I STUDIO: Petter Olsen (til v.) og Vilhelm Viksøy er programledere i podcasten Lydbåndet. Foto: Brit Rønningen

Svarer på tidens behov med podcast

Sambåndet-redaksjonen følger med i tiden og lanserte på Indremisjonsforbundets lederkonferanse podcasten Lydbåndet. Nå ligger fem episoder ute på nettet.

I 2017 begynte redaksjonen i Sambåndet å snakke om en mulig podcast. Så gikk journalist og informasjonsarbeider Vilhelm Viksøy i Sambåndet ut i 50% permisjon i 2018 for å jobbe halv stilling som programleder i P7, og podcasten måtte legges på is av tidshensyn. Men på starten av 2019 ble det tatt opp igjen i ledergruppen i Indremisjonsforbundet (ImF).

‒ Det ga oss en tilskyndelse til å ta tak i det, sier medieleder i ImF, Petter Olsen.

Behov
Han henter frem det aller første Sambåndet, fra lørdag 7. januar 1899, for å finne begrunnelsen for å starte med podcast. Der står det at for indremisjonsfolk «gjelder det jo nettopp å finne de virkemidler der svarer til tidens behov.»

‒ Da så en det å gi ut et blad som et virkemiddel som svarte til tidens behov. Og bladet er fortsatt viktig, på papir og som e-blad. Nå kan vi i tillegg si det samme om podcast, det svarer til vår tids behov. Det er forankret i noe som går 120 år tilbake. Lyd er noe stadig flere tar i bruk. Vi har fått flere verktøy å arbeide med, sier Olsen.

ligger det ute fem episoder av den nye podcasten som ble lansert på ImFs Lederkonferanse. Podcasten kan lyttes til på blant annet Spotify og Itunes  og en rekke podcast-app-er, og det ligger lenke til den på sambåndet.no.

Målet er ifølge Olsen og Viksøy at det skal komme en ny episode hver fjortende dag.

Navn
‒ For meg er det et friskt pust å jobbe med det muntlige språket, jeg som i mine over 25 år i mediebransjen kun har arbeidet med det skrevne språket, sier Olsen.

‒ Hvorfor heter podcasten Lydbåndet?

En grunn til at det tok tid med podcasten, var at det tok en stund å finne navn på den. Flere forslag var oppe. Plutselig slo det ned i meg en fredagskveld hjemme i sofaen. Jeg sendte en tekstmelding til Vilhelm: «Lydbåndet?» Først fikk jeg: «?» til svar, så kom det «Navn på podcast?» Navnet forteller hva det er. Det er lyd. Og det forteller hva det er koblet til; Sambåndet. Det er ikke bare knyttet til oss to som personer, forteller Olsen.

Analyse
‒ Hva inneholder podcasten?

Det redaksjonelle i Sambåndet vil bli et viktig utgangspunkt for sendingene. Men en sak kan angripes fra forskjellige vinkler. Vi skal unngå å gjenta det som står i Sambåndet. Det er et nytt format som gjør at vi kan gå i dybden i analyse av saker, sier Viksøy.

Tre av episodene som ligger ute, er preget av generalforsamling og har generalsekretær Erik Furnes og nyvalgt ImF-formann Gabriel Pollestad som gjester. Den femte episoden handler om debatten rundt homoterapi og menneskeverd og menneskesyn.

Lytteropplevelse
‒ Hva vil dere med Lydbåndet?

Vi vil gi folk en god lytteropplevelse. Men en god lytteropplevelse er ikke nok. Vi vil gi innsikt og gode analyser og berike livet til folk, svarer Viksøy.

Medielederen oppfordrer folk til å lytte på Lydbåndet og til å dele episodene på sosiale medier om de synes innholdet er bra.

Det er vi avhengig av for å nå ut, sier Petter Olsen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.