Bibelverset er tilbake på Vårt Lands forside

Mange reagerte da bibelverset forsvant fra Vårt Lands forside. Fredag 10. februar er det tilbake.

– Med et sitat fra Bibelen på forsiden signaliserer vi at identiteten vår springer ut av et kristent grunnlag, uttaler sjefredaktør Åshild Mathisen i en pressemelding.

Den forholdsvis ferske sjefredaktøren i Vårt Land slapp nyheten under debatten som Kristelig Pressekontor arrangerte onsdag i forrige uke.

Designendring

Det daglige bibelordet ble flyttet fra forsiden til baksiden da Vårt Land fikk nytt design i desember 2014. Dette førte til mange negative reaksjoner fra leserne og til og med enkelte oppsigelser.

31. desember 2014 refererte daværende sjefredaktør Helge Simonnes blant annet følgende fra et brev han hadde fått fra en leser: «Bibelodet som alltid sto øverst på førstesiden, er (…) fjernet. Kanskje ikke så farlig, når det står på baksiden? Jo, det er ganske avgjørende. ‘Søk først Guds rike (…)’, sier Jesus. Det er der det begynner. Der skal dagen vår starte. Det er det vi skal lese først.»

6. desember 2014, like etter at avisen var kommet ut med ny design, understreket Simonnes at det var et bevisst valg å flytte bibelverset fra for- til baksiden:

«Vårt Land har et ambisiøst mål om å nå flere enn bare troende. Vi skal fremstå som en annerledes avis, men ikke på en slik måte at nye, potensielle lesere stiller spørsmål om vi er et menighetsblad fremfor en dagsavis. Når vi gjennom mange år har hatt et skriftord over tittelhodet, er det noe som våre faste lesere setter­ pris på, men det kan også være et hinder for at nye ­potensielle lesere nærmer seg avisen. Det er uansvarlig­ ikke å ta tak i en slik kommunikasjonsutfordring.»

«Maskert identitet»

Men fra og med i dag er altså bibelverset tilbake, riktignok uten henvisning. På forsiden, under logoen, står det: «Og dette ber jeg om, at deres kjærlighet må bli mer og mer rik på innsikt og dømmekraft.» (Paulus’ brev til filipperne 1,9).

I sin innledning under debatten 1. februar sa nåværende sjefredaktør Åshild Mathisen det slik: «Kanskje har vi vært så opptatt av å nå bredere ut at vi i for stor grad har maskert vår egen identitet. Jeg tror ikke at vi kan forlate vår egen identitet eller kjerneleserne for å jakte på noe annet der ute. Kjernen er vår styrke. Jeg tror ikke at vi kan snakke på lederplass om at det er viktig å løfte den kristne kulturarven samtidig som vi har flyttet bibelordet fra forsiden til baksiden. Så (…) bibelordet skal tilbake på forsiden. Det sier jeg med stolthet. Vi skal velge et bibelsitat som skal ligge under logoen, og slik signaliserer vi at identiteten vår springer ut av et kristent grunnlag.»

Innsikt og dømmekraft

I pressemeldingen forklarer Mathisen valget av bibelvers slik:

– Dette sier noe om hva vi strekker oss etter som avis. Sitatet forteller at kjærlighet er mye mer enn følelser. Den kan foredles og fordypes ved at den tilføres innsikt og dømmekraft. Innsikt er den dype forståelsen for hvorfor – dømmekraft er evnen til å skjelne mellom godt og ondt. Fordi de holdes sammen i kjærlighet, blir de ikke til fordømmelse eller avvisning.

Verset som er valgt, vil bli stående på ubestemt tid, men Mathisen er åpen for å skifte det ut.

– Bibelen er en rik skattekiste, så om en stund kan det være vi velger oss et nytt sitat, sier hun.

Les også: Dagen og Vårt Land – søsken eller rivaler? (imf.no)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.