TILVISTE PLASSER: Stolene på bedehusene kan begynne å fylles opp igjen fra og med tirsdag 23. februar. Her fra møte på Saron, Bryne høsten 2020. FOTO: PRIVAT

Åpner for 100 på bedehuset

OPPDATERT Generalsekretær og kretsledere i Indremisjonsforbundet oppmuntrer til å starte opp med samlinger på bedehusene igjen fra tirsdag 23. februar.

Lenge har det det vært slik at dersom man hadde «fastmonterte seter» av auditorietypen kunne man ha inntil 200 personer på innendørs arrangement, mens man ellers måtte begrense antall deltakere til ti.  

Flere arrangører har påpekt at dagens krav om fastmonterte seter rammer aktørene ulikt og kan være vanskelig å praktisere, heter det i en pressemelding fra regjeringen fredag ettermiddag. Kravet om fastmonterte plasser av auditorium-typen erstattes nå med krav om faste, tilviste sitteplasser.

– Det innebærer at publikum kan sitte på stol, benk eller lignende, eller på en fast plass på gulvet under hele arrangementet. Denne endringen åpner for større arrangementer i langt flere lokaler, konkretiserer regjeringen.

Råd fra ImF

ImF-ledere sentralt og lokalt var fredag kveld samlet til digitalt møte for å kunne gå ut med et oppdatert råd til lag og foreninger. Dette er hovedpunktene:

  1. 100 personer tilhørende samme kommune kan være deltakere i innendørs arrangement med faste tilviste sitteplasser. De som arrangerer, kommer i tillegg.
  2. Arrangøren skal iverksette tiltak for å ivareta krav til avstand mellom deltakere som ikke er i samme husstand.
  3. Kravet til avstand er 1 meter, og det anbefales 2 meter om det er fellessang. Dette kan bety at en ikke får plass til 100 likevel.
  4. Arrangementer som samler personer fra ulike kommuner, bør fortsatt utsettes eller avlyses.
  5. For organiserte aktiviteter i målgruppen under 20 år er det fortsatt ingen begrensning på antall dersom en kan overholde avstand og andre smitteverntiltak.
  6. Husk å sjekke hva som gjelder i din kommune, for det kan være strengere!

– Fra ImFs side vil vi dermed bare oppmuntre til å åpne opp for å samles igjen fra tirsdag 23. februar av, heter det i det oppdaterte rådet fra ImF-ledelsen.

Krav til arrangør

Punkt 2 innebærer mange av de samme tiltakene som lokale møtearrangører ble vant til høsten 2020. Gi god informasjon i annonsering om at smittevernstiltak gjelder og at alle må være friske for å komme. Nytt er at det må være medhjelpere klar som viser de frammøtte til sine stoler og gir informasjon om at de frammøtte skal sitte der til samlingen er slutt.

Som før må en passe på at det er én meter avstand til alle andre deltakere. Personer fra samme husstand kan likevel sitte side om side. Det må føres navnelister på dem som kommer, inkludert telefonnummer. En kan vurdere påmelding hvis det kan forventes at flere enn 100 møter opp. Alle med oppgaver i samlingen regnes som arrangører og kommer i tillegg til de maksimalt 100 deltakerne.

– Ha nok håndsprit tilgjengelig. Vask armlene, dørhåndtak, instrumenter, mikrofoner og andre berøringsflater mellom ulike samlinger, understrekes det i rådet.

Allsang

ImF-lederen minner også om at det er større fare for virusspredning dersom det er allsang på arrangementet. Covid-19-syke personer skiller ut dråper og partikler fra munn og nese som kan inneholde virus. Dråpemengden øker når man hoster eller nyser og ved sang eller roping. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor følgende: 

· Å tilrettelegge for 2 meters avstand mellom personer ved fellessang innendørs i områder med økt smittespredning.

· Utendørs er minst 1 meter avstand tilstrekkelig.

· Personer fra samme husstand kan sitte/stå sammen.

– Vi i ImF vil på bakgrunn av disse rådene be om at dere følger godt med på smittesituasjonen i egen kommune. Er det svært lav eller ingen smittespredning i uka før samlingen, er 1 meter avstand nok selv om dere har allsang. Vi vil likevel oppmuntre til forsiktighet og bruke mindre fellessang og heller flere sanginnslag av grupper eller solister i samlingene. Er smittespredningen voksende i din kommune, bør dere praktisere 2 meters avstand eller droppe allsang i samlingene. Er disse vurderingene vanskelige å gjøre, anbefaler vi at dere tar kontakt med smittevernsmyndighetene i kommunen for å få deres råd og veiledning, heter det i rådet fra ImF-ledelsen. 

– Viktig for mange

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er tydelige på at å tillate 200 personer innendørs også ved faste tilviste sitteplasser innebærer en for stor lemping i dagens ustabile smittesituasjon. Myndighetene mener  derfor det er nødvendig å begrense maksimalt antall personer som kan være til stede på innendørs arrangement, til 100. Dette inkluderer begravelser og bisettelser.

– Jeg er veldig glad for at dette fører til at flere kan samles på gudstjenester rundt om i landet, og at vi øker antallet som kan delta i begravelser fra 50 til 100 personer. Begravelser og bisettelser er spesielt viktige fordi de ikke kan utsettes og er fundamentet for sorgbearbeiding. Derfor tror jeg denne endringen er viktig for mange, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Endringen innebærer samtidig en innstramming for enkelte aktører som i dag kan ha inntil 200 personer i fastmonterte seter i for eksempel teateret.

Utendørs

Utendørs opprettholdes dagens åpning for 200 personer. Man kan være 600 personer utendørs dersom det er tre kohorter á 200 personer, alle sitter på faste tilviste plasser og det er to meter avstand mellom de ulike kohortene.

Endringen trer altså først i kraft fra midnatt natt til tirsdag 23. februar.  

Digitale møter

For søndag 21. februar har Sambåndet-redaksjonen fått melding om følgende digitale møter i indremisjonsland:

  • Fredheim Arena  kl. 11.00:

https://fredheimlive.s3.eu-north-1.amazonaws.com/index.html

  • Sentrum Menighet Varhaug kl. 19.30:

varhaug-misjonshus.no

ImF Sunnmøre legger i tillegg ut møte på nett og Facebook hver torsdag.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.