Ett år med Bergen Kristne Bokhandel

Bergen Kristne Bokhandel åpnet for ett år siden. Daglig leder Britt Helen Oppstad ser lyst på bokhandelens fremtid.

BERGEN: – Vi åpnet torsdag den 8. oktober i fjor, og nå bruker vi en hel helg til å markere, fra torsdag til lørdag, forteller daglig leder Britt Helen Opstad.

Sambåndet er innom bokhandelen for å snakke om bokhandelens første år og feiringen av det. Det er rolig i butikken, bare én kunde.

Bønnekroken
– Nå sitter vi i bønnekroken. Her har folk også fått forbønn. Det har det også vært en del av. Vi har mange hyggelige opplevelser og gode samtaler, sier Opstad i det vi setter oss ned innerst i lokalet.

– Hvordan har dere markert at Bergen Kristne Bokhandel runder ett år?

Vi har hatt omtale på nettsiden bergen.kirken.no og medieomtale og helsiders annonser i Norge i Dag og Dagen og ballonger i butikken og på gaten. I går hadde vi høytlesning. Forfatter Egil Reindal leste fra sin barneandaktsbok «Fortell dem». Han var her sammen med forlagssjefen i Lunde Forlag, Tom Teien.

Så kommer hun inn på tilbudet i butikken.

– Vi har spesielle tilbud fra forlagene, nye titler for barn og voksne.

Det første året
–Hvordan har det første året vært?

– Det har vært et veldig interessant, bratt og meningsfylt førsteår. Vi hadde en pangstart, men underskudd for første halv år. Men vi må se på et helt regnskapsår for å se hvillken vei det går. For juli, august og september i år har vi hatt overskudd, og det er spesielt i bransjen. Påfallende mange nye folk har vært innom de siste tre ukene, forteller Opstad og legger til:

– Vi har 0,8 årsverk. Hvis ikke det går, så vil ikke bergenserne ha oss.

Bibelen selger mest
På spørsmål om hva de selger mest av, er svaret klart:

– Vi selger mest bibler, bibler i alle varianter; konfirmantbibler, skolebibler og til og med Bibelen fra 1930. Hver dag selger vi bibler.

Ellers selger de ifølge Opstad en del trosopplæringsmateriell, andaktsbøker og gaveartikler som ikoner. De får en del bestillinger fra menigheter.

–Så går det mye antikvariske bøker. Vi selger også brukte bøker. Antikvariatet er godt besøkt.

Vil fremme kristen litteratur
Frivillig medarbeider Hildegunn Hove er på jobb sammen med Opstad.

– Jeg ble AFP-pensjonist for to år siden. Da fikk jeg god tid. Jeg vil bruke noe av tiden på Bergen Kristne Bokhandel, fordi jeg er interessert i bøker og vil formidle kristen litteratur. Som tidligere søndagsskolelærer ønsker jeg at barn og unge skal få god kristen litteratur.

– Hvordan er det jobbe i Bergen Kristne Bokhandel?

Det er veldig kjekt å være her. Jeg trives godt. Der er alltid noe å gjøre, også når det ikke er kunder her.

Opstad benyttter anledningen til å skryte av de frivillige.

Det rører meg at de bruker av sin fritid på bokhandelen. De legger ned en del tid. De ønsker å spre kristen litteratur. Det står det respekt av, sier hun.

img_3500

Generalsekretærens datter
En ny kunde, Kari Marie Aadland Ullenberg, kommer inn i butikken. Hun bor på Hamar og er på kort besøk i Bergen.

Det er første gang jeg er innom her, men jeg har fulgt med på Bergen Kristne Bokhandel og kjente godt til Vestlandske Bokhandel. På Hamar har vi ikke kristen bokhandel, sier Aadland Ullenberg.

Hennes førsteinntrykk er positivt.

Det er absolutt en bokhandel som det frister å gjenta besøk i på grunn av den kristne litteraturen og utvalget for øvrig, og lokalene er lyse og trivelige.

Hun er heller ikke ukjent med Sambåndet. Hennes far, Birger Aadland, var fra 1960 til 1975 generalsekretær i Det vestlandske indremisjonsforbund (DVI), som Indremisjonsforbundet (ImF) het den gangen. Og da får Hove et utgangspunkt for en samtale.

Foreldrene mine og jeg var på et evangelisk møte der din far talte. Det var en møteaksjon, forteller Hove.

Aadland Ullenberg nevner så hvorfor hun er innom Bergen Kristne Bokhandel.

Jeg leter etter inspirasjon til å si noe på søndag, på møte på Misjonshuset på Hamar. Temaet for møtet er «Bygge Guds rike».

Både Hove og Opstad kommer med forskjellige tips.

Ikke bare i butikken
Men det er ikke bare i butikken at Opstad selger kristen litteratur. Bokhandelen har et fast utsalg på Rong senter, og Opstad er også med på forskjellige arrangementer for å fremme bøkene. Hun var blant annet på Indremisjonsforbundets generalforsamling (GF) i sommer. Der ble hun også presentert og fikk omtale et par bøker på et av møtene.

Når jeg er på arrangementer, er jeg nødt til å ha en bokomtale for å få folk til å komme.Det var gøy å være på GF. I ettertid fikke jeg bestillinger rundt om i landet på grunn av GF.  Mange på GF etterlyste mer bokomtale, sier en entusiatisk Opstad.

I tillegg jobbes det med å få en filial på det nylig åpnede Straume Forum.

–Hva tenker du om fremtiden for Bergen Kristne Bokhandel?

– Jeg ser lyst på fremtiden og tror vi kan doble omsetningen. Flere folk vet om oss. Vi har et godt utvalg av litteratur og god betjening, svarer daglig leder Britt Helen Opstad.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.