Berglund med sterk avslutning

Divisi og Trygve Skaug betyr konsert med trykk, og det blir ekstra trykk når det er Anders Berglunds siste konsert som divisis dirigent.

– Der er skumle typer på rockefestival. Hvis jeg skal spille på rockefestival, vil jeg begynne, for da er det ingen på rockefestival, sier Trygve Skaug.

Ikke rockefestival
Men nå er han ikke på rockefestival. Han er på Borgund folkehøgskole, og det er fredag kveld. Skolens hall er ikke juli-tom, men full av folk, og forhåpentligvis synes ikke Skaug at de er skumle. Han er på Indremisjonsforbundets (ImF) generalforsamling (GF) for å ha konsert sammen med divisi.

Han begynner ikke alene, men får divisi med seg på sin sang. For divisi er det en spesiell anledning. Dirigent Anders Berglund leder dem for siste gang.

Alene
IMG_2744
Så er Skaug alene. Stemmen hans uttrykker et skrik og en lengsel etter dybde, og det ekte og understreker budskapet i sangene «Gir Meg Nåde» og «Er det du som kommer hjem?». Her er det snakk om det nakne, sårbare mennesket som våger å være ærlig, selv om det kan gjøre vondt. Høydepunktet er avslutningen med «På avstand», hans egen oversettelse og tolking av sangen «From a Distance».

I storform
Midt i konserten er det divisis tur. Koret er i storform og synger blant annet «Vær sterk min sjel, i denne tid» og «Himmelen». Det er tydelig at både kor og dirigent har det gøy på scenen. Solistene er dyktige.

Trygve Skaug er ikke bare musiker. Han er også poet og skriver det han kaller mikrolitteratur. Denne kvelden benytter han anledningen til å fremføre noen av sine små, underfundige betraktninger. Mye blir sagt med bare noen få ord. Her er et eksempel:

Gjennom

For mange
er det lys i enden av tunneler
Du
er en av de få som må grave dine egne tunneler Du ser aldri lysglimen
før du plutselig er gjennom hele fjellet
helt for egen maskin

Rask hyllest til Crouch
Før de gir seg helt, tar divisi et ekstranummer som består av en rask hyllest til Andraé Crouch. Publikum får  være med og synge refrenget på noen av de mest kjente Crouch-låtene, som «Jesus is the answer» og «Soon and very soon».

– Det var veldig bra. Jeg koste meg. Det var utrolig gøy å spille med et sånt bra kor, og det var et fantastisk band, er Skaugs første reaksjon etter konserten.

Ekstra nerve
IMG_2732
– Jeg kjente en ekstra nerve, siden det er siste gang. Først og fremst kjenner jeg meg utrolig takknemlig for årene med divisi. Jeg har kjent at jeg har vært der Gud vil ha meg, og det er godt å tenke på at koret fortsetter. Så var det flott å samarbeide med Trygve. Han er en fin fyr, sier Berglund til sambåndet.no, som kommentar til sin siste konsert som divisis dirigent.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.