SELVBILDE: I møte med unge ønsker Alexis Lundh å få dem til å reflektere. Foto: Brit Rønningen

Speiler barn og unge

Når Alexis Lundh møter barn og unge, utfordrer han dem gjerne på deres nettbruk.

En gang så Alexis Lundh noen episoder av den amerikanske tv-serien «Modern Family» sammen med sin tenåringssønn. Serien handler om en familie hvor det er dine, mine og våre barn.

‒ Etterpå spurte jeg ham om hva han tenkte om familie og hva som var en god familie for ham, og vi snakket om det. Det som var interessant, var at det han ønsket av en familie, var noe annet enn det bildet av familie som vi får presentert i «Modern Family». Hvorfor liker han serien når den står for andre verdier enn det han selv ønsker å stå for? Gjennom den samtalen fikk jeg være med på å speile min sønn, forteller Lundh til Sambåndet.

Nettbruk
Som leder for Helt fri og Ungdom & Medier i Tro & Medier jobber Lundh med barn og unges nettbruk, og han møter mange unge i jobben. Da han i januar i år holdt foredrag på en temakveld i forsamlingen i Betlehem i Bergen, ble han spurt av Sambåndet om det var noe som overrasket ham i arbeidet med barn og unges nettbruk. Da var svaret at han var overrasket over hvor mange barn og unge som ser på porno.

Knalltøft
‒ Det er knalltøft å være barn og ungdom og få tilsendt nakenbilder eller bli spurt om nudes (engelsk for nakenbilder, red.anm.).

Som en motvekt har Lundh tro på det å utfordre og speile barn og unge, og at det er viktig at unge har trygge voksne rundt seg som tar den oppgaven. I møte med ungdom forsøker han å få dem til å reflektere over hva slags verdier som ligger bak for eksempel å filme og sende nakenbilder.

‒ Vi voksne må hjelpe de unge til å definere grenser, slår Lundh fast.

Nakenbilder
Som eksempel nevner han en ung jente som fortalte ham at hun blir spurt om nakenbilder.

‒ Jeg spurte henne om hun har sendt nakenbilder. «Ja, det har jeg», svarte hun. «Hva føler du når du gjør det», spurte jeg. «Skam. Jeg har egentlig ikke lyst», sa hun. Hun kjente seg uverdig. «Det er under din verdighet å sende nakenbilder», sa jeg og viste henne en alternativ måte å se på seg selv og nakenbilder.

Hore
Et annet eksempel han kommer med, er jenta som gikk rundt og kalte seg hore.

‒ Hun sa: «’Hore’, det er mitt varemerke. Jeg er hore». Jeg utfordret henne og spurte om hun visste hva en hore er og om hun selger sex. Hun solgte ikke sex, og jeg spurte hvorfor hun da kalte seg hore. «Jeg er horete når jeg er frampå, og jeg er ofte frampå», svarte hun. «Så ikke kall deg hore, for du er ikke hore», kunne jeg si, og gi henne hjelp til å se på seg selv på en annen måte.

Gudsbilde
I sine samtaler med unge ønsker Lundh å formidle at de er verdifulle og elsket av Gud.

‒ Barn og unge trenger ubetinget kjærlighet. Vi voksne må modellere kjærligheten. Som far setter jeg føringer for mine barns gudsbilde. Hvilket gudsbilde gir vi våre barn? Er det bildet av en krevende Gud? Eller bildet av en fjern Gud, eller uinteressert Gud, en sviktende Gud eller en urettferdig og dømmende Gud? Jeg ønsker som far å gi mine barn et bilde av Gud som en kjærlighetens Gud, sier Alexis Lundh.

Les også fra tidligere i uken: Barns nettbruk – de foresattes problem.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ‒ Etterpå spurte jeg ham om hva han tenkte om familie og hva som var en god familie for ham, og vi snakket om det. Det som var interessant, var at det han ønsket av en familie, var noe annet enn det bildet av familie som vi får presentert i «Modern Family». Hvorfor liker han serien når den står for andre verdier enn det han selv ønsker å stå for? Gjennom den samtalen fikk jeg være med på å speile min sønn, forteller Lundh til Sambåndet.10 […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.