SPRÅK: Det kan være fristende å forby ord, men det er ikke særlig vist eller klokt, skriver journalist Brit Rønningen. ILLUSTRASJONSFOTO: GLEN CARRIE/UNSPLASH

Bannlyste ord får sannheten til å gjemme seg

KOMMENTAR Hva gjør vi med ord vi ikke liker og som ikke passer inn i vår fortelling og forståelse av virkeligheten? Den nye administrasjonen i USA bannlyser slike ord fra sine nettsider og dokumenter.

Dette er en kommentarartikkel. Slike artikler uttrykker meninger som står for skribentens regning.

Visdom, klokskap, kunnskap, forståelse og evne til å skjelne er nært forbundet med hverandre og noe som blir satt veldig høyt i Bibelen. Det er noe som kristne – og egentlig alle – blir oppfordret til å jage etter.

Vi ser det blant annet i Ordsp 1,2-7: «Til å gi kunnskap om visdom og formaning, til å forstå forstandige ord, til å ta imot formaning som gir innsikt om ærlighet, rettferd og rett, til å gi uvitende vett og den unge kunnskap og omtanke. Den vise skal lytte og øke sin lærdom, den kloke lære å bruke sin tanke så han forstår ordspråk og bildetale, vismenns ord og gåter. Å frykte Herren er begynnelsen til kunnskap, de dumme forakter formaning og visdom.»

Liste

Dette er blitt veldig aktuelt etter at Donald Trump ble president i USA i januar i år. Den nye administrasjonen har gjort mange vedtak på kort tid. Det er ikke lett å følge med. Et av dem som det er verdt å stanse ved, er at Trump-administrasjonen har laget en liste med ord som skal fjernes fra regjeringens og de føderale myndigheters nettsider og dokumenter.

Ytringsfrihetsorganisasjonen Pen America publiserer listen i artikkelen “Federal Government’s Growing Banned Words List Is Chilling Act of Censorship”. The New York Times har også publisert listen. Det dreier seg om ord som «mangfold, rettferdighet, inkludering, kvinne, svart, kjønn, rasisme, feminisme, diskriminering, miljø, klima, klimaendringer, vaksiner, homofil, lesbisk, trans, minoritet, innvandrer, polarisering, fordommer, funksjonshemmet, privilegier, sårbar, identitet, undertrykkelse, hat, traume, historisk, vannkvalitet, vindkraft, forurensing og solenergi».

Rødt flagg

Man får en idé om hva slags ord som nå får røde flagg. Det er blant annet ord som har å gjøre med natur og klima og DEI (Diversity, Equity, and Inclusion), eller mangfold, likeverd og inkludering på norsk, og som brukes for å fremme blant annet likestilling på arbeidsplassen. Disse ordene skal ut av forskning og undervisning. Hvis en forsker bruker noen av disse ordene i en søknad om forskningsstøtte, vil det dukke opp rødt flagg, og faren er stor for at man ikke vil få penger.

Aftenposten forteller om den norske forskeren Peder Anker, som er professor ved New York University. Han studerer klimaforskningens historie. Da han sammen med kolleger søkte om penger til et forskningsprosjekt fra den føderale staten, hadde de med ordene «klima» og «naturmangfold» i søknaden. Først ble søknaden innvilget, men tidligere i vår fikk forskerne beskjed om at pengene ikke vil bli utbetalt likevel. Anker mistenker at det var på grunn av de to nevnte ordene.

Man kan kalle det forakt for kunnskap.

Dette er det motsatte av det Salomo tar til orde for i Ordspråkene. Dagens administrasjon i USA vil visst ikke øke sin lærdom, men heller fjerne alt som ikke bekrefter dens egen ideologi og politikk. Man kan kalle det forakt for kunnskap.

Konsekvenser

Det som gjør dette alvorlig, er at USA er ledende på for eksempel innsamling av klimadata. De første målingene av CO₂ i atmosfæren ble gjort på Mauna Loa på Hawaii i 1958. Når landet nå sletter klimadata og fjerner det fra nettsider, får det ikke bare konsekvenser for USA, men også for resten av verden.

Direktør i Cicero Senter for klimaforskning, Kristin Halvorsen, sier til nrk.no at sånne lange tidsserier er viktige for klimaforskningen. Hun fremholder at det er viktige data som kan gå tapt, og resten av verden, Norge og Europa, rekker kanskje ikke å sikre dem før USA eventuelt stenger ned.

Det er liksom lettere å rope for å overdøve hverandre.

Listen med ord som den amerikanske administrasjonen ønsker å fjerne, handler i stor grad om kjønn, seksualitet, sosial ulikhet og klima, områder som det lett blir konflikt og polarisering av. Når man kommer inn på disse områdene, kan det holde hardt å lytte til hverandre, for det er liksom lettere å rope for å overdøve hverandre.

Gjør man det siste, oppfører man seg ifølge Ordsp som de dumme som forakter formaning og visdom. I tillegg går man glipp av en mulighet til å lære noe.  Det er heller ikke visdom å fjerne ordene som man ikke liker og er uenige med, i den hensikt å hindre at de skal påvirke.

Sannheten kan beskytte seg selv.

Kjenner man litt etter, går det an å forstå at det kan være fristende å forby ord. Men det er altså ikke særlig vist og klokt.

Kristne som tror de kjenner ham som sa om seg selv at han er sannheten, burde i hvert fall ikke bannlyse ord for å beskytte sannheten. Sannheten kan beskytte seg selv. Men bannlyste ord kan få sannheten til å gjemme seg. Noe som kan gjøre det vanskeligere å finne sannheten og skjelne den fra løgn, manipulasjon og propaganda.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.