Åpner ordene

 VANSKELIGE ORD: 25 forfattere og skribenter har skrevet om hvert sitt kristne ord.ILUSTRASJON: BOKENS OMSLAG Av Kristin Tonning-Olsen Store ord, vanskelige ord. Hva betyr de alle sammen? nåde, synd, kjærlighet, dom, evig liv, hellighet, helliggjørelse, fred, gudsfrykt, tro og etterfølgelse. Det er noen av de mange ordene som omtales i en splitter ny bok om kristne […]

  
VANSKELIGE ORD: 25 forfattere og skribenter har skrevet om hvert sitt kristne ord.
ILUSTRASJON: BOKENS OMSLAG

Av Kristin Tonning-Olsen

Store ord, vanskelige ord. Hva betyr de alle sammen? nåde, synd, kjærlighet, dom, evig liv, hellighet, helliggjørelse, fred, gudsfrykt, tro og etterfølgelse. Det er noen av de mange ordene som omtales i en splitter ny bok om kristne ord.
– Ord kan lukkes eller åpnes. Vi vil åpne noen store kristne ord, sier Bjørnstad Sæbø.

Sannhetens blikk
25 skribenter ble utfordret av de to redaktørene for boken. Alle fikk de hvert sitt ord. Og det skulle vise seg å bli 25 ganske forskjellige bidrag. Noen har valgt å fokusere bare på ett perspektiv av ordet, mens andre har skrevet om sitt ord i en refleksjon med mer faglig dybde.
– Det var viktig for oss å få med mange forskjellige mennesker som kunne skrive. Vi ville ha ulike aldersgrupper med, og vi har spurt folk fra mange forskjellige kristne sammenhenger; bokens forfattere spenner fra pinsevenn til nonne. I tillegg ville vi at begge kjønn skulle skrive, sier Bjørnstad Sæbø som kan fortelle at det blant bidragsyterne både er kjente skribenter som Per Arne Dahl, Sunniva Gylver, Per Eriksen, Anne Margrethe Mandt og Gunnar Elstad samt andre skribenter som har en god penn.
Tone Stangeland Kaufman skrev selv om ordet nåde.
– Vi har delt opp boken slik at det etter hvert ord er en utdypende setning. Ordet nåde er utdypet med ordene: sannhetens blikk uten forakt. Dette synes jeg åpner ordet på en fin måte, sier Bjørnstad Sæbø. Tone Stangeland Kaufman skriver om nåde at Jesus gir kjøtt og blod til ordet nåde. I hans person forenes og virkeliggjøres både nåden og sannheten. Hun skriver videre at vi mennesker har lett for å skille nåden og sannheten, men at Jesus greier å holde dem sammen. Hun tror at akkurat det henger sammen med at Jesus er fullstendig fri fra forakt.

Idé fra Sverige
De to redaktørene fikk ideen til boken fra vårt naboland, Sverige. Der ble nemlig en lignende bok utgitt allerede i 1999. I boken Stororden hadde svenske forfattere beskrevet kristne ord uten å bruke floskler. Bjørnstad Sæbø og Stangeland Kaufman var på et seminar i Sverige i fjor i forbindelse med at boken ble utgitt i pocketutgave. De fant ut at de kunne tenke seg å prøve ut dette konseptet i Norge også. Som sagt, så gjort, og resultatet kan man altså lese i boken.
– I De store ordene får man sagt noe om ordene på en ny måte. Det har i hvert fall vært vår intensjon. Det kan selvsagt være vanskelig
å beskrive store ord uten den kristne språkdrakten, men jeg synes boken har fått et forståelig og livsnært språk, sier Bjørnstad Sæbø. Hun mener enhver generasjon må nytolke disse ordene for å se hva de har å gi, og hvilke utfordringer de møter i sin samtid. Både hun og medredaktør Stangeland Kaufman har vært spent på mottagelsen av boken.
– Boken har blitt mottatt over all forventning. Mange har sagt at den har blitt en berikelse for dem, og det er hyggelig. Tilbakemeldingene er gode, og det viser at det absolutt er et behov for slik litteratur, sier Bjørnstad Sæbø som visst har fått mange nye tanker om de store ordene etter å ha lest seg gjennom nettopp; en hel del ord. Ord som nå har blitt litt mer forståelige.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.