Sambåndet

Mandag 21. mai 2018
RSS
DEBATTBOK: Rolf Kjøde (forsidebildet) tilhører KrF og er en av fire skribenter fra fire ulike politiske partier som har bidratt til debattboken Kristendom og politikk. På bildet over presenterer redaktør for boken, Espen Ottosen, de fire skribentene. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Ønsker en mindre overfladisk verdidebatt

– I valgkampen er det mye munnhuggeri og lite intelligens, mener tidligere normisjonsgeneral Rolf Kjøde.

Av Ingunn Marie Ruud, KPK . Publisert 24. august 2017.

De fire kristne og politisk aktive skribentene i den ferske debattboken «Kristendom og politikk» kommer fra fire forskjellige partier. De ønsker en dypere debatt om norske og kristne verdier enn den som til nå har vært fremtredende i valgkampen.

Rolf Kjøde, som tilhører Kristelig Folkeparti, er en av skribentene.

– Jeg synes debatten har vært delvis ganske overfladisk og delvis sterkt retorisk inn mot et trusselbilde noen tegner. Vi trenger en mye dypere debatt om hvilke verdier vi vil ha i samfunnet vårt, sier han.

Kjøde får støtte av Janne Haaland Matlary som er aktiv i Høyre.

– Jeg synes det har vært en dårlig, overfladisk og ustrukturert debatt. Det er synd. Når en har stor innvandring og sterk globalisering, er det naturlig at folk vil debattere hva det betyr å være norsk, men dette blir fort veldig sensitivt, sier Haaland Matlary som er katolikk og professor i statsvitenskap.

Kjøde tror han og Haaland Matlary som ikke-politikere tar opp debatten på et mer ideologisk grunnlag.

– Det skulle jeg ønske politikerne også satte seg ned og snakket om. I valgkampen er det mye munnhuggeri og lite intelligens, sier Kjøde som tidligere var generalsekretær i Normisjon og nå jobber i NLA Høgskolen.

Positivt med verdidebatt

Den tredje skribenten, Frp-politiker Torkil Åmland, synes det er veldig positivt at man har tatt opp debatten om verdier.

– Det er jo nytt at vi overhodet diskuterer det. Det er en viktig debatt om hvilke verdier vi bygger samfunnet vårt på og hva vi står for i møte med innvandringen og andre kulturer, sier politikeren som også er lærer ved den kristne friskolen Danielsen videregående skole i Bergen. 

Også Oase-festivalsjef og Sp-politiker Johan Edvard Grimstad synes det har vært fint med en debatt om norske og kristne verdier.

– Det er elementer ved debatten som kunne vært løftet høyere eller blitt grundigere eksemplifisert. Man har kastet om seg med en del verdier, og jeg ser gjerne at den kunne gått litt lenger, sier Grimstad som er den fjerde skribenten i boka.

– Jeg tror en bok som dette kan bidra i den debatten om hvilke verdier en skal bygge politikken på. Her har man tid til å utdype litt mer, sier Åmland.

– Tro er ikke viktig for politikk

Haaland Matlary hevder at tro ikke er viktig for politikk.

– Det er en spissformulering. Selvfølgelig er det viktig for ens samfunnsliv, inkludert ens politiske liv, men religion, uansett hvilken, må skilles fra fornuftens, politikkens og rasjonalitetens sfære hvor argumentene er det vesentlige, sier Haaland Matlary.

Kjøde mener troen også har betydning i politikken.

– Som kristen har jeg noen verdier med meg som styrer meg også på politikkens område, uten at det gir detaljforståelse av alle områder i politikken. Det finnes ikke en kristen budsjettbalanse, sier Kjøde.

Les også: Hva styrer kristne ungdommers valg?

Åmland mener de fire skribentene som kristne har noe felles som utgangspunkt.

– Men når vi kommer ut i praktisk politikk, har vi ulike meninger om ting. Det er bare sunt, for det finnes ikke ett kristent svar på politikken. Der kommer fornuften og vurderinger inn i bildet også, og sånn skal det være.

Felles tro – ulike partier

Informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Espen Ottosen, har vært redaktør for boken «Kristendom og politikk» som han fikk ideen til etter at en kollega i NLM forundret seg over at kristne meningsfeller i USA kunne ha så ulike vurderinger av Donald Trump.

– Det var helt ulike politiske vurderinger utfra et ganske likt kristendomssyn. Hovedspørsmålet i boka er hvordan bygge bro fra en kristen overbevisning til en politisk overbevisning, sier Ottosen.

Boken, som er gitt ut på Luther forlag, stiller spørsmål om hvorfor kristne kan være helt uenige om politikk når de er ganske enige om etikk.

– Det interessante med denne boka er at den viser at den kristne velgeren slett ikke går til kun ett parti, sier Haaland Matlary. KPK

I Sambåndets augustnummer som er ute denne uka, er temaet hvordan man kan tenke helhetlig om politikk ut fra et kristent ståsted  – og dermed også få hjelp til å velge hvilket parti man skal stemme på. Er du ikke abonnent? Via denne lenken kan du tegne abonnement på e-blad-utgaven av Sambåndet 

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Er det at man bare ønsker å være morsom, en legitim grunn for en publikasjon til å bruke et navn som ligner en annens merkevare?

Forholdet til jøden Jesus sto sentralt da Israels første 70 år som gjenopprettet stat ble markert på Jæren i går kveld.

Irene Krokeide Alnes får frem de spennende livsreisene i TV-programmet «Tett på».

Etter den gregorianske kalenderen er det i dag, 14. mai 2018, 70 år siden staten Israel ble erklært gjenopprettet.

ImF er open for samtalar med Den indre sjømannsmisjon om fusjon eller samarbeid – på vilkår av at Indre sjø vil fornya visjonen for arbeidet.

Copyright © Sambåndet 2018