– Ny givertjeneste er avgjørende

 AVHENGIG AV VEKST:– ImF er helt avhengig av fortsatt vekst i fast givertjeneste, sier økonomi- og administrasjonsleder Haakon Georg Moe.FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV Av Egill J. Danielsen – Fast givertjensete er spesielt verdifullt fordi det er forpliktende for giveren. Derfor blir inntekten til ImF forutsigbar, og gjør det lettere å planlegge misjonsarbeidet, sier økonomi- og administrasjonsleder i organisasjonen, Haakon Georg […]

 Haakon Georg Moe 
AVHENGIG AV VEKST:
– ImF er helt avhengig av fortsatt vekst i fast givertjeneste, sier økonomi- og administrasjonsleder Haakon Georg Moe.
FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV

Av Egill J. Danielsen

– Fast givertjensete er spesielt verdifullt fordi det er forpliktende for giveren. Derfor blir inntekten til ImF forutsigbar, og gjør det lettere å planlegge misjonsarbeidet, sier økonomi- og administrasjonsleder i organisasjonen, Haakon Georg Moe.
Moe var blant dem som lovpriste muligheten til større skattefrie gaver til frivillige organisasjoner som den forrige regjeringen la til rette for. Nå konstaterer han at denne politiske beslutningen har fått stor betydning for ImF. Forbundets FGS-ordning fremstår i dag som organisasjonens mest pålitelige inntektskilde.
– Hadde det ikke vært for FGS, kunne vi ikke drevet misjonsvirksomhet på dagens nivå, konstaterer han.
Den faste givertjenesten innbrakte i 2005 1,08 millioner kroner til ImF sentralt. I tillegg kommer gaver til kretsene. Ordningen har vært i kraftig vekst siden den ble innført for tre år siden. I fjor økte disse inntektene med 35 prosent eller 282.000 kroner, for Forbundet sentralt.
Moe mener FGS-ordningen gir velsignelser i flere retninger. I tillegg til fordeler for ImF, får giveren redusert skatten sin med 28 prosent av gavebeløpet.
– Mange misjonsvenner har dessuten opplyst at FGS har hjulpet dem til å få orden på givertjenesten, nettopp fordi det er en forpliktende ordning, sier han.

Færre givere
Like oppmuntrende er det ikke å lese statistikk fra de tradisjonelle gaveaksjonene til ImF. Spesielt når en ser på antall personer som gir til Forbundet. Antall givere til Vårgaven, for eksempel, er mer enn halvvert siden 1990. Vårgaven er tradisjonelt en av de viktigste gaveaksjonene for ImF sentralt. For 16 år siden ga over 2000 personer til denne aksjonen. I fjor var tallet under 1000. Trenden er den samme for Nyttårsgaven, Høstgaven og Julegaven som er andre masseutsendelser av gavegiroer fra Forbundet.
– Dette er ganske dramatisk. Å miste så mange givere kunne ført til økonomisk katastrofe for en organisasjon som vår. Det har heldigvis ikke gått så ille. Hovedgrunnen til at vi har greid oss, er at mange nå gir et høyere kronebeløp enn før, sier økonomi- og administrasjonsleder Haakon Georg Moe.

37 prosent økning
Siden 2003 har ImF kunnet registrere antall givere samlet, for alle gaveaksjoner. Tallet har gått kraftig ned bare disse få årene. Hvis man sammenligner 2003-tallene med antall givere i 2005, viser de at ImF mistet hele 350 givere på disse to årene.
– Dette bekrefter trenden vi har sett i et par tiår. Men det gledelige er at selv om antall givere ble 350 færre fra 2003-2005, så økte de totale gavene til Forbundet med rundt 400.000 kroner fra drøyt 2,5 millioner kroner til vel 2,9 millioner i samme periode. Det er FGS-ordningens framgang som står for det meste av økningen, opplyser Moe tilfreds.
Gjennomsnittlig ga hver giver i 2003 1.126 kroner. I 2005 var tallet 1.545 kroner. Det innebærer en økning på 37 prosent på to år.
– Dette er fantastisk! En stigning som langt overgår prisstigningen og velstandsøkningen i Norge disse to årene. Men samtidig har det vært helt nødvendig for at ImF kunne arbeide i noenlunde samme omfang som før. Dessuten har vi hatt mye å ta igjen – for på 90-tallet økte gaveinntektene til ImF langt mindre enn Ola Nordmanns lønnsøkninger, forklarer økonomi- og administrasjonslederen.

Trenger unge
Han takker alle misjonsvenner for å ha tatt ansvar, og økt

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.