Sambåndet

Torsdag 15. november 2018
RSS
Vi lisensbetalere bør begynne å reagere med for eksempel å si opp lisensene om ikke det blir gjort grep, skriver Roald Evensen i denne kommentaren. ILLUSTRASJONSFOTO: UNSPLASH.COM

Bannskap i massemedier – en trist utvikling

Med fare for å bli oppfattet som moralist og mørkemann tar jeg pennen fatt.

Av Roald Evensen, KOMMENTAR . Publisert 20. juni 2017.

Jeg ser ikke mye på TV eller hører nevneverdig mye på radio, men ser og hører så pass mye at jeg registrerer en betydelig økt bruk av banneord og kraftuttrykk i mange programmer. Det samme gjelder hyppigere misbruk av Guds navn.

Det virker som det har bristet en demning. Jeg tenker her spesielt på programmer der hele familien er målgruppe. Det være seg sang- og talentkonkurranser og sportsreportasjer. Her foregår en forsøpling av vårt språk som i neste omgang skaper flere dårlige holdninger.

Her foregår en forsøpling av vårt språk som i neste omgang skaper flere dårlige holdninger

Jeg synes at «nok er nok», og at vi lisensbetalere bør begynne å reagere med for eksempel å si opp lisensene om ikke det blir gjort grep. Det bør sendes inn flere klager til de som er ansvarlige for produksjonene.

Alle som er blitt oppdratt i normal folkeskikk og som har prøvd å oppdra andre, vet hvor sterkt eksempelets makt virker. Hvordan kan vi forvente at små barn skal la være å banne og bruke stygge ord dersom for eksempel foreldre, lærere og massemedienes idoler bare pøser på med banneord?

Jeg er ingen lettskremt mann og tåler at det detter ut et kraftuttrykk i ny og ne i kampens hete

Jeg er ingen lettskremt mann og tåler at det detter ut et kraftuttrykk i ny og ne i kampens hete. Det er ikke det som er mitt hovedanliggende med dette synspunktet. Personlig tror jeg at år med bruk av «dødsbra/kult» og «sinnsykt bra» osv. har vært med og bane vei for en friere bruk av banneord. Banneord som omtaler djevelen/satan og helvete brukes stadig mer som bekreftelser eller «forbannelser» over ting som er bra eller noe som en ikke liker.

Det er på tide med en «munnskyll» og vasking av språket. Dersom vi i altfor stor grad aksepterer banneord, rokker vi også ved standarden som gjelder akseptabel folkeskikk. Heldigvis høres det om gode eksempler på at banneord ikke er akseptabelt språkbruk på skoler og i idrettslag.

Det er på tide med en «munnskyll» og vasking av språket

Jeg tror ikke læreren traff spikeren og utøvde god pedagogikk da han gjentatte ganger serverte følgende tese i klasserommet: «Det er ikke verre å banne/servere et kraftuttrykk enn å slippe en fjert i kirken».

For oss som ikke forbinder noe positivt og godt med «satan/djevelen og helvete», er det mer enn nok å vite at denne personen og stedet er realiteter. Vi har ikke behov for å bli møtt med disse ordene i tide og utide.

Jeg glemmer ikke en tømrerkollega som jeg fikk gleden av å arbeide sammen med for mange år siden. Etter noen dager sier han følgende: «Jeg lurer på om jeg er sluttet å banne eller banner mindre etter at vi begynte å arbeide i lag?». Jeg mener å huske at temaet bannskap ikke hadde vært på tapetet, men dog hadde dette skjedd at det ble ikke naturlig å banne sammen med en som ikke bannet.

Vi bør våke over utviklingen av vårt språk

Til sist nevner jeg bare bruken av «jøde» som skjellsord. Dessverre var og er dette fortsatt i bruk som et negativt ladet kraftuttrykk. Vi bør våke over utviklingen av vårt språk. Språket har evnen både til positivt og negativt å skape holdninger som bygger opp eller river ned.

Roald Evensen er forkynner i Indremisjonsforbundet

4 Comments »

 • 1

  Victoria Fiske

  20. juni, 2017, kl. 10:18

  Ja, dette har jeg også til stor bedrøvelse registrert. Det er så unødvendig! Og spesielt i familieprogram, for det er blitt slik at jeg kvier meg for å se på program sammen med familien. Det river i meg hver gang Guds navn blir misbrukt situasjoner i særs mange ulike program og sammenhenger. Si ifra, kjære medborgere!! Det hadde vært så utrolig deilig med en skikkelig språkvask nå!

  Svar
 • 2

  Marit lindekleiv

  20. juni, 2017, kl. 10:22

  Takk for at du tar opp dette!

  Eg er mellom dei som over lang tid har registrert ei negativ utvikling i språkbruken i media. Men eg registrerer også at eg reagerer mindre no enn eg gjorde for 30 år sidan, då eg spontant tok pennen fatt ved eitt tilfelle av banning på barne-tv og fekk eit høfleg svar tilbake frå NRK!

  Det seier meg noko om at det gjer noko med oss alle. Heilt umerkeleg godtek vi på ein måte at det berre har blitt slik! Med omsorg for dei som veks opp, og som treng positive forbilde også når det gjeld språk, er det heilt nødvendig at nokon står opp og seier ifrå at » nok er nok»!

  Eg gir mi heilhjarta støtte til Roald Evensen sitt utspel og takkar igjen for at han tar sjansen på å bli stempla som » mørkemann»! Den som «intet våger, intet vinner»!
  Lykke til i kampen for eit reint, positivt språk, som har kraft nok i seg sjølv til å kommunisere det vi vil ha sagt utan ed og forbanning!

  Svar
 • 3

  Gudrun Longva

  20. juni, 2017, kl. 14:07

  Flott, Roald EvensenMunnskyll og språkvask er på sin plass nå!
  Takk for frimodig ytring‼️

  Svar
 • 4

  On Elpeleg

  20. juni, 2017, kl. 18:52

  Synes at det er skremmende at NRK ikke har ennå ikke slettet sine nazi vitser på en video på Youtube men også anbefale disse vitser for småbarn i barneskolen:

  https://www.facebook.com/groups/1896073337274685/

  Svar

Skriv en kommentar

Daglig leder Andreas Evensen i ImF-Ung ønsker å overlate deler av administrasjonsarbeidet i jobben til en ny medarbeider.

KOMMENTAR Enhver tanke om at det å utlegge Bibelen ved å vise til bilder i teksten, ikke representerer livsnær forkynnelse, bør tas til fange. Om ikke før så i alle fall etter Lederkonferansen 2018.

Divisi og Helge Harila inviterte misjonsfolket til konserten «Kveldssang» fredag kveld under Lederkonferansen i Straume Forum. Her skulle de presentere et knippe nye salmer.

Igjen fikk vi oppleve det på samme måte som folket på pinsedagen måtte erkjenne etter å ha lyttet til Peters tale: «(…) da de hørte dette, stakk det dem i hjertet».

En rolig og spent Kenneth Foss er klar til å ta imot et halvt tusen mennesker på ImFs Lederkonferanse 2018.

Copyright © Sambåndet 2018