FREKHAUG: Både ImF Midthordland og Nordhordland Indremisjon hadde i 2025 årsmøtet på Nordhordland folkehøgskole. Bildet er fra 2018. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV
Slik vil to kretser samarbeide
Ledelsen i ImF Midthordland og Nordhordland Indremisjon har fått mandat til å iverksette en samarbeidsplan som kan utvikle seg til sammenslåing av kretsene.
Det ble resultatet av kretsårsmøtene lørdag 31. mai, som begge ble holdt på Nordhordland folkehøgskole på Frekhaug.
– Vi er fri til å gå i gang med å jobbe sammen om det vi har sagt vi vil jobbe sammen om, sier kretsleder Otto Dyrkolbotn i ImF Midthordland til sambåndet.no.
Fullmakt
Som Sambåndet tidligere har skrevet, har Midthordland i flere år – og i flere omganger – hatt et ønske om sammenslåing med nabokretsen i nord. På årsmøtet i 2024 fikk kretsstyret «fullmakt til å avklare en sammenslåing med Nordhordland Indremisjon, for et endelig vedtak på kretsårsmøte 2025.» Nordhordland har på sin side gitt uttrykk for at de ikke er kommet like langt i prosessen.
Årsmøtene i år ble som nevnt holdt på samme sted, bare med en parkeringsplass imellom. Det skjedde på initiativ fra Nordhordland, noe Midthordland tolket som et positivt signal.
Samarbeid
På et felles kretsstyremøte etter årsmøtene i 2024, ble det skissert noen tanker om arbeidsområder som kretsene kunne samarbeide om. Kretslederne Otto Dyrkolbotn og Vegard Hetlebakke satte seg sammen og konkretiserte dette i et forslag som ble lagt fram på begge årsmøtene i 2025. Mer om det senere.
Årsmøtet for Nordhordland sa seg i sitt vedtak 31. mai «positive til vidare samtaler og tettare samarbeid med ImF Midthordland». Kretsstyret for Midthordland hadde lagt opp til et enda tydeligere vedtak, der et vilkår for videre samtaler ville være at Nordhordland Indremisjon «på årsmøtet i 2025 gir et tydelig signal om at fusjon mellom kretsene er ønskelig også for dem». Avklaring skulle skje «senest våren 2027».
Omforent
– Men da ordlyden i Nordhordlands forslag til vedtak nådde vårt årsmøte, kom det opp et benkeforslag hos oss om at vi også gjorde vedtak med tilsvarende ordlyd, forteller Otto Dyrkolbotn.
Dermed lyder vedtaket at årsmøtet for Midthordland er «postive til videre samtaler og tettere samarbeid med Nordhordland Indremisjon.»
På årsmøtet til NHI kom det i tillegg forslag om å legge til «… og Bergens Indremisjon» i slutten av vedtaksteksten, og det ble gjort av begge årsmøtene.

NETTVERK: Dette ser ImF Midthordland og Nordhordland Indremisjon for seg at de kan samarbeide om. ILLUSTRASJON: FRA ÅRSMELDING
Nettverk
På årsmøtene ble det presentert en oversikt (se skisse) som viste hva de to kretsene arbeider med i dag, og hvilke felles arbeidsområder det er aktuelt å samarbeid om. Her er det snakk om felles administrasjon av kretsene og sju nettverk av mennesker som på tvers av kretsene jobber med forkynnelse, forsamlingsplanting, ungdomsarbeid, diakonale tjenester, evangelisering, forsamlingsledelse og bønn.
«Det er viktig å samtale rundt hvilke nettverk/arbeidsgrupper som det er mest naturlig å starte opp med. Altså en prioritert satsing for å bygge opp ett felles misjonsarbeid», understrekes det i presentasjonen.
Administrasjon
Otto Dyrkolbotn nevner selv administrasjon som et område man raskt kan komme i gang med. Det handler om arbeidsgiveransvar, ansettelser, regnskap, lønn, evangeliseringsfond og lederkonferanse. Hans Kåre Algrøy har sluttet som administrasjonsleder i kretsen, en stilling som var på 25 prosent.
– Disse oppgavene har jeg tatt inn som del av min stilling som kretsleder, men dette er tjenester vi gjerne kjøper fra Nordhordland Indremisjon, sier Dyrkolbotn.
Han nevner også ledelse av ungdomsarbeidet, der barne- og ungdomsledere i kretser, leirsteder og forsamlinger går sammen i et nettverk, som noe man raskt kan komme i gang med.
– Det som går på juridisk sammenslåing, vil vi komme tilbake til etter hvert som det viser seg at vi faktisk får til å jobbe sammen, sier Otto Dyrkolbotn.

AS: Leirstedet Fjell-ly er nå organisert som aksjeselskap, eid av forsamlinger. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV
Fusjon
Kretslederen i Midthordland viser til at en fusjonsprosess er kompleks. Ett eksempel er leirstedet Fjell-ly. Som Sambåndet tidligere har skrevet, er driften av leirstedet flyttet over i et eget AS. I stedet for overføring av hjemmelen til eiendommen er det tinglyst en såkalt urådighetserklæring som gir Fjell-ly misjons- og konferansesenter AS aller rettigheter til bruken av eiendommen.
– Men dersom vi legger kretsen ned som juridisk enhet, må vi tinglyse hjemmelsoverføring og betale 2,5 prosent av verdien av eiendommen i dokumentavgift, påpeker Otto Dyrkolbotn.
Kretslederen ser for seg at også Nordhordland vil måtte tenke gjennom hvordan deres nåværende virksomhet skal organiseres dersom det skal gjennomføres en fusjon.
NHI
Sambåndet har fått tilgang til et detaljert referat fra årsmøtet til Nordhordland Indremisjon (NHI). Kretsstyreleder Ove Fotland viste til at eksempelvis kretsens eiendommer er noe de må se på før en fusjon kan bli aktuelt. Flere delegater var inne på at Midthordland har skilt ut Fjell-ly i eget AS, og om dette også er aktuelt for NHI å gjøre.
Asle Hetlebakke, delegat for Myksvoll Indremisjon, viste til at det er foreningene som eier aksjene i Fjell-ly misjons- og konferansesenter AS. Han mente det kunne komplisere bildet for NHI ved en eventuell fusjon.
– En kan komme i en situasjon der en har to leirplasser og må legge ned den ene. Da vil forsamlingene i Midthordland kunne si at de eier Fjell-ly, mens det ikke er tilfelle for NHI og Raknestunet, sa Hetlebakke og la til:
– Jeg tror fusjon vil kunne bli aktuelt, men en må arbeide slik at det ikke blir to gamle kretser som ligger der.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!