dokumentet og orienteres om det i ansettelsesintervjuer. Verdidokumentet er et vedlegg til arbeidsavtalen som undertegnes av partene.

Forbildefunksjon

Ombudet bekrefter at NLM har rett til å stille særlige krav til lærerne i NLMs internatskoler, siden en slik lærer har en forbildefunksjon og også holder andakter.

Ombudet mener likevel at NLMs redegjørelse er mangelfull, siden den ikke vurderer om det er stillinger en søker som anerkjenner homofilt samliv vil kunne inneha, og om NLM selv mener at det finnes grensetilfeller.

LDO anmoder NLM om å være tydelige om at en del stillinger ikke har noen religiøs funksjon, og at lojaliteten til arbeidsgiver da er det vesentlige.

– For NLM er det viktig å holde fram at alle ansatte er en del av organisasjonens virksomhet og har en viktig forbildefunksjon. Det er derfor viktig å understreke at NLMs verdidokument er basis for alle stillinger, og at det ikke bare er gjennom andakter at et kristent verdisyn formidles, sier skolekonsulent Sidsel Høland Olausson og leder for NLM Norge Øystein Engås til Utsyn.

– Må få aksept

Kristne Friskolers Forbund (KFF) sier det er grenseområder hvor skolene må trå varsomt i ansettelsesprosesser, men at lovgivningen også gir klare rettigheter til livssynsinstitusjoner til å forme sin egen ansettelsespolicy.

– Dersom det ikke lenger skal være rom for den teologisk aksepterte forståelsen av ekteskapet fordi norsk lov har en endret innretning, vil det i praksis si at det ikke er plass for de fleste livssynssamfunn i det norske samfunnet, sa generalsekretær Jan-Erik Sundby til KPK i sommer (se lenke øverst). KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.