Spente Øytun-elever i nord
KAKETUR: Et år på Øytun betyr mange utflukter, fart og spenning i naturen. Første kvelden gikk turen likevel ikke lenger enn til kakebordet. FOTO: EGILL J. DANIELSEN Av Egill J. Danielsen Et nytt skoleår har begynt. 99 Øytun-elever har landet på Alta Flyplass, og akkurat rukket å komme seg til skolen oppe i åsen utenfor Finnmarks-byen. […]
KAKETUR: Et år på Øytun betyr mange utflukter, fart og spenning i naturen. Første kvelden gikk turen likevel ikke lenger enn til kakebordet. FOTO: EGILL J. DANIELSEN |
Et nytt skoleår har begynt. 99 Øytun-elever har landet på Alta Flyplass, og akkurat rukket å komme seg til skolen oppe i åsen utenfor Finnmarks-byen.
Silje fra Asker og Eldri fra Lom i Gudbrandsdalen vandrer rundt på bli-kjent-kvelden og hilser på jevnaldrende. Ukjente de skal lære å kjenne svært godt de neste ni månedene.
– Jeg er veldig spent, sier Silje.
– Men vi gleder oss utrolig! repliserer Eldri.
Drømmeår
De to mener et år på folkehøyskole er en drøm som går i oppfyllelse. Ja, faktisk mange drømmer på en gang.
– Vi får være mye i naturen, og gjøre ting man ikke får tid til ellers. Vi skal slappe av å ha det gøy, forklarer Silje.
Eldri gleder seg særlig til å oppleve vår nordligste landsdel på nært hold:
– Å komme til Alta, erfare mørketid og nordlys, og stå mye på ski. Samtidig som man får mange nye venner. Det er bra det!
Selv om alt er nytt, og spenningen nesten i meste laget, brytes isen raskt når man har begynt på folkehøyskole. De to jentene føler seg godt tatt imot.
– Allerede på flyplassen traff vi mange andre elever på vei til skolen. Du vet, vi oppdaget hverandre på grunn av alt friluftsutstyret vi drasser på, forklarer Silje.
Respekt for hverandre
Selv om et år på friluftsskolen Øytun betyr masse uteliv, snø og moro, er det også en alvorsdimensjon over forventningene:
– At det er en kristen skole er vesentlig for meg. Det skal bli godt med et kristent fellesskap rundt seg. Det kan være litt vanskelig om man ikke har det, mener Silje som samtidig ser fram til å bli kjent med mange som ikke har samme forhold til troen.
Som Eldri. Hun er ikke kristen. Men Eldri presiserer at hun har full forståelse for at andre tror.
-Det fint at man kan komme hit til Øytun uansett livssyn. Vi skal samles rundt bålet og snakke ærlig sammen om tro og ikke-tro. Det ser jeg fram til, sier Eldri.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!