Sambåndet

Mandag 17. februar 2020
RSS
Bono, NLM-flytting og navnebytter er blant stikkordene i årets aprilspøker. FOTO: Faksimile

I badstu med Ottosen?

Slottet blir asylmottak, Bono støtter NLM, og Korsets Seier bytter navn og logo. Slik var Kristen-Norges aprilspøker.

Skrevet av Bjarte Østebø, KPK den 3. april 2016.

Tegning av aprilsnarr fra 1800-tallet, liten gutt forsøker å narre sin mor: Drengen: Mo'er, véd Du hva'! Mens du har været borte, har Storken været her med en lille Bro'er! .... Aprilsnar!! Kilde: Wikipedia

Fakta

Aprilsnarr

  • Under de tøylesløse vårfestene i keisertidens Roma ble lovverket satt til side, og det var en formildende omstendighet dersom en gjorde andre et pek på denne tid.
  • En kastet mel og råtne tomater, snudde oppned på tilværelsen, festet og drakk. Kvinnene kunne gå i mannsklær og vice versa, soldatene kommanderte offiserene, og det utviklet seg spøk og narrestreker.
  • Det har vært pekt på at disse overtredelsene av den vante mønsteret virket som en sosial sikkerhetsventil i det strenge autoritære systemet.
  • Det er blitt påstått at den nordiske formen for aprilsnarr er et innlån fra fransk.
  • Ved overgangen til den gregorianske kalenderen, som i Frankrike skjedde i 1582, ble nyttår flyttet til 1. januar, og de som fremdeles praktiserte gammelt nyttår ved vårjevndøgn, «ga man aprilfisken», (= donner le poisson d'avril).
  • I hemmelighet forsøkte en å få hengt en utklippet papirfisk på ryggen til vedkommende.

Kilde: Wikipedia

Flere kristne organisasjoner hengte seg på tradisjonen med en spøk 1. april.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) meldte på sine nettsider at de etter flere år med vekst nå har vokst ut av sine nåværende lokaler på både lokalt og nasjonalt plan. Det gjør det nødvendig å ta grep. Nå kartlegges muligheten for å sentralisere arbeidet på et sammenslått lands- og regionkontor i Oslo. Et alternativ er å selge tomten på Sinsen, hvor Fjellhaug Skoler i dag ligger, og heller kjøpe NRKs lokaler på Marienlyst. Det gir blant annet muligheter til å øke satsingen på mediearbeid i årene framover.

– Vi har allerede lagt planer for et nytt talkshow-konsept med konservativ kristen profil, «I badstu med Ottosen», og Store Studio på Marienlyst vil i så måte passe godt inn i mediestrategien for organisasjonen i årene som kommer, såfremt vi får installert tilstrekkelig antall varmepumper, sier Morten Ivar Pettersen, daglig leder i NLM eiendom.

Bono støtter NLM-prosjekt

NLM Vest-Afrika skriver på sine Facebook-sider at U2-vokalist Bono i forrige måned var innom NLMs skoleprosjekt i Abidjan.

– Endelig får vi satt NLM på verdenskartet, uttaler generalsekretær Øyvind Åsland.

Soul Children til Tyskland

Normisjon og ACTA har bestemt seg for å selge korkonseptet Soul Children til Creative Kirche i Tyskland. Gründer Ragnhild Hiis Ånestad og Normisjons generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland sier valget om å selge er vemodig og tungt.

– Totalvurderingen sier likevel at dette blir det mer misjon av. Derfor ønsker vi å selge, sier Langmoen Kvelland.

Foreslår nytt navn på Misjonsforbundet

Hovedpastor Tore Mersland i Porsgrunn misjonskirke mener Misjonsforbundet bør gå for Paktskirken Norge når generalforsamlingen skal stemme over Misjonsforbundets nye navn. Navneforslaget til Hovedstyret i Misjonsforbundet er «Misjonskirken Norge».

Mersland mener Paktskirken Norge er et bedre alternativ og regner med å få med seg sin egen menighet på alternativet.

«Paktkirken vil også være så unikt i norsk sammenheng at man unngår sammenblandinger med andre kirker og organisasjoner som har ’misjon’ i sitt navn», heter det i begrunnelsen.

Asylmottak på slottet

Avisen Dagen skrev at deler av kjelleren på Slottet blir akuttmottak for flyktninger. Går alt som planlagt, ønskes 25 kvoteflyktninger velkommen allerede i neste uke.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende. Men dette passer jo godt inn i den inkluderingsvennlige profilen kongefamilien har hatt over tid, sier hoffreporter Kjell Arne Totland.

Nyheten skulle visstnok offentliggjøres på Slottsplassen om ettermiddagen 1. april.

Flere politikere hyller forslaget, men Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er skeptiske.

– Godt ment, men jeg er redd det vil skape misunnelse hos dem som må ta til takke med et tradisjonelt mottak, siteres generalsekretær Ann-Magrit Austnå på.

Endrer navn etter 106 år

Korsets Seier endrer navn til Kjærlighetens Seier. Pinsebevegelsens eget organ har hatt det samme navnet siden 1910, men nå er det slutt. Avisens logo vil også bli endret fra kors til hjerte. Redaktør Lars Christian Gjerlaug mener navnebyttet er en naturlig konsekvens av samfunnets utvikling.

– Vi ønsker å ta toleransen og respekten for våre medmennesker på største alvor. I Norge i dag finnes det personer som finner korset støtende, og vi vil ikke være til hinder for deres opplevelse av Guds kjærlighet, sier han.

Prøver ut høyregudstjenester

Til slutt tar vi med tankesmien Civita, som kunne fortelle at de har fått penger fra Fritt Ord til en prøveordning med borgerlig-liberale gudstjenester en gang i måneden fra og med mai og ut året. Bakgrunnen er at høyresiden er misfornøyde med at prester og biskoper er for rødgrønne, blander seg inn i saker som ikke har med teologi å gjøre og snakker for mye om skatt og oljeboring.

Civitas møterom skal i første omgang fungere som kirkerom, men på sikt er målet å få leid en kirke etter hvert som Den norske kirke har behov for færre. Soknerådet skal blant annet bestå av Elin Ørjasæter, Henrik Syse og Aksel Braanen Sterri.

– Rådet er veldig bredt, både politisk og teologisk, sier koordinator Lars Gauden-Kolbeinstveit, som ved siden av å være klokker og ha det administrative ansvaret for gudstjenestene, skal være rådets sekretær. Og han legger til at det allerede har meldt seg mange interesserte.

Han forteller at det heller ikke har vært vanskelig å rekruttere prester blant de mange venstrevridde.

– Vi tilbyr svært konkurransedyktige betingelser. Så det var ikke vanskelig, nei, sier Gauden-Kolbeinstveit. KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Elevene på KVS Lyngdal har gode forretningsideer og er gode til å markedsføre dem. Det blir det priser av.

SAKEN ER OPPDATERT Lære- og tilsynsrådet i ImF står fast på den gjeldende veiledningen om menn og kvinners tjeneste og anbefalingen om eldstetjenesten.

OPPDATERT Fredheim Arena anker ikke avslaget på søknaden om skoledrift. Dersom forsamlingens årsmøte skulle være uenig i beslutningen, er alternativet å søke på nytt i 2021.

En stortingsrepresentant fra Ap stilte spørsmål til likestillings- og kulturministeren om hvorvidt ImFs verdidokument for skoler er i tråd med dagens lovverk. Svaret fra statsråden inneholder ingen overraskelser.

OPPDATERT Krik skal jobbe videre med hvilke forventninger man skal ha til ulike kategorier ansatte med tanke på lojalitet til KriKs verdier.

Copyright © Sambåndet 2020