Sambåndet

Fredag 25. mai 2018
RSS
TEL AVIV: Her, i det som nå heter Independence Hall, ble staten Israel erklært 14. mai 1948. FOTO: PETTER OLSEN

ImF-styret gratulerer Israel

Styret for Indremisjonsforbundet sender sine gratulasjoner på Israels nasjonaldag, som i år også markerer 70-årsdagen for gjenopprettelsen av staten Israel.

Av Styret for Indremisjonsforbundet . Publisert 19. april 2018.

HILSEN: Her er brevet til Israels ambassadør. ILLUSTRASJON: Skjermbilde

I dag, 19. april, feirer Israel sin nasjonaldag, Yom Haatzma’ut. I år faller det sammen med markeringen av at det er 70 år siden staten Israel ble gjenopprettet. Etter norsk tidsregning er dette først 14. mai. 

19. mars sendte generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet (ImF) brev til Israels ambassade i Oslo, ved ambassadør Raphael Schutz. Med brevet fulgte en gratulasjonshilsen fra ImF-styret i møte 10. mars. Her er teksten i norsk språkdrakt:

«Gratulerer med dagen, Israel!

I forbindelse med 70-årsdagen for gjenopprettelsen av staten Israel sender styret for Indremisjonsforbundet herved sine gratulasjoner til den israelske ambassaden i Norge, og vi tror at de fleste blant vårt misjonsfolk stiller seg helhjertet bak dette.

Opp fra asken etter Holocausts grusomheter reiste det seg et fornyet krav om at det jødiske folk måtte få etablere en selvstendig stat. Legitimiteten til dette kravet var likevel nesten 1900 år eldre, helt fra det jødiske folk ble bortdrevet fra fedrenes land. Opp gjennom historien har folk og nasjoner gjort seg skyldig i diskriminering, forfølgelse og opptøyer mot jøder, og vi erkjenner med skam at også ledere og bevegelser som har båret kristennavnet, har sin del av skylden for dette. Vi vil oppfordre vårt folk, ikke minst våre ungdommer, til å sette seg inn i denne historien, fordi den må gjenkjennes for å bekjempe de antisemittiske holdningene som igjen er på fremmarsj i Europa.

Vår støtte til den jødiske staten er likevel ikke følelsesmessig styrt av dårlig samvittighet ut fra historien. Vi er heller ikke styrt av en romantisert holdning som dessverre preger en del Israels-vennskap i dag. På samme måte som vi forsvarer og kritiserer vårt eget lands styre, vil vi stille oss til Israel som en fri og demokratisk stat med varierende politisk farge og retning. Samtidig vil vi feire en stat som gjennom 70 år har bevist at en har lagt til rette for ytringsfrihet og religionsfrihet, og det midt i en region som er preget av det motsatte. Med tanke på at Israel er tuftet på verdier som vestlige land angivelig skal sette høyt, undrer det oss da at våre medier, ikke minst norske, er preget av en ubalansert negativ kritikk av denne staten. Derfor er vi takknemlig for at vi har et par kristne mediebedrifter i Norge som kan hjelpe oss til et mer objektivt bilde. I dette bildet hører det med at Israel har gjenoppstått i et landområde der det jødiske folk har sine historiske røtter, og har sin rett og plikt til å forsvare sine grenser og sitt folk.

Det var det jødiske folk som mottok og bevarte Toraen, Profetene og Skriftene, og bortsett fra Lukas er også resten av vår Bibel gitt oss av jøder. Av kong Davids ætt ble vår Frelser Jesus Kristus født, og det var Han som sa at «frelsen kommer fra jødene». For dette er vi evig takknemlige. Vi bygger vår tro og bevegelse på Bibelen, og den gir oss grunnlaget for å forstå historien og virkelighet. Det var til Abrahams, Isaks og Jakobs ætt at løftet om landet ble gitt. Det bakteppet hjelper oss til å forstå fiendskapet som rettes mot den gjenoppståtte nasjonen, og den mirakuløse måte den har overlevd siden 14. mai 1948. Det Nye Testamente slår fast at Herren ikke har forkastet sitt folk, men tvert imot har en hensikt med det jødiske folk i nåtid og framtid.

En reise i dagens Israel gir oss en fantastisk blanding av historie, ørken som er blitt til frodig land, og et innovativt kunnskapssamfunn. Men flere av oss som har vært i kontakt med israelere på våre turer, vet også at mange opplever at nasjonen har få venner. Det gjør oss vondt å høre. Vi håper at vi med denne hilsenen kan bidra til at ensomhetsfølelsen kan bli litt mindre, for vi vil bekrefte vårt vennskap med Israel. Vi vil oppfordre vårt misjonsfolk til å bidra ved å besøke landet (gjerne gjennom vår egen turoperatør Plussreiser). Vi vil også oppmuntre våre forsamlinger til å ta med Israel i forbønnen, der vi inkluderer bønn for alle uskyldige – jøder som arabere – som lider under følgene av en fastlåst konflikt, og ber om visdom og mot for alle ledere til å fremme fred og forsoning.

Vi gratulerer igjen med 70-årsdagen, og i samarbeid med Plussreiser inviterer til markering ved vår største samlingsplass, Lyngdal Bibelcamp, lørdag 21.juli. Der skal vi ha variert program, forhåpentligvis gjester fra Israel, og stor jubileumskake. Det vil glede oss om også den israelske ambassaden i Norge blir representert.

Straume den 10.03.2018
Styret for Indremisjonsforbundet
»

AMBASSADØR: Raphael Schutz. Kilde: Wikimedia Commons. Foto: רפי שוץ

Følgende svar ble 10. april mottatt fra den israelske ambassadøren (oversatt av Sambåndets redaksjon):

«Kjære Herr Furnes,

På vegne av staten Israel ønsker jeg å uttrykke min takknemlighet for de vennlige ordene fra Indremisjonsforbundet og for det arbeidet dere utfører. I ditt brev tok du opp noen emner som vi mener er svært viktige og som vi nå arbeider iherdig med på ambassaden. Vi er stolt over å være en demokratisk og multikulturell nasjon med ytringsfrihet.

Takk for invitasjonen til Lyngdal lørdag 21. juli. Vi vil komme tilbake til deg med informasjon om vår deltakelse.

Med vennlig hilsen

Raphael Schutz

ambassadør»

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Til høsten blir det ledige plasser i Betania Studentfellesskap. Husfar Torgeir Skrunes vil helst ha inn jenter.

‒ Vi har beholdt godkjenningen av 120 studentplasser, sier en lettet og fornøyd rektor Gunnar Ferstad ved Bildøy Bibelskole.

Plussreiser opplever størst vekst i turer til Israel/USA, og flere av de nye kundene kommer fra andre kirkesamfunn enn lutherske.

Er det at man bare ønsker å være morsom, en legitim grunn for en publikasjon til å bruke et navn som ligner en annens merkevare?

Forholdet til jøden Jesus sto sentralt da Israels første 70 år som gjenopprettet stat ble markert på Jæren i går kveld.

Copyright © Sambåndet 2018