Israelske myndigheter glad for norsk støtte

  TAKKER HJH: Michael Melchior fikk presset inn et møte med deltakere på turen til Hjelp Jødene Hjem før han dro på en snarvisitt til USA. På bildet sammen med reiseleder Jan Petter Walaas og Vivi Chronholm, leder for ensemblet Glorioso Classico, som var med på turen.(KPK-FOTO: TORBJØRN GREIPSLAND) Av Torbjørn Greipsland Det sa Michael Melchior, […]

   
TAKKER HJH: Michael Melchior fikk presset inn et møte med deltakere på turen til Hjelp Jødene Hjem før han dro på en snarvisitt til USA. På bildet sammen med reiseleder Jan Petter Walaas og Vivi Chronholm, leder for ensemblet Glorioso Classico, som var med på turen.
(KPK-FOTO: TORBJØRN GREIPSLAND)

Av Torbjørn Greipsland

Det sa Michael Melchior, medlem av Knesett og tidligere overrabbiner i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, da han i Jerusalem talte til en gruppe nordmenn som deltok på en tur arrangert av Hjelp Jødene Hjem.

Melchior siktet med det til at hadde intensjonen i Balfour-erklæringen fra 1917 om at jødene skulle få et hjemland blitt virkeliggjort tidligere, ville man ikke ha fått det omfattende Holocaust som man senere fikk.

Om den enorme innvandringen til Israel sa Melchior blant annet:

– Da Sovjetunionen gikk i oppløsning og jødene kunne få emigrere, sa vi at vi regnet med det kunne komme 400 000, men trodde egentlig ikke på det. Sovjet regnet med 10 000 ville emigrere.

– Det kom én million, sa Melchior.

Det var for å hjelpe disse at kristne, jøder og ikkereligiøse personer og organisasjoner i Oslo tok initiativet til dannelsen av Hjelp Jødene Hjem for å gi økonomisk støtte til den enorme mengde immigranter fra blant annet det tidligere Sovjet. Melchior som overrabbiner var selv med på å danne organisasjonen.

-I dag vil jeg takke Hjelp Jødene Hjem for støtten dere gir. Det blir satt pris på av regjeringen og myndighetene. Ikke alle nordmenn uttrykker vennskap med Israel, dere gjør. Da jeg hørte dere var i Jerusalem, måtte jeg bare komme for å møte dere, sa Melchior, som uttrykte sin kjærlighet til Norge.

Hans sønn Joav er nå rabbinerer i Det Mosaiske Trossamfund. KPK.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.