FORSAMLING: Styreleder John Økland i Bergens Indremisjon mener det kan komme noe godt for forsamlingen i Betlehem ut av evalueringen som skal gjennomføres. FOTO: ImF Media akriv

Krav om evaluering av styret for Betlehem

Det skal gjennomføres en ekstern evaluering av styrets behandling av saken som ledet til Arne Pareli Pedersens oppsigelse.

Om kvelden 13. januar publiserte sambåndet.no nyheten om at Arne Pareli Pedersen hadde sagt opp sin stilling som forsamlingsleder 2 i Betlehem, Bergens Indremisjon (BI). Både før og etter 13. januar har redaksjonen vært i kontakt med styreleder John Økland om saken.

23. januar, dagen etter styremøtet i BI, opplyste han at det på medlemsmøtet 17. januar var kommet fram et ønske om «en ekstern granskning» av styrets behandling av prosessen som ledet til Pedersens oppsigelse. Redaksjonen har ventet med å publisere dette til vi anså det som kjent i forsamlingen. 

Evaluering

I spalten «Nytt fra styret» i meldingsbladet Vårt Liv nr. 1/19, som utgis av BI og som Sambåndet abonnerer på, kunngjør BI nå følgende: «På medlemsmøtet ble det blant annet stilt spørsmål ved styrets måte å håndtere saken på. Styret tar med seg det som kom fram på medlemsmøtet, blant annet kravet om ekstern evaluering. Styret vil oppdatere medlemmene om dette og eventuelt andre ting på et senere tidspunkt.»

Overfor sambåndet.no i dag går styreleder John Økland et hakk lenger enn formuleringene i Vårt Liv:

– Jeg kan bekrefte at styret aksepterer ønsket om en evaluering, og at arbeidet med å utforme mandat og å finne personer som kan gjennomføre evalueringen, er i gang.

Ekstern

Styrelederen opplyser også at den tidligere brukte formuleringen «granskning» er endret til «evaluering».

– Noen i styret mente at «granskning» ikke er dekkende, og dessuten at det også ville bli omfattende og kostbart, sier Økland.

Det er imidlertid fortsatt slik at det skal være folk utenfor forsamlingen og BI som gjennomfører evalueringen.

– Ellers kunne det lett bli slik at noen ikke ville godta resultatet av arbeidet som ble gjort, framholder Økland.

En gruppe som består av folk både i og utenfor styret jobber nå med prosessen som må gjennomføres før evalueringen kan starte.

– Når evalueringen først er i gang, håper vi den kan gjennomføres i løpet av fire uker, sier Økland.

ImF rådspurt

I den tidligere nevnte telefonsamtalen 23. januar bekreftet Økland at Indremisjonsforbundet (ImF) var blant dem som på et tidlig tidspunkt var blitt rådspurt i saken, av administrasjonen i BI. Det opplyste styrelederen også til avisen Dagen 18. januar. I samtalen med sambåndet.no ga Økland uttrykk for at han for sin del ikke anser at ImF dermed må sies å ha vært formelt koblet på saken hele tiden.

På spørsmål om ImF kommer til å bli involvert i evalueringen, svarer styrelederen i BI dette:

– Vi vil nok ha innspill fra ImF også, men det er Betlehem som må ha hovedansvaret og styre det, sier Økland og fortsetter:

– Det er litt vanskelig å vite hvor mye ImF bør og skal være inne i evalueringsprosessen. De som skal evaluere, må ha mulighet for å kontakte ImF. Før vi går i gang med evalueringen, må ImF også kunne si noe om mandatet.

John Økland mener at BI-styret «må kunne prøves» på måten saken er håndtert på, og at det «også kan gjelde ImF».

– I og med at ImF har vært kontaktet i starten og også vært med i en senere prosess, må ImF få uttale seg, påpeker Økland.

Mer ro

Styrelederen mener evalueringen kan føre noe positivt med seg.

– Det er godt både med tanke på styret og forsamlingen å gjøre dette. Det vil kunne være med på å skape mer ro.

John Økland er også forberedt på at det kan komme fram kritikkverdige forhold.

– I ettertid vil jeg si at det er noen ting vi kunne ha gjort annerledes. Slik er det jo ofte i mange ting, og det vil forundre meg om de som skal evaluere, ikke finner noe å bemerke, sier styrelederen.

Han legger til at styret nok uansett ville ha gjennomført en intern evaluering av saken. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.