Sambåndet

Torsdag 17. juni 2021
RSS
Jonas Gahr Støre 26.04.17 (Knif-dagen). Foto: Petter Olsen

Trist om Støre må gå

VALG 2017: Det er vanskelig å mislike Jonas Gahr Støre – uansett hva man måtte mene om partiet han kanskje snart må gå av som leder for.

Skrevet av Petter Olsen VALG-KOMMENTAR den 12. september 2017.

Jonas Gahr Støre ligger an til å bli den første Ap-leder på 90 år som ikke blir statsminister. Eneste sammenligningsgrunnlag er Reiulf Steen på 1970-tallet, men da var Odvar Nordli foretrukket som partiets statsministerkandidat. 

Når Støre nå ikke klarer å vippe Erna Solberg og den blå-blå regjeringen av pinnen – og Ap i tillegg gjør sitt dårligste valg på 16 år – kan Støre bli tvunget til å gå av. Det synes jeg faktisk vil være synd. Jonas Gahr Støre er trolig den beste leder dagens Ap kan ha – sett fra et konservativt kristent synspunkt. Det står også respekt av talen han holdt på partiets valgvake.

«Kristen-Jonas»

Jonas Gahr Støre ble valgt til partileder på Aps landsmøte i juni 2014. Allerede i september samme år, i en tale til Kvinnenettverket i Ap, utmerket han seg positivt ved å åpne for å akseptere kontantstøtte for barn mellom ett og to år. Det gav jeg ham ros for. Tidligere Dagbladet-kommentator Sissel Benneche Osvold satte merkelappen «Kristen-Jonas» på ham, åpenbart uten å mene noe positivt med det.

I tiden etterpå oppfatter jeg at Jonas Gahr Støre har gitt uttrykk for at han har et kristent livssyn. Skrur vi klokken helt fram til årets landsmøte, oppnådde han nesten flertall for å akseptere den symboltunge K-en i skolefaget KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk). Det knappe flertallet som var for å fjerne den, argumenterte med livssynsnøytralitet.

Intervju

Jonas Gahr Støre på Knif-dagen. Foto: Petter Olsen

Jeg grep tak i dette da jeg få dager etterpå møtte Støre på Knif-dagen i Oslo og fikk et lite intervju med ham. De knappe to minuttene med lydopptak publiseres nå for første gang, og jeg mener det underbygger at Jonas Gahr Støre vil bli savnet i norsk politikk om han nå må trekke seg.

Støre ble nok litt tatt på sengen av spørsmålet mitt, men han hentet seg inn og leverte en personlig samfunnsanalyse med interessante trekk sett fra et kristent synspunkt: 

Hvorfor er Arbeiderpartiet så veldig opptatt av at det skal være én type forkynnelse i norsk skole, nemlig forkynnelse av nøytralitetslivssynet?

– Jeg er uenig i den fremstillingen. Vi er for et fag som skal ha sitt hovedpunkt rundt den kristne og humanistiske arven, tradisjonen og religionen – om lag halvparten av undervisningen. Så skal vi også erkjenne at i Norge har vi folk med ulik religiøs bakgrunn, slik at et forkynnende fag ønsker vi ikke. Men nå er det stabilitet og ro rundt faget. Vi har fått det godt etablert med tanke på våre internasjonale forpliktelser, og det er et godt grunnlag til at det kan fortsette på den måten.

– Men spørsmålet mitt handlet om nøytralitet. Innser du at det også er et livssyn?

«Tilhører begge»

– Det er ikke mitt livssyn, og jeg respekterer de som måtte ha det. Jeg tror ikke det går an å ha nøytrale livssyn, jeg, da. Jeg synes de som sier de ikke er religiøse, ofte kan være vel så engasjerte i det synet som vi som har en religiøs tilhørighet. Det er Norge, det er mangfoldet, men jeg lever i et land som gjennom tusen år er formet av den kristen-humanistiske tradisjonen. I Arbeiderbevegelsen og den kristne bevegelsen er det sterke fellesverdier i solidaritet og nestekjærlighet, for meg overlapper de. Det gjør at jeg tilhører begge bevegelser, og jeg føler meg veldig trygg i det. Det preger våre avgjørelser i veldig mange valg vi tar, nesten ubevisst som enkeltpersoner og som myndigheter. Og det mener jeg skal fortsette, og jeg mener vi skal stå oppreist for det og være stolte av det, for det har produsert et av verdens beste samfunn å leve i.»

Sa altså Jonas Gahr Støre til Sambåndet. Spørsmålet er hvilken av Aps kronprinser og kronprinsesser som ville ha uttrykt seg på samme måte. Derfor håper jeg at Jonas Gahr Støre får fortsette som leder for Arbeiderpartiet.

Nedgang for KrF

Knut Arild Hareide og Erna Solberg intervjues av TV2 på Knif-dagen i april. Foto: Petter Olsen

KrF gikk også tilbake og gjør faktisk sitt dårligste valg siden det ble et landsomfattende parti. Partileder Knut Arild Hareide beklaget seg på valgkvelden over at mediene ikke hadde vært opptatt av KrFs politiske saker i valgkampen, men i stedet konsentrert seg om regjeringsalternativer.

Etter min vurdering burde KrF-ledelsen forstått at det ville bli slik med det urealistiske regjeringsalternativet som KrF gikk inn for. Svekket programformulering om ekteskapsloven og det å inkludere familien i diskrimineringsloven er blant de sakene som har gjort at partiet har fått enda større problemer med å holde på grunnfjellet. Om man har tenkt at en avstandtagen til Frp skulle vinne nye støttespillere, har man mislykkes med det. Med mindre partiet kommer opp med en sak på størrelse med kontantstøtten, tror jeg det er nødvendig for KrF å reorientere politikken mot de kristenkonservative i stedet for å forsøke å skremme dem til å forbli i KrF-folden.   

3 Comments »

 • 1

  Per, Kristiansand

  13.09.2017, kl. 01:46

  Det er et selvbedrag av KrF å tro at de har mistet velgere til Ap. Nei, de har tapt dem til Frp.

  Jeg er en personlig kristen som opplever at KrF har glidd mot sosialisme, altså et eller flere skritt nærmere kommunisme, human-etikk og hva som følger derav – ateisme.

  Støre går selv i en depresjon, fordi han er i et parti med en ateistisk, kristendomsfiendlig plattform. Det er et fryktelig selvbedrag å tro at Lenin, Stalin og Honecker skulle ha noe med kristendommen å gjøre.

  Hva ville Ole Hallesby ha sagt om han levde? Jo, at KrF har forrådt den evangelisk-lutherske kirke ved å konvergere mot den ateistiske human-etikk, hvilken oppstod i hans egne dager som liberal teologi – altså at Jesus skulle være en sosialist og human-etiker.

  Svar
  • 1.1

   Norvall, Åkrehamn

   16.09.2017, kl. 23:58

   Tror du har helt rett i dette Per. Er redd de gamle uoverensstemmelsene mellom Bondevik og Hagen fortsatt kan danne et bakteppe for at mange i KrF ønsker å skifte side.

   Viss partiet velger sosialistisk side, er jeg redd det er begynnelsen på slutten (eller fortsettelsen på slutten). Trist om partiet skal forsvinne ut av det politiske bildet i Norge. Vi trenger et parti som rendyrker kristne verdier som hovedsaker. Så får heller andre ting komme litt lenger ned på listen av aktuelle saker.

   Svar
 • 2

  Per, Kristiansand

  18.09.2017, kl. 01:39

  Takker for støtten. Det er viktig å gripe fatt i flg. kommentarer til Støre og Hareide:
  1. Støre snakker om «Den kristen-humanistiske tradisjon»; en sådan finnes ikke, det er en moderne akademisk konstruksjon, som er et falskt, utspekulert forsøk fra den liberale teologi til å skaffe seg en 2000-års historisk forankring. Men Støre er da en av de mange som har latt seg lure.
  2. Hareide uttalte at «det har kostet å være ærlig»; nei det har heller straffet seg å dilte etter sosialistene med politisk korrekte svada.

  Svar

Skriv en kommentar

Til høsten går Lachie McNicol inn og erstatter Thomas Rake i Bedehuskirkens ledelse. Hans rolle blir å være brobygger mellom generasjonene.

Synodemøtet i Frikyrkja har gitt synodestyret i oppdrag å få på plass igjen eit papirmagasin med uavhengig redaktør.

– I dag har vi heist flagget, sier prosjektleder Odd Inge Austevoll.

ImF Midthordland gav kost og losji på leirstaden sin til nokre av dei som måtte evakuera på grunn av storbrannen på Sotra.

ImF har sett ned ei ad hoc-gruppe som skal sjå på korleis ImF sentralt og kretsane eventuelt kan bidra med innhald til TV12 Bedehuskanalen.

Copyright © Sambåndet 2021