Sambåndet

Tirsdag 17. september 2019
RSS
RELIGIØS FRIHET: Australias statsminister Malcolm Turnbull vil selv stemme for å gjøre likekjønnet ekteskap lovlig. FOTO: US Department of Defense/Wikimedia

Vil ikke pålegge kirker å vie likekjønnede

Australias statsminister Malcolm Turnbull forsvarer kirkens rett til å nekte å vie folk.

Av Kristelig Pressekontor og Sambåndet. Publisert 24. september 2017.

Australias statsminister Malcolm Turnbull, selv en sterk tilhenger av homofilt ekteskap, forsvarte en kirkes rett til å nekte å vie et ungt heterofilt par som hadde lagt ut støtte for likekjønnet ekteskap på sosiale medier, skriver First Post.

Presten i en presbyteriansk kirke i den sørlige staten Victoria fortalte et ungt par i 20-årene at de ikke ville få lov til å holde sin seremoni i kirken etter at bruden la ut en melding på Facebook med støtte til likekjønnet ekteskap (se posten ved å scrolle nedover her).

Australia er midt i en ikke-obligatorisk, ikke-bindende folkeavstemning for å rådgi parlamentet om hvorvidt Australia skal bli det 25. landet som lovliggjør likekjønnet ekteskap. Saken truer med å splitte den sittende liberal-nasjonale koalisjonsregjeringen. Resultatet skal kunngjøres 15. november. 

– Grunnleggende frihet

– Kirker er fri til å vie hvem de vil, sier Turnbull, ifølge en utskrift fra en pressekonferanse i Canberra fredag 15. september.

– Religiøs frihet er grunnleggende, og det vil bli beskyttet i enhver lov som kommer fra dette parlamentet, understreker statsministeren.

Religiøs frihet i Australia er garantert i henhold til grunnloven.

Saken har plaget statsminister Turnbull i to år etter som progressive og konservative medlemmer av hans styrende koalisjon har trukket i motsatte retninger og truer hans smale parlamentariske flertall.

Deler befolkningen

Australiere har nå i september begynt å motta stemmesedlene for avstemningen som løper fram til slutten av oktober. Spørsmålet deler landets befolkning på 24 millioner mennesker langs generasjons- og religiøse linjer.

Til tross for at likekjønnet ekteskap har 70 prosent støtte blant folket, ifølge en Ipsos/Fairfax-meningsmåling, har spørsmålet utløst en politisk dragkamp. 7. september ga Høyesterett klarsignal for avstemningen som foregår via post.

Ulike holdninger blant kirker

Uenighet har åpnet seg blant religiøse der noen kirker oppfordrer sine etterfølgere til å stemme imot likekjønnet ekteskap, mens andre kirker har inntatt en nøytral holdning.

Den katolske erkebiskopen av Sydney, Australias største by, skrev forrige fredag til Sydneys katolske skolers rektorer. Han siterte pave Frans og oppfordret dem til å motsette seg avstemningen.

Biskopen av Parramatta, Vincent Long Van Nguyen, framholdt imidlertid i et pastoralt brev til sine menighetsfeller at avstemningen var et spørsmål om individets samvittighet.

Den anglikanske kirken, som offisielt motsetter seg homofilt ekteskap, har vært splittet i saken i årevis.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

KOMMENTAR Vil den nye oversettelsen av Bibelen til nordsamisk skape like mye diskusjon blant brukerne som 1978-oversettelsen til norsk gjorde? Det finnes i alle fall paralleller.

En fellesgudstjeneste på Saron markerte etableringen av Blå Kors Bryne.

John Morten Espevik og Linda Rusken Santistevan skal bruke Lederkonferansen for å jobbe med menighetsutvikling.

Professor Knut Alfsvåg mener flere av hans kvinnelige teologistudenter er blant de beste han har hatt. Han lytter gjerne til deres innspill – men er imot at de skal bli prester.

Den noverande assisterande generalsekretæren tar over etter Rolf Gunnar Heitmann som generalsekretær frå 2020.

Copyright © Sambåndet 2019