Sambåndet

Mandag 17. februar 2020
RSS
RELIGIØS FRIHET: Australias statsminister Malcolm Turnbull støtter kirkens rett til å nekte å vie folk mens befolkningen stemmer for eller mot en inkludering av likekjønnede i landets ekteskapslovgivning. FOTO: US Department of Defense/ Wikimedia

Vil ikke pålegge kirker å vie likekjønnede

Australias statsminister Malcolm Turnbull forsvarer kirkens rett til å nekte å vie folk.

Skrevet av Kristelig Pressekontor og Sambåndet den 24. september 2017.

Australias statsminister Malcolm Turnbull, selv en sterk tilhenger av homofilt ekteskap, forsvarte en kirkes rett til å nekte å vie et ungt heterofilt par som hadde lagt ut støtte for likekjønnet ekteskap på sosiale medier, skriver First Post.

Presten i en presbyteriansk kirke i den sørlige staten Victoria fortalte et ungt par i 20-årene at de ikke ville få lov til å holde sin seremoni i kirken etter at bruden la ut en melding på Facebook med støtte til likekjønnet ekteskap (se posten ved å scrolle nedover her).

Australia er midt i en ikke-obligatorisk, ikke-bindende folkeavstemning for å rådgi parlamentet om hvorvidt Australia skal bli det 25. landet som lovliggjør likekjønnet ekteskap. Saken truer med å splitte den sittende liberal-nasjonale koalisjonsregjeringen. Resultatet skal kunngjøres 15. november. 

– Grunnleggende frihet

– Kirker er fri til å vie hvem de vil, sier Turnbull, ifølge en utskrift fra en pressekonferanse i Canberra fredag 15. september.

– Religiøs frihet er grunnleggende, og det vil bli beskyttet i enhver lov som kommer fra dette parlamentet, understreker statsministeren.

Religiøs frihet i Australia er garantert i henhold til grunnloven.

Saken har plaget statsminister Turnbull i to år etter som progressive og konservative medlemmer av hans styrende koalisjon har trukket i motsatte retninger og truer hans smale parlamentariske flertall.

Deler befolkningen

Australiere har nå i september begynt å motta stemmesedlene for avstemningen som løper fram til slutten av oktober. Spørsmålet deler landets befolkning på 24 millioner mennesker langs generasjons- og religiøse linjer.

Til tross for at likekjønnet ekteskap har 70 prosent støtte blant folket, ifølge en Ipsos/Fairfax-meningsmåling, har spørsmålet utløst en politisk dragkamp. 7. september ga Høyesterett klarsignal for avstemningen som foregår via post.

Ulike holdninger blant kirker

Uenighet har åpnet seg blant religiøse der noen kirker oppfordrer sine etterfølgere til å stemme imot likekjønnet ekteskap, mens andre kirker har inntatt en nøytral holdning.

Den katolske erkebiskopen av Sydney, Australias største by, skrev forrige fredag til Sydneys katolske skolers rektorer. Han siterte pave Frans og oppfordret dem til å motsette seg avstemningen.

Biskopen av Parramatta, Vincent Long Van Nguyen, framholdt imidlertid i et pastoralt brev til sine menighetsfeller at avstemningen var et spørsmål om individets samvittighet.

Den anglikanske kirken, som offisielt motsetter seg homofilt ekteskap, har vært splittet i saken i årevis.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Elevene på KVS Lyngdal har gode forretningsideer og er gode til å markedsføre dem. Det blir det priser av.

SAKEN ER OPPDATERT Lære- og tilsynsrådet i ImF står fast på den gjeldende veiledningen om menn og kvinners tjeneste og anbefalingen om eldstetjenesten.

OPPDATERT Fredheim Arena anker ikke avslaget på søknaden om skoledrift. Dersom forsamlingens årsmøte skulle være uenig i beslutningen, er alternativet å søke på nytt i 2021.

En stortingsrepresentant fra Ap stilte spørsmål til likestillings- og kulturministeren om hvorvidt ImFs verdidokument for skoler er i tråd med dagens lovverk. Svaret fra statsråden inneholder ingen overraskelser.

OPPDATERT Krik skal jobbe videre med hvilke forventninger man skal ha til ulike kategorier ansatte med tanke på lojalitet til KriKs verdier.

Copyright © Sambåndet 2020