Sambåndet

Mandag 27. mai 2019
RSS
Fræna brannvesen brenner ned Stavik bedehus. Foto: Oddbjørn Harnes, Romsdals Budstikke

Bedehus i brann

Stavik bedehus har stått tomt lenge. Nå er det brent ned på initiativ fra Nordmøre og Romsdal Indremisjon.

Av Brit Rønningen. Publisert 6. mars 2019.

KRETSLEDER: Ole Christian Martinsen. Foto: ImF Media arkiv

Vi bestilte brannvesenet i Fræna for å brenne det kontrollert ned. Det har stått tomt veldig lenge. Ingen ville ha det, og huset forfalt, sier kretsleder Ole Christan Martinsen i Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI) til sambåndet.no.

På første møte i kretsstyret for NRI høsten 2016 var Stavik bedehus på sakslisten:

«Kretsstyret vil også gjøre et siste forsøk på å få gitt vekk Stavik bedehus (inkl. en medfølgende tomt på 500 m2).» står det.

Vemodig
Mandag kveld ble bedehuset i Fræna kommune på Romsdalshalvøy nord for Molde brent ned som øvingsobjekt for Fræna brannvesen, og tomta går tilbake til gården.

‒ Vi har prøvd å gi det vekk ved flere anledninger uten å lykkes, forteller Martinsen.

‒ Hva tenker du om at dere ber brannvesenet om å brenne ned et bedehus?

‒ Det er trist og vemodig at vi må gå til et slikt tiltak. Det er ikke noe kjekt. Vi skulle ønske vi kunne gjort noe annet.

Vedtekter
For vel to år siden uttalte daværende kretsleder i NRI, Arild Ove Halås, til Romsdals Budstikke at «Det er minst ti år siden det var aktivitet i bedehuset. Siden har vi forsøkt å finne en løsning. Å selge det til høystbydende er ikke lenger mulig. Alternativene er riving, flytting eller kontrollert nedbrenning.»

‒ Vi fikk ikke solgt bedehuset på grunn av vedtektene for huset. Her står det at hvis huset ikke er i bruk som bedehus, kan naboene kreve at det fjernes, forteller pensjonist og tidligere kontorfullmektig i NRI, Jan Inge Nasvik.

Tilbakemeldinger
Stavik bedehus var nesten 100 år gammelt med et tilbygg som ikke var mer enn 25 år gammelt. Dører, vinduer, toalett og inventar var i brukbar stand. Ifølge Nasvik var dreneringen på huset dårlig, og det var råteskader i kjelleren.

‒ Vi fikk tilbakemeldinger fra folk i bygda som syntes at vi ikke skulle brenne bedehuset. Og det er forferdelig å brenne ned et bedehus. Men riving ville kostet 150 000 kroner, og det er ikke noe bedre at det står og forfaller, sier Jan Inge Nasvik.

FØR: Slik så huset ut. FOTO: ODDBJØRN HARNES, ROMSDAL BUDSTIKKE

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Bjørn Are Davidsen har undersøkt hva slags bilde lærebøker i grunnskolen og videregående skole gir av kristendommen. Det er et utpreget mørkt bilde.

Atten ungdommer fra Bedehuskirken brukte påsken til å besøke en misjonærfamilie i Sørøst-Asia.

I fjor registrerte misjonseide Plussreiser en økning på inntil 27 prosent på reiser til Israel.

Nyansatt administrasjonsleder i ImF-Ung, Anne-Kari Vik, oppfordrer lag og forsamlinger til å ta kontakt hvis de trenger administrativ hjelp.

Representanten for 21 campingplasser på Agder og i Telemark spør hvorfor det ikke er snakk om brannsikkerhetskrav på bobilparkeringer, stellplasser og rasteplasser.

Copyright © Sambåndet 2019