Sambåndet

Tirsdag 20. august 2019
RSS
NY BOK: Tarald Ueland kommer med den første boka med Sambåndet Forlag-logoen på etter fusjonen med Lunde Forlag AS. BEGGE FOTO: PETTER OLSEN

Sier de gode ordene med andres ord

Tarald Ueland utgir en bok der Bibelens forfattere sier de gode ordene for ham.

Av Petter Olsen. Publisert 25. juni 2019.

Forfatteren, forleggeren og gründeren trekker en helt ny bok opp av veska. «Til hvilens vann» er tittelen, med undertittel «40 bilder – 40 tekster – 40 stunder». Tekstene er hentet fra Bibelen, bildene er tatt av fotograf Atle Helland. 

Bibelord

«I denne boken har jeg noe viktig å fortelle, men jeg er redd for at mine ord kan ta noe av kraften og styrken fra Bibelens ord. Derfor har jeg valgt å la disse kjente og gode bibelordene stå alene.»

Slik heter det i pressemeldingen om boken. Hva er det viktige Tarald Ueland ønsker å fortelle?

Et lite smil tar form i Uelands ansikt.

– David er en mye bedre forfatter enn jeg er, kanskje den aller beste. Formuleringene i Salme 23 må være det ypperste av alt som er skrevet!

Ueland kan da også vise til en statistikk som viser at nettopp Salme 23 lå på søketoppen på internett i 2018. 

Å finne ord

Noen ganger, fortsetter Ueland, skikker livet seg slik at en ønsker å formidle noe til andre som er virkelig godt.

– Så er det slik for meg, og kanskje også for andre, at en slett ikke alltid finner disse gode ordene, og så blir det til at en ikke sier noe i det hele tatt, reflekterer Ueland.

Han forteller om en kvinne som hadde mistet både ektemannen sin og et barn. 

– «Det verste var å bli oversett», sa hun. Folk vek unna fordi de ikke fant de rette ordene å si. 

Tarald og kona Laila opplevde at datteren deres, Lillian Ueland, fikk kreft. Hun døde i 2015, bare 47 år gammel.  Tarald Ueland er ikke i tvil om hvor ordene kom fra som gav ham trøst og styrke i den situasjonen.

– De beste ordene i mine mil i sorgens dal, var ordene fra Bibelen. De var slitesterke, og de bar, sier han.

Garborg

I 2017 ga Ueland ut boka «Utanfor, i vest, bryt havet på» – om åpningskapittelet i Arne Garborgs «Fred».

– Mye kan sies om Garborgs forhold til kristendommen. Men i «Fred» skriver Garborg om jærbuene at de «trur på skillingen og trøystar seg til Gud», påpeker Ueland.

Med egne røtter på Jæren kjenner Tarald Ueland seg godt igjen i den siste delen av dette sitatet.

– Jeg har gått mange ganger på Varhaug gamle kirkegård og sagt til Vårherre at «nå må du tenke deg om! Det kan ikke være slik at datteren min skal dø før meg!» Men den samme Gud som lot datteren min dø, er også den som har trøstet meg.

Lunde og bibelcamp

Ueland var tidligere i mange år forlagssjef for Sambåndet Forlag AS. I fjor høst ble det indremisjonseide forlaget vedtatt fusjonert med Lunde Forlag AS, der NLM er hovedeier. Sambåndet Forlag skal likevel leve videre som varemerke, og «Til hvilens vann» er den første boka som kommer ut med logoen til Sambåndet Forlag etter fusjonen.

– Det er jeg godt fornøyd med, sier Ueland.

Lanseringen skjer på kveldsmøtet på Lyngdal Bibelcamp onsdag 3. juli.

– Det er der kristenfolket er på sommeren, og selv har jeg hatt et forhold til Lyngdal Bibelcamp i 50 år, forklarer Tarald Ueland.

Boka er allerede på plass hos bokhandlerne. 

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

KVS-Lyngdal og Bildøy Bibelskole må «ut på bygda» for å få plass til alle elevene, og KVS-Bygland passerte 60 elever – med erfaringsbasert håp om flere.

KOMMENTAR Biskop Atle Sommerfeldt må lære seg forskjellen på å bli støtt og å bli utstøtt.

Muslimske og kristne minoritetsungdommar godtar at leiinga i religiøs samanheng er mannsdominert, sjølv om dei forventar likestilling heime og i offentlegheita elles.

NMS-misjonær Tor Helge Brandsæter hjelpte ei thailandsk kyrkje å satsa på berekraftig jordbruk. Det skaper ei interesse som gjer det lettare å nå inn òg med evangeliet.

KOMMENTAR 21-åringen fra Bærum som er siktet for terror og drap, begynte å lese i Bibelen, meldes det. Skulle det gi grunn til bekymring?

Copyright © Sambåndet 2019