SAMLES: En ny og omfattende studie viser blant annet at 20 prosent av unge troende savner å samles sammen med vennene sine. Dette bildet fra et ungdomsmøte under Lyngdal Bibelcamp i 2019, er her brukt som illustrasjon. FOTO: BRIT RØNNINGEN

Studie viser hva unge er opptatt av

Mer enn halvparten av spurte ungdommer født fra starten av 1980-årene, mener at religion "er bra for mennesker og samfunn". 30 prosent av dem driver med en form for frivillighet.

Den kristne organisasjonen World Vision har i samarbeid med forskningsfirmaet Barna Group publisert rapporten «The Connected Generation» («Den tilkoblede generasjon») om Millennials og Generasjon Z (se faktaboks).

Den detaljerte studien er basert på en internasjonal publikumsundersøkelse online. Totalt 15 369 respondenter i alderen 18–35 år i 25 land ble kartlagt online på 9 forskjellige språk, forklarer forfatterne.

Den viser ifølge dem «hvilke verdier Millennials, og nå Generasjon Z, tar med seg inn i voksenlivet, hva slags verden de allerede bygger», samt «deres forhold til tro og hvordan de anerkjenner sine egne åndelige behov».

Ensomhet og angst, de viktigste utfordringene

Studien avdekker at ensomhet er en av hovedutfordringene for unge mennesker. Totalt sett sier 57 prosent av de spurte at de føler seg koblet til verden, men bare én av tre føler seg ivaretatt av de rundt seg.

– Vi snakker om den mest tilkoblede generasjonen i historien, som vet alt som skjer i verden gjennom sosiale medier, men føler seg alene i hverdagen sin. De lever med angst for beslutningene om deres fremtid, sier daglig leder for World Vision Spain, Javier Ruiz, til det spanske nyhetsnettstedet Protestante Digital.

Ifølge sjefen for avdelingen for tro og utvikling av enheten, Nieves Carabaña, «erstatter ikke den globale forbindelsen den nære. Rapporten konkluderer med at mennesker med tro føler en sterk forbindelse, og jo sterkere denne forbindelsen, desto mindre er følelsen av frykt, angst eller ensomhet».

Ensomhet er nettopp forbundet med usikkerhet og angst, en annen av de viktigste belastningene for denne generasjonen. Opptil 40 prosent føler seg usikre på sin fremtid, mer enn de som er optimistiske (37 prosent), og 31 prosent møter de viktige beslutningene i livet med angst.

– Derfor er det viktig å jobbe nær dem og bygge relasjoner. Hvis vi kan gi kirkene våre et attraktivt oppdrag som henger sammen med disse unges ønske om å påvirke og forbedre verden, og samtidig skape et innbydende samfunn, har vi flere mulige måter å jobbe på, understreker Ruiz.

En villig generasjon

Ifølge studien hevder nesten halvparten av de intervjuede på noen måte å være involvert i sakene som angår dem, og 30 prosent driver med en form for frivillighet.

– De er en generasjon som ønsker å sette troen ut i livet. De krever at kirkeledere skal leve sin tro på den måten, sier Ruiz.

Åndelig følsom og tørst

Åndelighet er også viktig for de nye generasjonene. Forskningen fant at mer enn halvparten av de spurte vurderer at religion er «bra for mennesker og samfunn».

For flertallet av de kristne som deltok i studien (73 prosent), er det videre viktig å ha noen i livet til å dele sin opplevelse av tro med.

Når de blir spurt om viktigheten av disippelforhold, er det imidlertid bare 13 prosent som mener det er nødvendig.

– Rapporten sier at 20 prosent av unge troende savner å samles sammen med vennene sine. Dette skulle få oss til å tenke at noen av de som gikk til kirken, nå er borte, og hvordan vi kan nå dem som forlater eller har forlatt, hvordan de skal følge dem, sier Carabaña.

Hun understreker at kirker og ledere burde «snakke med dem, dele de evige budskapene om evangeliet som ikke forandrer seg, men formidle dem med postmoderne termer».

– Disse ungdommene er ikke fremtiden, de er nåtiden. De er allerede ledende i kirker og i viktige posisjoner i samfunnet. Derfor trenger vi denne generasjonen for å bygge en verden av rettferdighet, der Jesu budskap kan leves i praksis. Det er utenkelig å samarbeide med kirkene og ikke ta hensyn til denne generasjonen, konkluderer Ruiz.

– Påvirker verden

ENGASJERT: Millennials og Generasjon Z er ifølge den internasjonale undersøkelsen ofte engasjert i saker som opptar dem og forventer at kristne lever ut troen i praksis. Her er klimaengasjert ungdom under kirkens markering på Klimabrølet i 2019. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

– Gjennom denne viktige og omfattende studien fant vi ut at unge voksne virkelig er globalt tenkende med et genuint ønske om å gjøre en forskjell, sier Andrew Morley, president og administrerende direktør for World Vision International.

– Men det avdekker også et behov for å tenke nytt om hvordan vi og kirker har forbindelse med og mobiliserer unge voksne. Når vi varig påvirker disse unge voksne, påvirker vi verden, legger han til.

World Vision og Barna påpeker at «det er den mest uttømmende studien som er publisert om dette emnet […] vi håper å hjelpe kirker og ledere til å sette pris på ungdommers behov, for å nå dem».

– Vi har fått unik innsikt i åndelig utvikling i dag og et vidvinkelperspektiv på de mest presserende spørsmål og bekymringer som Millennials og Gen Z står over – kohorter som det er snakket mye om og som ofte er misforstått, påpeker Barna-president David Kinnaman.

– Funnene vil hjelpe kristne ledere i alle aldre sammen med de fremvoksende generasjoner globalt til å dra nytte av deres unike «tilkoblede» øyeblikk, understreket han. KPK

Redigert for sambåndet.no av Petter Olsen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.