Gir unge kurs i hverdagsøkonomi

– Hverdagsøkonomi burde være et fag i skolen, mener daglig leder Tone Totland i Aktive Valg. Hun har seminar om nettopp det på Ung landsmøte (UL) i dag.

Sammen med mannen Haakon Totland holder hun seminaret «Ditt forhold til penger», et av flere, på UL. De kommer fra AktiveValg, en frivillig organisasjon tilknyttet IMI-kirkens veiledningstjeneste Agape. Seminaret vil være en liten smakebit på kurset AktiveValg som særlig tilbys menigheter og kristne forsamlinger. Kurset et enkelt kurs i hverdagsøkonomi. Samtidig kan kursdeltagerne få personlig veiledning.

Behov for kunnskap
– Vi ser behovet for kunnskap om hvordan klare hverdagsøkonomien. Mange synes det er en utfordring. Vi ønsker å bringe kunnskap ut til folk, sier Totland til sambåndet.no.

– Hva vil være deres viktigste budskap på seminaret?

– Finn ut hva som er viktig for deg og hvordan du ønsker å leve livet. Så må du passe på at pengebruken gjenspeiler verdiene og prioriteringene dine, slike at du økonomisk kan leve slik du ønsker. Vi vil hjelpe folk til å leve slik de vil i dag og samtidig bygge for fremtiden.

Flere inkassosaker
Overfor Kristelig Pressekontor (KPK) uttrykker prosjektleder for UL, Christina Sjaastad, noe av det samme.

– Det er absolutt viktig å gjøre kristne ungdommer bevisst på sitt forhold til penger, sier hun.

Ifølge Dagens Næringsliv har antall inkassosaker fra forbrukslån og kredittkort vokst med 30 prosent på ett år. Det er særlig blant personer mellom 18-25 år at antall inkassosaker har økt.

– Dette gjelder ikke bare ung. Det er en allmenn utfordring, men det er mer dramatisk for unge. Det er mye som blir stengt for dem, hvis de har betalingsanmerkninger. Vi ønsker at de skal leve i frihet, sier Totland.

Viktig med kontroll
– Kan dere hjelpe folk som er inkasso?

– Hvis man er inkasso, er det beste å ta kontakt med banken og kreditorene og få avtalt en tilbakebetalingsordning.

Totland ønsker å fremholde at det er viktig å få kontroll på økonomien.

– Det er så viktig, for å kunne leve i frihet. Vi må bryte ned forestillingene om at det er vanskelig å ta kontroll over økonomien og at det er flaut å snakke om at man har økonomiske problemer. Hvis man har det, del det med andre. Våg å snakke om det. Det er ingen ting å være flau over.

Budsjett og tiende
– Og hvordan får man kontroll på økonomien?

– De fleste har ikke budsjett. Når man setter opp et budsjett, må man prioritere. Det er viktig å sette av penger til fremtiden. Så fins det et enkelt system som gjør det mulig å leve etter budsjettet. Det er et veldig godt verktøy hvor man oppretter ulike konti, en brukskonto, regningskonto og spare/bufferkonto, forklarer Totland.

Hun har også noe å si om det å gi tiende.

– Vi snakker også om å gi. Det å se utover seg selv, se andre og gi til andre, øker livskvaliteten, er Totlands oppfordring.

Å få ungdom til å se på økonomistyringen i et kristent perspektiv er noe Sjaastad er opptatt av.

– Vi ønsker at deltakerne skal se økonomien sin i et større bilde. Som kristne skal vi jo gi tienden, men uten å vite hvordan en strategisk legger opp pengebruken sin blir det fort at dette faller bort, sier hun til KPK.

 

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.