Sambåndet

Søndag 18. november 2018
RSS
REFORMATØR:: Forsidebildet viser Lutherstatuen på torget i Eisleben Bildet over er av døra inn til Slottskirken i Wittenberg, hvor Luthers 95 teser ifølge tradisjonen ble hengt opp. Alle foto: Brit Rønningen

I Luthers fotspor

I 1517 kom Luther med sine 95 teser mot avlatshandelen i den katolske kirke, og Europa ble forandret. Sambåndet er der det skjedde for å forstå hva som skjedde.

Av Brit Rønningen. Publisert 31. oktober 2017.

Langbordet er dekket til jubileumsfest i Dessau-Roßlau.

WITTENBERG/EISLEBEN/DESSAU-ROßLAU: Det er mai, og det er Deutscher Evangelischer Kirchentag (Tyske Evangeliske Kirkedager). Spesielt med årets Kirkedager er at det er 500 år siden Martin Luther startet reformasjonen. Sambåndet er i «Lutherland» for å følge reformatoren i hans fotspor.

Se abonnementstilbud nederst.

Du ser meg
Turen begynner Kristi Himmelfartsdag i Dessau-Roßlau. På kvelden er det økumenisk gudstjeneste på torget i Zerbster Straße. Tema for gudstjenesten og for Kirkedagene er «Du siehst mich» (Du ser meg) 1. Mos 16,13. «Det er kanskje ikke alle som liker tanken på at noen ser deg hele tiden (vi er i tidligere DDR, hvor overvåking var en del av innbyggernes hverdag (red.anm.), men Guds blikk på oss og verden er noe annet enn menneskers blikk. Gud ser på oss med et nådig og barmhjertig blikk, sier kirkepresident Joachim Liebig.

Fest
Etterpå står 500 meter med langbord langs Zerbster Straße dekket. Nå er det tid for fest (se bildet til høyre over). Folk har på forhånd bestilt plass ved bordene og har tatt med seg mat og drikke. En stor kurvfest, med andre ord. Zerbster Straße er full av mennesker. Det er god stemning og godt fellesskap. Noen er der for å se på livet og treffe kjente, de fleste nyter god mat og drikke og har engasjerte samtaler rundt bordene, og ulike kor og musikere underholder. En blåsergruppe spiller Martin Luthers salme Vår Gud han er så fast en borg i en frisk jazzet versjon, en påminnelse om at reformatoren ikke bare vare teolog, men også salmedikter. Lenger nede i gaten står en gruppe mennesker og klapper og danser og synger på arabisk og vil gjerne ha folk med seg i dansen. Et par av dem holder oppe flagget til Syrias hovedstad Damaskus. Denne festen er ikke bare for lutheranere, den er for alle.

Lutherhaus i Wittenberg.

Den befridde
Neste dag er det Lutherstadt Wittenberg som står på programmet, byen der Luther bodde det meste av sitt voksne liv. På Mardedplatz er det en statue av reformatoren foran Rådhuset. I Wittenberg studerte Luther teologi mens han underviste i filosofi, og der tok han teologisk doktorgrad. Det var også der han fikk et hus av sin beskytter, kurfyrsten Fredrik III av Sachsen, mot at han på livstid underviste på byens universitet. Huset var opprinnelig en del av universitetet, og det var der Luther i 1517 skrev sine 95 teser mot avlatshandelen. I dag er huset et museum.

Året 1517 var et spesielt år for Luther, ikke bare på grunn av tesene, men også fordi det var det året han endret sitt etternavn, som egentlig var Luder, til Luther og som henspiller på det greske ordet ελευθερος, eleutheros = «den befridde, fri». Det navnet står i stil til reformatoren og det som siden har skjedd i de områdene som tok reformasjonen til seg. Individets frihet har vært og er en stor verdi i den lutherske delen av Europa. Luthers budskap at man er frelst av nåde ved troen alene og ikke av gjerninger, må ha preget ham selv slik at han ikke var redd, men kjente seg fri til å kjempe for det, selv om det kostet og betydde at han måtte utfordre makten.

Et nytt perspektiv på flyktningebåtene. Fra utstillingen «Rettferdighet, fred og vern av skaperverket.»

Verdensutstillingen
I Wittenberg er også Verdensutstillingen i forbindelse med reformasjonsjubileet. Asisi Panorama «Luther 1715» er en del av utstillingen. Panorama er en rund bygning hvor kunstneren og arkitekten Yadegar Asisi har laget et 15 meter høy og 75 meter langt 360 graders panoramabilde som rekonstruerer dagliglivet i Wittenberg i 1517. Med lyset får Asisi frem en dag fra grytidlig om morgenen til formiddag, ettermiddag, kveld og natt og morgen igjen. Bildene forteller om en tid med mye hardt fysisk slit og hvor kirken hadde stor innflytelse.

En annen del av Verdensutstillingen er «Rettferdighet, fred og vern av skaperverket», lokalisert langs svanedammen og parken ikke langt unna Asisi Panorama. Der blir man utfordret til å stille spørsmål og til å gå dypere for å finne svar på dagens utfordring, som klimaendringer, globalisering, økte forskjeller mellom fattige og rike og flyktningkrise. I parken står det flere plakater med budskap som skal vekke til refleksjon. På en slik plakat står det «Kjønn, ikke religion, er opium for folket», et sitat av den kanadiske sosiologen Erving Goffman, som får en til å reflektere over hvordan man tenker om kjønn. I svanedammen ser man resultatet av studenters prosjekt hvor de har laget noe nytt av trebåter, et nytt perspektiv på flyktningebåtene. Det hele blir sett i sammenheng med reformasjonen som førte til store endringer i Europa og resten av verden. Derfor er hovedspørsmålet fra utstillingen: Forandrer vi verden, eller forandrer verden oss?

Inne i St. Peters- og Paulskirken, hvor Luther ble døpt.

Middagsbønn
Dagen etter går turen til Lutherstadt Eisleben, byen hvor Luther ble født 10. november 1483 og hvor han døde 18. februar i 1546. Også i Lutherstadt Eisleben står det en statue av Luther på torget. Han ble døpt i byens St. Peters- og Paulskirke dagen etter at han ble født. Kirken er pusset opp og moderne. Der er det denne dagen en kort middagsbønn som avsluttes med en fellesbønn:

Gjør oss årvåkne, Gud.
Vi er bundet sammen med generasjonene før oss og etter oss.
Vi er bundet sammen med jorden vi går på
Vi er bundet sammen med luften vi puster inn
Vi er bundet sammen med kulturen som preger oss
Vi er bundet sammen med tiden vi ennå har igjen
Vi er bundet sammen med mennesker på alle kontinenter og øyer
Gjør oss årvåkne Gud, for sammenhengen mellom verdens likevekt og vår sjels balanse
Gjør oss årvåkne Gud, for dine tegn, takknemlig for din tillit, respektfull overfor hverandre. Amen

En trist ånd
Huset hvor Luther ble født, er et museum og skal være det eldste minnested over en enkeltperson i Tyskland. Det har siden 1996 stått på Unescos liste over verdens kulturarv. I andre etasje er det et bildegalleri over Luther, Melanchton og de saksiske kurfyrstene. Rundt om henger det også sitater fra Luther. Ett sitat handler om djevelens forhold til musikk og glede: «Djevelen er en trist ånd og liker folk som er triste. Derfor kan han ikke tåle glede. Dette er årsaken til at han flykter så langt som mulig unna musikk. Han oppholder seg ikke der hvor folk synger.» Det sitatet forteller nok også noe om Luthers forhold til musikk og glede.

Sengen Luther skal ha dødd i.

En seng
Også huset hvor Luther døde, er i dag et museum og står også på Unescos verdenskulturarvliste. En av de ansatte sier at vi får prøve å finne sengen Luther døde i. Hvis vi ikke finner den, kan hun hjelpe oss. Vi finner sengen som Luther visstnok døde i, eller i alle fall en rekonstruksjon av sengen slik man tror den så ut. Sengen ble ødelagt fordi mange ville ha en bit av den som en relikvie. I huset står det på en plate at Luther ikke lenge før han døde, fikk et hjerteinfarkt, og at han ga jødene skylden for det. Det er nesten for utrolig til å være sant, men kan stemme med at Luther med årene ble mer og mer aggressiv og hatsk overfor jødene.

Feministisk?
Vinteren 1546 dro Luther til Eisleben for å megle i en arvestrid. I Sankt Andreaskirken her holdt han også sine siste fire prekener. På en annen plate i Luthers dødshus står det at Luther ga arven til konen Katharina von Bora. Han ville at hun skulle være økonomisk uavhengig. På den tiden var det uvanlig at kvinnene arvet sine menn. Et kjent Luther-sitat om kvinner er at «naturen har gitt kvinnene brede hofter og stor bak – og derved gitt det til kjenne at hun skal sitte og passe sitt hus». Det virker ikke særlig kvinnevennlig, men at Luther lot Katharina von Bora arve seg, kan kanskje regnes som ganske feministisk på den tiden.

Musikk hører med til et reformasjonsjubileum. Her spilles en jazzet versjon av Luthers salme «Vår Gud han er så fast en borg».

Økumenisk gudstjeneste
Turen i Luthers fotspor og kirkedagene avsluttes med en stor utendørs økumenisk gudstjeneste i Elbwiesen nær Wittenberg. Elbwiesen og Wittenberg ligger på hver sin side av Elben. Det er over 30 varmegrader og lite skygge. Flere tusen blåsere fra hele Tyskland bidrar til musikken. Det lyder mektig og flott. Tema for gudstjenesten er «Ansikt til ansikt». Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier kommer med en hilsen til Kirkedagene og reformasjonsmarkeringen. Han fremholder det levende økumeniske arbeidet mellom konfesjonene og det nære samarbeidet mellom kristne som noe godt for hele landet. En annen gjest, erkebiskop Makgoba fra Sør-Afrika, nevner Martin Luther King i sin tale. «Som King, har også jeg en drøm for verden, at vår verdens narsissistiske, nasjonalistiske og isolasjonistiske paroler snart en dag vil forsvinne», sier Makgoba.

Kirkedagene avsluttes med økumenisk gudstjeneste i Wittenberg.

Konklusjon
Etterpå er alle invitert på piknik, men da må Sambåndet dessverre dra for å rekke et fly. På flyet blir konklusjonen at den store reformatoren må ha vært en sammensatt, fargerik og skarp stabukk med en meget sterk vilje og ikke helt enkel å forholde seg til. Antagelig må det en slik personlighet til for å forandre historien og verden.

På bildet over diskuterer Luther med dominikanske og augustinske munker om tesene mot avlatshandelen. Fra Panorama «Luther 1517» av Yadegar Asisi. Foto: Brit Rønningen

I septembernummeret av Sambåndet vil du foruten denne reportasjen finne mye mer stoff om Martin Luther og ulike sider ved reformasjonen. Tegner du abonnement nå, sender vi deg den digitale versjon av dette bladet som velkomstgave. Send en e-post til redaksjonen på følgende adresse: sambaandet@imf.no. Vil du abonnere på digitalversjonen (e-blad), kan du fylle ut dette skjemaet. Velkommen til å abonnere på Sambåndet!

Les også: Den problematiske siden ved Luther: Luther, jødehat og ImF (imf.no)

Les også: Derfor er reformasjonen fortsatt aktuell: Forholdet til Den katolske kirke (imf.no)

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

– Jeg gir avkall på gaver til ImF sentralt dersom gavene blir gitt til forsamlingen – og forsamlingen tar ansvar for flere enn seg selv, sier Erik Furnes.

Daglig leder Andreas Evensen i ImF-Ung ønsker å overlate deler av administrasjonsarbeidet i jobben til en ny medarbeider.

KOMMENTAR Enhver tanke om at det å utlegge Bibelen ved å vise til bilder i teksten, ikke representerer livsnær forkynnelse, bør tas til fange. Om ikke før så i alle fall etter Lederkonferansen 2018.

Divisi og Helge Harila inviterte misjonsfolket til konserten «Kveldssang» fredag kveld under Lederkonferansen i Straume Forum. Her skulle de presentere et knippe nye salmer.

Igjen fikk vi oppleve det på samme måte som folket på pinsedagen måtte erkjenne etter å ha lyttet til Peters tale: «(…) da de hørte dette, stakk det dem i hjertet».

Copyright © Sambåndet 2018