BERGEN: ImF-styreleder Gabriel Pollestad orienterte på ekstraordinær generalforsamling 24. februar om avtalen som nå er innfridd. FOTO: BRIT RØNNINGEN

ImF har nedbetalt 15 millioner

Fredagens utbetaling til Sparebanken Sør gjør at ImF sparer 800.000 kroner i årlige renteutgifter.

Fredag formiddag sendte ImF-styreleder Gabriel Pollestad en litt spesiell e-post til organisasjonens bankforbindelse. Det var en autorisasjon til Sparebanken Sør om å forsyne seg med 15 millioner kroner fra ImFs kontoer.

– Det var en fantastisk lettelse, sier Pollestad til sambåndet.no.

Pakt

Som orientert om på den ekstraordinære generalforsamlingen i februar, måtte ImF nedbetale 15 millioner kroner av gjelden innen 1. juli i år, som er på mandag. Dette var en såkalt «covenant» som Sparebanken Sør forutsatte da ImF måtte øke lånerammen for andre gang under byggeprosessen på Sjøholt.

En «covenant» er en skriftlig avtale mellom to parter hvor den ene parten forplikter seg til en bestemt handling, som altså i dette tilfellet var en delvis nedbetaling av gjelden.

– Dette er jo rentebærende gjeld som ImF må bære kostnaden av. Vi har betalt renter og avdrag én gang i år, og det er nytt forfall i juli, sier Pollestad.

Aksjesalg

De 12 millionene som kom inn fra Havila Holding AS tirsdag morgen 25. juni, fikk dermed en kort levetid i ImFs «kasse». Dette var betaling for 40 prosent av aksjene i Sjøholt Folkehøgskole Eiendom AS, slik sambåndet.no meldte onsdag 26. juni.

– Hvor avhengig var ImF av disse pengene for å kunne oppfylle avtalen med banken?

– Vi har jobbet med flere ting parallelt, både aksjesalg og salg av tjenesteboligene på Bildøy og  Betania Laksevåg. Vi hadde trodd at salget av Betania skulle gå raskere. Siden det salget ikke er gjennomført ennå, ble aksjesalget til Havila en viktig brikke. Så hadde vi likviditet til de øvrige tre millionene, framholder Pollestad.

Låneutgifter

Nedbetalingen på 15 millioner kroner gir en årlig reduksjon i renteutgifter på 800.000 kroner.

– Det er en betydelig besparelse og gjør det lettere å få driftsregnskapet vårt til å gå i hop. Samtidig var det budsjettert, påpeker Pollestad.

Dersom salget av de nevnte eiendommene blir gjennomført, vil ImF kunne være nede i en gjeld på om lag 10 millioner kroner i løpet av høsten.

Krisen over

– Det er en gjeld ImF absolutt kan håndtere over tid, bekrefter Pollestad.

– Da vil altså den økonomiske krisen være over?

– Jeg vil nesten si at den er over med dagens nedbetaling. Det som skjer heretter, vil bare bidra til å styrke situasjonen, framholder Pollestad.

Byrde

Forretningsmannen og styrelederen ønsker ikke å avdramatisere den økonomiske situasjonen ImF har befunnet seg i.

– Men jeg har hele tiden hatt en følelse av at vi skulle finne løsninger i god dialog med banken, og der alle har vært opptatt av sikre den framtidige økonomien. Med det rentenivået vi har nå, har  gjeldsbelastningen likevel vært en byrde for regnskapet, sier Gabriel Pollestad.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.