Sambåndet

Søndag 18. august 2019
RSS
TURISME: At noen turer til Israel blir kansellert, er ikke uttrykk for en negativ trend, opplyser Plussreiser. Bildet er fra Jaffa i 2015. FOTO: PETTER OLSEN

Økning i reiser til Israel

I fjor registrerte misjonseide Plussreiser en økning på inntil 27 prosent på reiser til Israel.

Av Petter Olsen. Publisert 20. mai 2019.

– Vi har aldri hatt så mange som har reist til Israel som i 2018, sier daglig leder Aud Kindervåg Halsne i Plussreiser til Sambåndet.

Avlyst

I marsnummeret skrev Sambåndet at en Israel-tur som var planlagt til starten av mai, og som var beregnet på ledere i tre kristne organisasjoner, måtte avlyses grunnet manglende respons. Det var to ektepar tilknyttet Nordhordland Indremisjon som sto bak turen, med Plussreiser som teknisk arrangør.

Ekteparenes hensikt var å gjøre kristne ledere enda mer kjent med kristendommens jødiske røtter. Organisasjonene ble oppfordret til å gi de ansatte fri med lønn for å kunne delta. I en større artikkel på sambåndet.no uttalte flere av lederne at de var positive til målet med turen, men at det av ulike årsaker ikke hadde vært aktuelt å melde seg på.

Også en annen Israel-tur, markedsført som «Bli med Sambåndet til Israel» og som skulle gått fra 27. april til 5. mai, måtte kanselleres grunnet manglende respons. Her var Plussreiser arrangør.

Rekord

Men ifølge daglig leder Aud Kindervåg Halsne i Plussreiser er altså disse to kanselleringene langt fra uttrykk for noen trend.

– I 2018 hadde vi en økning på reiser til Israel på mellom 20 og 27 prosent, og denne tendensen er lik i år, sier Halsne til Sambåndet.

Dette inntrykket bekreftes da også av totaltallet på turister til Israel i 2018. Med Statistisk sentralbyrå som kilde kunne bevegelsen Ordet & Israel 9. januar i år melde at det ble registrert 4.120.800 turister i Israel i 2018. Det var første gang man passerte fire millioner i løpet av ett år.

Økningen sammenlignet med 2017 er på 14 prosent. Sammenligner man med 2016, er økningen på hele 42 prosent. Ifølge det israelske turistdepartementet var 61 prosent av alle turister til Israel i 2018 kristne, 22 prosent var jøder og 1,8 prosent var muslimer. 40 prosent av turistene hadde tidligere besøkt Israel.

Sårt

– Noen av våre turer blir riktignok kansellert, men det er svært mange turer, og mange av gruppene er store. Det er altså ikke færre nordmenn som reiser, og det er flere av dem som ikke har vært i Israel før, som sier de vil reise, sier Halsne.

I 2018 hadde Plussreiser bortimot 100 turer til Israel. Norge er naturlig nok ikke det landet som sender flest turister til Det hellige land, det er det USA, Frankrike, Russland, Tyskland, Storbritannia og Italia som gjør – i den rekkefølgen.

– Det er alltid sårt når turer blir avlyst. Det kan ha med flere ting å gjøre, som tidsperiode, pris eller at reiselederne ikke har vært aktive nok når det gjelder å markedsføre egen tur, sier Halsne.

Tendens

Selv om det altså langt fra er noen nedadgående trend i reisingen, har den daglige lederen merket seg en annen tendens:

– Pinsevenner og «frie venner» reiser mer og oftere enn andre grupper blant kristenfolket og ser altså ut til å prioritere det høyere. Men bedehusfolket var tidligere på banen, og de reiser kanskje mer på egenhånd nå, resonnerer Halsne.

Hun registrerer også med glede at mange av de kristne skolene reiser med elever til Israel.

– Når det gjelder så langt i 2019, ser vi at reisene til Israel øker også sammenlignet med de sterke tallene for fjoråret. Turismen fra alle land til Israel er i vekst nå, mest fra asiatiske og afrikanske land, sier Aud Kindervåg Halsne. 

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Muslimske og kristne minoritetsungdommar godtar at leiinga i religiøs samanheng er mannsdominert, sjølv om dei forventar likestilling heime og i offentlegheita elles.

NMS-misjonær Tor Helge Brandsæter hjelpte ei thailandsk kyrkje å satsa på berekraftig jordbruk. Det skaper ei interesse som gjer det lettare å nå inn òg med evangeliet.

KOMMENTAR 21-åringen fra Bærum som er siktet for terror og drap, begynte å lese i Bibelen, meldes det. Skulle det gi grunn til bekymring?

Vipps og Facebook bidrar til å hanke inn stadig større pengebeløp til frivilligheten, men den som trodde giroblanketten var døden nær, må tenke om igjen.

Hvis du begynner å snakke med Birgitte Sveen om Helgatun fjellpensjonat, begynner hun å reklamere for stedet.

Copyright © Sambåndet 2019