Sambåndet

Onsdag 17. oktober 2018
RSS
REAGERER: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk reagerer kraftig på nettsteder som etterligner deres merkevare og produserer usanne "nyhetssaker". ARKIVFOTO: Markus Plementas, KPK

Bruker Dagen-liknende navn – trues med rettssak

Er det at man bare ønsker å være morsom, en legitim grunn for en publikasjon til å bruke et navn som ligner en annens merkevare?

Av Kristelig Pressekontor og Petter Olsen. Publisert 18. mai 2018.

URIKTIG: Slik ser den falske nyhetssaken ut. ILLUSTRASJON: SKJERMBILDE

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, sier til bransjenettstedet Medier 24 at Dagen vil gå juridisk til verk for å stoppe nettsteder som etterligner deres merkenavn og samtidig produserer falske og usanne nyheter.

– Dermed framstår vi kristne nok en gang som nokså humørløse, hevder blogger og tidligere misjonær Victor Skimmeland, i et innlegg på bloggen Preacher.no (også publisert på Medier24). 

Flagg-bot

Den aktuelle saken er en artikkel fra et nettsted som kaller seg Dagmagasinet der det hevdes at man kan få 4500 kroner i bot for å gå med utenlandske flagg på 17. mai.

Faktasjekknettstedet faktisk.no avslørte tidligere denne uka at denne «nyheten» er fullstendig usann. Saken består av til dels oppdiktede navn, og til dels falske sitater fra virkelige personer.

Vil stoppe

– Det er ikke første gang noen har lagt seg nært opptil Dagen-navnet, og vi vil gjøre alt vi kan for å stoppe det, sier Selbekk til Medier 24.

Avisen Dagen gikk tidligere under navnet Dagen Magazinet som følge av en fusjon av det som tidligere var to publikasjoner. Dagmagasinet kan også assosieres med Dagbladet og Dagsavisen.

–  Vi er allerede i gang juridisk for å forsøke å stoppe et slikt nettsted, og vi vil gjøre det samme her, sier Selbekk.

Skjult eier

Det eneste som står oppført på domenenavnet Dagmagasinet.com, er adressen til det amerikanske hostingselskapet Domainsbyproxy, et selskap som, ifølge Medier 24, brukes av eiere som ønsker å skjule identiteten sin, inkludert flere svindelforetak.

Artikkelen skal i skrivende stund være delt nesten 28 000 ganger på Facebook, inkludert av Facebook-grupper med negative holdninger til muslimer og innvandring.

Piske opp stemning

Professor i medie- og samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger, Helle Sjøvaag, tror hensikten med den falske artikkelen er å piske opp stemningen.

– Det er som regel tre hensikter med slike «nyheter». Det ene er politisk og ideologisk, det andre er å generere inntekter, og det tredje er ren trolling. Resten av sakene på nettsiden ser ut til å være laget for å tjene penger på samme måte som bladet, sier Sjøvaag til Medier 24.

«Humor»

Hun synes det er interessant at Dagmagasinet har denne setningen nederst på siden sin: «Dagmagasinet ønsker å fylle hverdagen med humor og nyheter. En lett blanding av morsomme og spennende saker som engasjerer og oppfordrer til sosial aktivitet».

– Det er typisk at man forkler seg bak et tilsynelatende seriøst navn. Samtidig er «disclaimeren» (egenerklæring om begrenset ansvar, red.anm.) nederst på siden ny og interessant. Ettersom de neppe følger redaktørplakaten, kan det være en måte å beskytte seg selv på, sier hun.

– Uten ansvar

Blogger Victor Skimmeland har tidligere vært misjonær i Colombia. Så seint som 17. september fortalte han i Dagen at han var blitt helbredet for kreft etter en pilegrimsreise til Jerusalem.

I blogginnlegget hevder Skimmeland at den nevnte setningen nederst på siden til Dagmagaisnet er å forstå som en ansvarsfraskrivelse, og at innholdet i den usanne artikkelen er dekket av ytringsfriheten.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Finansiering er på plass og grunnarbeidet i gang for den lenge planlagte ridehallen på KVS-Bygland.

Er til dømes saudiarar som har konvertert til kristendomen i løyndom, kristne, spør professor Berit Thorbjønrsrud.

Både KrF og Kristne Friskolers Forbund vil ta opp saken om kraftige kutt i statstilskuddet til naturbruksskoler.

Religiøse leiarar må slutta å seia at valdelege konfliktar ikkje har noko med religionen deira å gjera, meiner islam-forskar Martin Accad.

STATSBUDSJETTET Misjonseide KVS-Bygland og KVS-Lyngdal vil tape henholdsvis 600.000 og 2 millioner kroner i statstilskudd for 2019.

Copyright © Sambåndet 2018