Menn om mann

Skandinavia er et av de områdene i verden som er mest forvirret når det gjelder kjønnsidentitet, mener Einar Helgaas.

STRAUME: Mandag 20. februar i Straume Forum. Det handler om mannsidentitet. ImF og ImF Midthordland har invitert til konsertseminar om akkurat det.

− Hvem er vi som menn som tror på Jesus? Menn trenger noe for seg selv. Det er mandig å følge Jesus, sier daglig leder i ImF-Ung, Andreas Evensen. Han er møteleder på konsertseminaret MANN − med fokus på mannsidentitet i en «kjønnsnøytral tid» og er klar på hvorfor ImF og ImF Midthordland arrangerer et slikt seminar.

− Fordi vi trenger det! Menn trenger å snakke om skikkelige ting, slår han fast overfor sambåndet.no.

Artisten Einar Helgaas fra Åsane nord for Bergen er seminarholder denne kvelden. Om lag førti menn i ulike aldre har møtt frem for å få med seg det han har å si. Sambåndet.no har også møtt frem og representerer seminarets eneste kvinne.

Far
− Jeg har lest mange bøker andre har skrevet om mannsidentitet. Det er likevel ikke lett å forholde seg til sin egen identitet som mann, sier Helgaas.

Hans forhold til egen far er en viktig grunn til at han er så engasjert i temaet. Faren var en tradisjonell mann som så det som sin hovedoppgave å være familiens hovedforsørger, og som ga Helgaas oppfølging, men ikke full oppfølging.

− Far sa aldri: «Jeg elsker deg. Jeg er stolt av deg.» Det trenger barn å høre av sin far. Jeg måtte bakse og streve med identiteten og for å finne bekreftelse, forteller Helgaas.

Einar Helgaas og møteleder Andreas Evensen.

Krevende reise
Han beskriver det som en krevende reise.

− Jeg har studert mannsidentitet siden 2005 og synes det er særlig spennende hvordan ulike kulturer tolker dette. Skandinavia er et av de områdene i verden som er mest forvirret når det gjelder kjønnsidentitet, sier Helgaas før han synger sangen På sporet, som er et svar på Bjørn Eidsvågs Bare en mann.

− Vi er ikke bare, bare, vi, synger Helgaas før han gir seg i kast med en kulturanalyse og viser klipp fra filmen Mer eller mindre mann og en anmeldelse av filmen.

Barnemannen
− Mannen i filmen blir beskrevet som barnemannen som ikke vil forplikte seg og ta ansvar selv om han har passert tretti år. Jeg ser kulturuttrykk som strømninger i tiden og ikke bare som noe noen har funnet på. Det har vært mye oppmerksomhet på kvinners rettigheter, men ikke mye søkelys på mannen. Ikke misforstå. Det gjenstår fortsatt arbeid når gjelder likestilling, som lik lønn for likt arbeid. Men mannen er det oversette kjønn, og det har kanskje gjort mange av oss reaktive.

Helgaas tror noe av årsaken til at vi har fått barnemannen, er en politikk som vil at kjønn skal vekk.

− Det er mange ulykkelig mennesker rundt omkring. Mange unge menn er forvirret. I stedet for at kvinner og menn kjemper mot hverandre, må vi utfylle hverandre. Vi må sette pris på hverandre og være stolte av hverandre. Og vi må akseptere at vi er forskjellige og være glade i å være menn og kvinner.

Kjekk og grei
Så kommer han inn på dilemmaet menn står oppi, mellom å være kjekk, grei og snill eller sterk.

− Skal vi være myke eller harde? Feminismen i Norge har på sitt verste vært hard. Jeg vil at menn skal være som de er designet av Gud.  I Ordspråkene står det «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet utgår fra det». Å «bevare vårt hjerte» betyr å leve og lede vårt eget liv. Det er vanskelig å bevare noe når man er usikker på egen identitet. Er vi usikre på identiteten, er det vanskelig å sette grenser og holde hendene på rattet i eget liv. Det handler om å være myndig mann på en god måte.

Utvisking av kjønn
Helgaas tar en pause i foredraget og aktiviserer deltakerne ved å gi dem i oppgave å samtale og reflektere i noen minutter over om de kjenner seg igjen i samfunnsanalysen og dilemmaet. Samtalen går engasjert rundt bordene. Ved et av bordene sitter Morten Snekkevik. Han jobber som lærer i barneskolen og opplever at samfunnet og mediene forsøker å viske ut kjønn.

Morten Snekkevik synes menn og kvinner bør være opptatt av å utfylle hverandre,.

− For eksempel prøver NRK Super å fremme at sminke skal være like naturlig for gutter som for jenter. Hvorfor kan ikke gutter få være gutter? Og flere politiske partier er for å vedta et tredje kjønn, nevner Snekkevik og fortsetter:

− Faren er at vi kjemper mot biologien, slik at hverken kvinner eller menn blir fornøyde. Menn og kvinner bør være opptatt av å utfylle hverandre, heller enn å kjempe for at vi skal gjøre det samme og være like i alt. Mange ekteskap går i oppløsning fordi menn ikke er til stede og gjør jobben sin i familien. Kanskje de er usikre i rollen sin som mann? Et slikt mannsseminar er viktig. Det er altfor lite snakk om disse tingene. Det blir for politisk ukorrekt. Det er godt for menn å kunne snakke seg i mellom om rollen sin som ektemann og far, slik kan vi være en støtte for hverandre.

Generasjonsforskjell
Etter samtalen blir en fra hvert bord utfordret til å dele noe av det som har blitt sagt rundt bordet. Ved det ene bordet tar Marius Næss ordet.

− Jeg tror det er forskjell på generasjonene. Vi som er yngre, er mer åpen og har færre tabuer, men vi er også mindre tydelige. Vi skal være åpen for alt, blant annet på grunn av likestillingen. Den eldre generasjonen har flere tabuer og er mindre åpne, men de er også mer tydelige, sier han.

Kjønnsforskjeller
Fysiologiske kjønnsforskjeller er vanskelig å komme utenom på et mannsseminar hvor menn skal finne ut hva det betyr å være mann. Helgaas peker på testosteronets betydning og det at kvinners og menns hjerner er forskjellige. Kvinner har høyere serotoninnivå i hjernen enn menn. Amygdala, som er en ansamling av nervecellelegemer (kjerner) i hjernens tinninglapp, spiller en viktig rolle for emosjonelle reaksjoner. Den påvirker menn og kvinner forskjellig

− Menn har 15 prosent mer testosteron enn kvinner. Det må bli forskjellig, som at gutter har mer aggresjon, er mer interessert i konkurranse, tar større risiko og er mer interessert i action enn det jenter er. Testosteron reduserer menns emosjonelle kapasitet og gjør at de generelt er mer glad i makt og har mer selvtillit enn kvinner, forklarer Helgaas.

Mot
Han viser et glimt fra filmen Gladiatoren og vil at mennene på seminaret skal snakke om mot.

− Det er en avstand mellom heltemotet vi ser på film, og det vi ser til hverdags. Vi drømmer om å sette spor etter oss så folk husker oss når vi er borte. Vi skal ikke be om unnskyldning for at vi er tydelige når det trengs, sier Helgaas og henviser til Josva 1,9.

− Trengs motet vårt? Og hvordan få motet vårt til å fungere i hverdagen, spør han mennene og får dem igjen til å samtale rundt bordet. Etterpå kommer det flere svar på spørsmålene.

− Vi trenger mot til å ta opp ting i familien, sier en mann.

− Det kreves mot til å ta initiativ til bønn, sier en annen.

− Du trenger mot til å ydmyke deg når du har vært urimelig, sier en tredje mann.

Man trenger mot til å være tydelig og til å stå imot menneskefrykt, er andre svar som blir nevnt.

− Mot begynner hjemme og går utover til menighet og samfunn, mener Helgaas.

Einar Helgaas utfordrer deltakerne på konsertseminaret til å reflektere over sin identitet som mann.

Jesus som forbilde
Så viser en powepoint med bilde av Jesus med teksten Mannen over alle menn over.

− Har dere tenkt på at Jesus kan være et forbilde når det gjelder å være mann, spør han.

− Jesus griner over Jerusalem og over Lasarus. Han er kraftfull og rå når han rydder tempelplassen for pengevekslerne, og fariseerne får ofte nok høre det. Jesus var vis, mandig, sterk og fri. Hvem har ikke lyst til å ha Jesus som forbilde? Men det er ikke enkelt. Menns største frykt er å mislykkes, fortsetter Helgaas.

Menn og tro
Seminarets siste del handler om menn og tro. Helgaas begynner med å synge sangen Stol på meg.

− Jeg er kontrollfreak og perfeksjonist. Da datteren min fikk kreft, mistet jeg kontrollen. Vi har et valg: Vi kan bale med vanskelighetene alene eller sammen med Gud, og vi kan ha rattet på hendene i eget liv med eller uten Gud, forteller Helgaas.

Igjen blir det summing. Mennene skal samtale rundt to spørsmål igjen. Stoler de på Gud i hverdagssituasjoner og kriser (ber til ham og forventer svar)? Eller sniker «praktisk ateisme» seg inn (tror på Gud, men tror ikke han «griper inn» i livet)?

− Det viktigste er å be og åpne opp for at Gud er til å stole på, mener en ung mann.

− Vi ber til Gud. Det er likevel vanskelig å tro. Vi blir skuffet når vi ikke får det svaret vi vil ha, eller om svaret er «nei», «kanskje», «vent» eller «senere», sier en annen.

En tredje kommer inn på betydningen av å ha en barnlig tro og tillit til Gud.

Selvevaluering
Som avslutning deler Helgaas ut et skjema med vurdering av ulike karaktertrekk med score fra 0 til 6. Mennene blir utfordret til å dele med gruppa rundt bordet de tre karaktertrekkene hvor man scorer best, og ett man scorer lavt på og som de ønsker å jobbe med. Her skal de dele ganske personlige og dype ting på forholdsvis kort tid med noen de kanskje ikke kjenner så godt.

Viktig seminar
Etter endt konsertseminar er deltaker Geir Lauvrak godt fornøyd.

− Det er veldig viktig med mannsseminar på grunn av trender i samfunnet. Identitet er et viktig tema. Det er viktig for å komme i kontakt med seg selv. Vi må være bevisst på å leve nær Gud og ta ansvar som menn, sier han.

Etterord

Og seminarets eneste kvinne har hatt en spennende kveld og et møte med mange flotte og kjekke menn.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.