EIENDOM: Bygningsmassen på Sjøholt har fått en ny eier i tillegg til ImF og ImF Sunnmøre. Skoledriften eies fortsatt fullt av ImF. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

ImF har solgt eiendomsaksjer på Sjøholt

Havila Holding AS kjøper 40 prosent av aksjene i Sjøholt Folkehøgskole Eiendom AS for 12 millioner kroner.

Publisert 26. juni 2024 kl. 09.00. Oppdatert kl. 10.32.

– På bakgrunn av den ekstraordinære generalforsamlingen er det veldig kjekt å kunne gi misjonsfolket denne beskjeden om at vi nå er i gang med å redusere gjelden, sier ImF-leder Runar Landro til sambåndet.no.

I en kortfattet pressemelding fra ImF som sambåndet.no har mottatt, står det følgende:

«ImF har solgt 40 % av aksjene i Sjøholt Folkehøgskole Eiendom AS til Havila Holding AS.
Salgssum kr. 12 millioner.
Salget er gjort for å få med oss en strategisk eier av eiendommen på Sjøholt, og vi vil sammen bedre utnyttelsen av overnattingskapasiteten i tillegg til skoledrift. Havila Holding AS vil være representert med to styremedlemmer i selskapet.» (Se også faktaboks nederst.)

Eiendom

Sambåndet skrev allerede i nr. 6/20 at det ville være mulig for eksterne investorer å komme inn på eiersiden av eiendomsmassen på Sjøholt.

– Salget vi nå gjør kjent, er del av en prosess. Det var ikke noen respons på det i første runde. Det har blitt liggende til vi kom i dialog med Havila, sier Runar Landro.

ImF-lederen trekker fram at organisasjonen nå får med seg en aktør som kan eiendomsforvaltning og turisme. Sjøholt folkehøgskole har 46 dobbeltrom og driver sommerhotell.

Redusert gjeld

– Det var viktig for oss å få en slik aktør med. Den økonomiske biten er at ImF får en kraftig redusert gjeldsbelastning som gjør at vi både får lavere renteutgifter og en bedre totaløkonomi. Men dette er bare første ledd i arbeidet med å redusere gjelden, påpeker Landro.

ImF-lederen viser da til arbeidet med å selge bedehuset Betania Laksevåg, hvor det mot slutten av mai ble oppnådd enighet med en kjøper om prisen for bygget.

Løfte blikket

– Vi har store forhåpninger om at det ikke tar lang tid før dette salget er landet, og så er vi i gang med å tilrettelegge salget av de to tjenesteboligene på Bildøy. Tidlig på høsten vil ImF være i en helt annen økonomisk situasjon enn i starten av året. Det gjør at vi kan løfte blikket og begynne å se på satsingsområder (se lenken øverst), framholder Landro.

– Hvor glad er du nå?

– Vi har vært i dialog med Havila Holding i en lengre periode, og vi er veldig takknemlig for den måten de har møtt oss på.

– Er det aktuelt med ytterligere aksjesalg i eiendomsselskapet?

– Per nå vil vi ikke arbeide videre med salg av aksjer på Sjøholt, avklarer Runar Landro.

REISELIV: «Havila Castor», som her ligger til kai i Ålesund 11. mai 2022, går i kystruta mellom Bergen og Kirkenes. Foto: LasseAV/Wikimedia Commons

Profesjonell

ImF-styreleder Gabriel Pollestad er selv forretningsmann og har vært dypt involvert i dialogen med Havila Holding.

– Prosessen har vært profesjonell og krevende, og vi har opplevd et oppriktig ønske om å sammen finne gode løsninger, til beste for alle parter, sier Pollestad til sambåndet.no

– Hva innebærer en 40 prosent eierandel for den videre styringen av eiendomsselskapet?

– Det innebærer at Havila Holding AS får innflytelse og mulighet til å påvirke strategiske prosesser og valg – gjennom eierandel og styrerepresentasjon, svarer Gabriel Pollestad.

GRÜNDER: Per Sævik i Havila Holding forteller hvordan kontakten med ImF om et mulig aksjekjøo, oppsto og utviklet seg. Bildet er fra 2018. Foto: Siv-Elin Nærø

Slik skjedde det

sambåndet.no kan i dag også for første gang fortelle historien om hvordan kontakten oppsto. Per Sævik, som sammen med sine tre barn eier Havila Holding AS, forteller at han ble kontaktet av kretsleder i ImF Sunnmøre, Johan Halsne, rundt årsskiftet 2023/24.

– Jeg svarte at vi gjerne tok et møte, uten da å vite om dette var noe vi ville gå inn på, forteller Sævik.

Møtet ble avholdt i vinter. Fra ImF møtte Gabriel Pollestad, Runar Landro og Johan Halsne, og fra Havila Holding stilte alle de fire eierne (se faktaboks).

Ba om at ImF satte pris

– Jeg sa at vi ikke måtte bli brakt i en situasjon der vi ble beskyldt for å presse ImF med tanke på en vanskelig økonomisk situasjon. Jeg ba derfor ImF om å sette fram et tilbud. Og etter at det kom på bordet, har verken pris eller eierandel vært et forhandlingstema, understreker Sævik.

Det var med andre ord ImF selv som tilbød Havila Holding å kjøpe 40 prosent av aksjene i eiendomsselskapet til en pris av 12 millioner kroner.

– Når det likevel har tatt litt tid å konkludere, handler det om at vi også har hatt andre ting til vurdering på samme tid. Det har vært forhandlinger i en god samarbeidets ånd, og jeg håper det blir oppfattet som at vi har gitt et håndslag til ImF, sier Sævik.

Velsignelse

Per Sævik bekrefter at det er reiselivsvirksomheten til Havila Holding de vil se eiendomsinvesteringen på Sjøholt som en del av.

– Det er aktuelt å se på om sommerhotelldriften på Sjøholt kan markedsføres relatert til våre andre hotell, og våre innkjøpsavtaler kan også komme inn i bildet, utdyper Sævik og avslutter slik:

– Jeg håper at dette kan være til velsignelse for både skolen og elevene.

Sunnmøre

I nr. 09/20 skrev Sambåndet at ImF Sunnmøre ville gå inn med 0,5 millioner i aksjekapital i eiendomsselskapet. Kretsleder Johan Halsne vurdering av hva salget til Havila Holding betyr, samsvarer med ImF-leder Runar Landros kommentar.

– Det første er at det avhjelper ImFs vanskelige økonomiske situasjon. For det andre kommer det inn en ekstern aktør som har erfaring med eiendom og bruk av eiendom, sier Halsne.

Vinn–vinn

Kretslederen påpeker at for ImF sentralt og ImF Sunnmøre er det innholdet i bygningsmassen, med andre ord skoledriften, som er viktigst. Skoleselskapet Sjøholt folkehøgskole AS skal fortsatt eies fullt ut av ImF.

– Havila har erfaring med hotellbransjen, noe som eksempelvis kan kobles opp mot driften av sommerhotell på Sjøholt. Så dette er en vinn–vinn-situasjon for begge parter, framholder Johan Halsne.

Tirsdag ble det avholdt ekstraordinær generalforsamling i Sjøholt Folkehøgskole Eiendom AS. Hege Sævik Rabben og Ingunn Kvalsund Sævik, som er kona til Njål Sævik, ble da valgt inn i styret.

HAVILA HOLDING AS

  • Investeringselskapet ble stiftet i 1997 og har hovedkontor i Fosnavåg på Sunnmøre.
  • Selskapet eies av Per Sævik og hans tre barn Njål Sævik, Hege Sævik Rabben og Vegard Sævik.
  • Disse fire utgjør selskapets styre.
  • Konsernet har flere datterselskap som er notert på Oslo Børs.
  • Havila er eier og medeier i en rekke hotell i Norge og på Færøyene.
  • Havila Kystruten driver fire av de elleve skipene som går den tradisjonsrike kystruta mellom Bergen og Kirkenes.

Kilde: havila.no og Store norske leksikon.

Publisert tirsdag 25. juni: Bibelcamp med turer på programmet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.