Søkelys på lederskap ga Petter Dass-pris

VG-journalist Rut Helen Gjævert hedret for å rette søkelyset på det sunne lederskapet. – Jeg er stolt og kjempeglad, sier prisvinneren.

OSLO: Rut Helen Gjævert bak VGTV-serien «Frelst» fikk overrakt prisen av sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land i Oslo domkirke torsdag kveld (les mer om serien via lenken).

– Hvis ikke troen kan inkludere alle de kampene vi mennesker står i, blir rommet for trangt. Hvis ikke de vanskelige samtalene løftes opp, hvis de skjules fordi vi vil beskytte troen og hverandre, da mister vi muligheten til å bidra til endring, sa sjefredaktøren i sin begrunnelse for pristildelingen.

Vårt Land deler ut Petter Dass-prisen hvert år. I de reviderte statuttene heter det at prisen skal gå til «en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte.»

Overveldende og sterkt

Prisvinneren takket både familen, medarbeidere og produsentene av VGTV-serien «Frelst» for all støtte hun fikk underveis i prosessen med serien.

– Å dele noe så sårbart og så få alt dette tilbake er overveldende og sterkt. Det hjelper meg med å ta imot min egen fortelling, sa en tydelig preget prisvinner.

Gjævert benyttet også anledningen til å takke både famile, medarbeidere og produsentene av VGTV-serien for all støtte hun fikk underveis i produksjonen.

– Jeg er stolt og kjempeglad. Takk for alle de gode ordene. Det treffer en nerve hos meg, sa prisvinneren.

Omfavner ordet «kritikk»

I VGTV-serien «Frelst» brukte Rut Helen Gjævert sine egne erfaringer som Jesus-soldat til å stille spørsmål ved de forventninger og krav som mange unge kristne opplever at ledere har til dem.

Vi trenger de som tar oppgjøret med det destruktive, men ikke gir slipp på troen, de representerer et håp, en vei videre. De som tror og tviler. De som sparker løs, men likevel holder fast, sa sjefredaktør Åshild Mathisen.

I sin tale la hun vekt på at det koster å stå frem med sin private historie i offentligheten og være en avsender av kritikk, slik prisvinneren gjorde i serien «Frelst».

– Derfor er dette ikke en pris mot noen. Årets pris er en anerkjennelse til alle dem – også ledere – som har turt å være sårbare og som har vist oss at troen rommer både det tunge og det lette. Det er vårt håp at det sunne lederskapet nå verdsettes sterkere, sa sjefredaktøren.

Lang tradisjon

Nominert til årets Petter Dass-pris var også generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen i Bibelselskapet og leder for samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Ingrid Rosendorf Joys.

Prisen ble første gang delt ut i 1995, og årets prisutdeling var dermed den 22. i rekken. I fjor ble prisen delt ut til KFUM-kameratene. I 2014 var sangevangelistene Marit Stokken og Irene Krokeide Alnes i Indremisjonsforbundet blant fem som var nominert. Nå avdøde Karsten Isachsen ble da tildelt prisen.

Selve prisen er en replika av Skule Waksviks Petter Dass-statue som står i Sandnessjøen. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.